Nieuws

LOKAAL: Kortenberg - Programma 2024

Vooruit Kortenberg

Friday 20

September 2024 13:08

Op 13 oktober beslist u over de toekomst van de gemeente Kortenberg. Samen willen we bouwen aan een leefbare gemeente die recht doet aan de belangen van iedereen. Dit programma is gebaseerd op uw zorgen, wensen en verwachtingen. Het weerspiegelt onze inzet voor transparantie, duurzaamheid en inclusiviteit.

We nodigen u uit uw stem te laten horen en samen met ons de koers van onze gemeente te bepalen. Want alleen samen kunnen we zorgen voor een toekomst waarin we allemaal trots kunnen zijn op de plek waar we wonen. 

U kan ons terugvinden op lijstnummer 1 onder kieslijst VooruitPROKortenberg.

LEEFBAARHEID

Mobiliteit

In Kortenberg ervaren we een aanzienlijke regionale verkeersdruk, met de gewestweg N2 die onze gemeente doorkruist. Deze weg vormt een essentiële verkeersader voor doorgaand verkeer, wat zorgt voor drukte en overlast, vooral wanneer er problemen zijn op de E40 en de N2 zelf. Dit heeft een directe impact op onze binnenwegen, waar de druk toeneemt. We staan voor de uitdaging om een evenwicht te vinden tussen bereikbaarheid en leefbaarheid. Ons dorpscentrum moet een plek blijven waar mensen graag samenkomen, met oog voor groen en rust, zonder dat verkeer de bovenhand neemt. 

Een belangrijk uitgangspunt voor ons mobiliteitsbeleid is het STOP-principe: eerst Stappen, dan Trappen (fietsen), vervolgens Openbaar vervoer en pas als laatste Personenwagens. Dit principe moet de basis vormen voor alle mobiliteitskeuzes, omdat uit ervaring blijkt dat meer dan de helft van de korte verplaatsingen te voet of met de fiets kan worden  afgelegd. Het inrichten van speelstraten is voor ons de ideale manier om kinderen op een veilige manier te laten buiten spelen. Uitbreiding van het aanbod met spelmateriaal, nodigt ook uit om te spelen. Concreet wensen wij vanuit de gemeente een mobiele container ter beschikking te stellen met allerlei spelmateriaal geschikt voor kinderen van elke leeftijd.  Een nadarhek met een verkeersbord is onvoldoende.

Toegankelijkheid is een ander speerpunt. De voetpaden en openbare gebouwen dienen toegankelijk te zijn voor iedere burger. Een vlotte doorgang voor kinderwagens, rollators en rolstoelen dient te worden gegarandeerd. Alle overheidsgebouwen, evenals private gebouwen met een publieke functie, moeten voldoen aan de toegankelijkheidsnormen voor personen met een beperking. Wegen en voetpaden moeten worden aangelegd met oog voor mensen met een beperking, met speciale aandacht voor de overgang tussen weg en voetpad. Gebouwen met verschillende verdiepingen dienen te worden voorzien van een ruime lift. Daarnaast moeten er voldoende voorbehouden parkeerplaatsen zijn voor deze mensen, ook in de deelgemeenten en het correcte gebruik hiervan moet strikt worden gehandhaafd.

Het aantal verkeersslachtoffers door alcohol- of middelengebruik bleek in 2023 onaanvaardbaar hoog, ondanks alle campagnes en sensibiliseringsacties. In het jaar 2023 vielen er volgens het Belgisch statistiekbureau 39 verkeersslachtoffers, waaronder twee met dodelijke afloop, twee zwaargewonden en 35 lichtgewonden. Wij pleiten voor een verhoging van het aantal onaangekondigde controles. De pakkans moet omhoog, want elk slachtoffer is er één te veel.

Daarnaast willen we het fietscomfort in de gemeente maximaliseren. Bij elke (her)aanleg van wegen moet er rekening worden gehouden met veilig en comfortabel fietsen. Voldoende (overdekte) fietsenstallingen, inclusief lockers, moeten worden geplaatst op strategische locaties zoals bibliotheken, scholen en sportvelden. Ook mobiele fietsenstallingen moeten beschikbaar zijn voor evenementen. Het voorzien van de nodige infrastructuur voor het veilig opbergen van fietsen is een preventieve aanpak voor fietsdiefstal. We introduceren een "fietstoets": elke beslissing van het bestuur moet bijdragen aan een betere situatie voor fietsers. Dit voorkomt situaties zoals de herinrichting van de Stationsstraat, die duidelijk niet aan de veiligheidseisen voldoet. 

We willen de aanleg van een fietspad richting Vrebos realiseren om de veiligheid en toegankelijkheid voor fietsers te verbeteren. Dit fietspad zal een vlotte en veilige verbinding bieden voor bewoners en bezoekers die zich richting Vrebos willen verplaatsen. Door in te zetten op veilige fietsinfrastructuur, moedigen we meer mensen aan om de fiets te nemen, wat niet alleen goed is voor de gezondheid, maar ook voor het milieu.

We willen fietsers in onze gemeente sensibiliseren om veilig de weg op te gaan door het dragen van een fietshelm en een veiligheidsvestje te promoten. Dit verhoogt de zichtbaarheid en veiligheid, vooral bij slecht weer of in het donker. Daarnaast willen we de dienstverlening van de fietsbieb uitbreiden door ook de mogelijkheid aan te bieden om je fiets te laten graveren. Zo kunnen inwoners niet alleen een fiets lenen, maar ook zorgen voor extra bescherming tegen diefstal. 

Wij geloven in een efficiënter en toegankelijker openbaar vervoer voor iedereen. Wij stellen vast dat het huidige nieuwe vervoersplan van De Lijn niet tegemoetkomt aan de vraag van onze burgers. De gemeente ontving sedert de invoering hiervan meer dan 500 meldingen van burgers via het daarvoor voorziene meldingsformulier. Daarom willen we niet langer alleen inzetten op verbindingen via het dorpscentrum, maar ook rechtstreekse verbindingen creëren tussen de verschillende deelgemeenten. Dit betekent minder overstappen, kortere reistijden en een comfortabeler reiservaring voor onze inwoners. Door deze directe lijnen te introduceren, zorgen we ervoor dat elke deelgemeente vlot bereikbaar is, zowel voor woon-werkverkeer als voor sociale en recreatieve activiteiten. 

We willen de Konijnenpijp in Everberg beter verlichten door verlichting te voorzien die werkt met bewegingssensoren. Dit betekent dat het licht automatisch aangaat wanneer er iemand door de tunnel wandelt of fietst en na verloop van tijd weer uitgaat. Zo creëren we niet alleen een veilige doorgang voor iedereen, maar besparen we ook energie door enkel verlichting te bieden wanneer het echt nodig is. Dit is een eenvoudige en efficiënte oplossing voor een veel gebruikte doorgang in onze gemeente.

Vlot parkeren is cruciaal voor een levendig en bruisend centrum. Daarom wil de lijst VooruitPROKortenberg het centrum heruitvinden, in nauwe samenwerking met de lokale handelaars. Het parkeerbeleid dient te worden geherevalueerd. Inclusief het hanteren van de parkeerschijven herevalueren op de Leuvensesteenweg. Enkele mogelijke pistes die het verdienen ernstig onderzocht te worden in het licht van deze problematiek zijn: meer inzetten op dynamische verkeersborden om de verkeersstroom te verbeteren en in te spelen op verkeerssituaties, strategisch gelegen kavels aankopen voor extra parkeerruimte, veilige fietspaden naar en in het centrum en goed onderhouden voetpaden. 

Ruimtelijke ordening en openbare werken

We hechten veel waarde aan het behoud van de eigenheid en het unieke karakter van elke deelgemeente. Iedere plek heeft zijn eigen geschiedenis, cultuur of sfeer en dat willen we koesteren. Door bij nieuwe projecten en ontwikkelingen rekening te houden met de specifieke kenmerken van elke deelgemeente, zorgen we ervoor dat hun identiteit behouden blijft. Dit versterkt het lokale gemeenschapsgevoel en zorgt ervoor dat de inwoners zich blijvend thuis voelen in hun eigen buurt.

We pleiten voor de aanwezigheid van een hondenweide in iedere deelgemeente. Bij voorkeur  dicht bij  het centrum zodanig dat deze vlot bereikbaar is voor de inwoners. We willen de hondenweide omtoveren tot een stimulerende snuffeltuin, waar seizoensgebonden planten worden geplaatst om honden mentaal te prikkelen. Deze snuffeltuin biedt een verrijkende ervaring voor onze viervoeters door hen de kans te geven nieuwe geuren te ontdekken en hun natuurlijke nieuwsgierigheid te uiten. Het wordt een plek waar honden niet alleen fysiek actief kunnen zijn, maar ook mentaal worden uitgedaagd, wat bijdraagt aan hun welzijn en plezier.

Verder willen we veilige en groene speelpleintjes creëren in alle wijken waar kinderen wonen. Dit doen we in overleg met de kinderen, jongeren en ouders, zodat deze speelplekken optimaal worden benut en goed onderhouden. Door sociale controle en actieve betrokkenheid van de buurt, zorgen we ervoor dat deze gemeentelijke speelpleintjes fijne en veilige plekken blijven voor onze jongste inwoners. We wensen in iedere deelgemeente een voetbal- of basketbalterrein te voorzien. We willen in Kortenberg een pumptrack aanleggen, een uitdagend parcours voor fietsers, skateboarders en steppers. Dit biedt een leuke en sportieve ontmoetingsplek voor jong en oud. Op een pumptrack kunnen gebruikers hun techniek en balans verbeteren zonder te hoeven trappen, door zich te verplaatsen met een “pompende” beweging. Het is een geweldige manier om mensen actief buiten te laten bewegen. 

Ten slotte vinden wij het belangrijk dat de lokale zelfstandige ondernemers tijdig geïnformeerd worden over geplande openbare werken en verkeersmaatregelen en gehoord worden voorafgaand aan de planning. Dit voorkomt onverwachte hinder. 

Proper Kortenberg

Wij zetten ons in voor een schone en leefbare gemeente, waar iedereen met plezier kan wonen. Om dit te bereiken, pakken we hondenpoep en zwerfvuil stevig aan. We willen voldoende budget inzetten voor sensibilisering en zorgen voor een effectieve handhaving om deze problemen bij de wortel aan te pakken. 

Daarnaast is een snelle detectie en kordate aanpak van sluikstorten, vandalisme en wildplassen essentieel. Wij pleiten voor het inzetten van GAS-boetes om overtreders direct te bestraffen en zo een duidelijk signaal te geven dat dit gedrag niet wordt getolereerd. Inkomsten vanuit GAS-boetes dienen integraal te worden geïnvesteerd in projecten van maatschappelijk belang zoals fietsveiligheid, armoedebestrijding, jeugdprojecten,...

Afval en sluikstorten verminderen, betekent ook de oorsprong van het afval aanpakken en dus de inwoners overtuigen om bewust hiermee om te gaan. Bij het naderen van glasbollen wensen we een automatisch licht met bewegingssensor, zodanig dat sluikstorters worden ontmoedigd. Gerichte sensibilisatiecampagnes in combinatie met het veel strenger optreden tegen sluikstorten, zullen  zeker bijdragen aan een proper Kortenberg. Hierbij moeten we ook gerichter optreden tegen zwerfkatten en ongedierte. 

De openbare vuilnisbakken worden twee keer per week geledigd, dit is onvoldoende op sommige plaatsen. Wij zijn voorstander van het investeren in openbare vuilnisbakken met sensoren om aan te geven wanneer deze vol zijn. Dit geeft een accurater beeld van het aantal vuilnisbakken dat te ledigen is  en brengt in kaart welke vuilnisbakken veel gebruikt worden. Zo kan strategisch worden overwogen om eventueel extra vuilnisbakken te voorzien. Bovendien pleiten we voor de aanwezigheid van openbare vuilnisbakken waar men dient voor te sorteren (papier, plastiek en restafval). Een makkelijker toegankelijk en praktisch ingericht recyclagepark zou ook het storten van zwerfvuil kunnen verminderen. 

Het gratis kunnen brengen van groenafval naar een nieuw te voorzien gemeentelijk groenpark is een initiatief dat we onderschrijven. Dit zal gerealiseerd worden in samenwerking met plaatselijke milieubewegingen. Zo stimuleren we milieuvriendelijk gedrag en houden we onze omgeving schoon. Het groenpark kan een pleisterplaats worden voor diverse activiteiten in verband met het milieu, duurzame ontwikkeling en een sociaal klimaatbeleid.  

Klimaat, energie en duurzaamheid

In het licht van klimaatverandering willen we extra inzetten op hernieuwbare en groene energie om onze gemeente toekomstbestendig te maken, kosten te besparen en de koopkracht van onze inwoners te beschermen. We willen de Milieuadviesraad (MAR) omvormen tot een Klimaatraad, waarin onder andere de landbouwraad, Natuurpunt en de milieudienst vertegenwoordigd zijn. Deze nieuwe Klimaatraad zal burgers adviseren over hoe ze hun tuin klimaatvriendelijk kunnen inrichten. Denk hierbij aan tips voor regenwaterbeheer, het planten van inheemse soorten, en het creëren van meer schaduwplekken. Zo ondersteunen we inwoners om hun buitenruimte duurzamer te maken en samen te werken aan een klimaatbestendige gemeente.

Het installeren van zonnepanelen is essentieel om zoveel mogelijk hernieuwbare energie op te wekken. Hoewel veel inwoners van onze gemeente al zonnepanelen hebben, is dit niet voor iedereen haalbaar door financiële beperkingen of gebrek aan ruimte. Daarom willen we dat de gemeente zonnepanelen plaatst op alle openbare gebouwen. Momenteel is dit slechts gedeeltelijk gerealiseerd via een samenwerking met EcoOB (Energiecoöperatie Oost-Brabant). Energiekosten die hier mogelijks mee worden uitgespaard dienen te worden geïnvesteerd in armoedebestrijding vanuit sociale dienstverlening. Zo zorgen we ervoor dat alle inwoners van Kortenberg hierin kunnen participeren, zodat iedereen de kans krijgt bij te dragen aan, en te profiteren van, deze duurzame energieoplossing.

Wateroverlast is een groeiend probleem dat vraagt om een doeltreffende aanpak. Wij zetten in op een duurzame oplossing door te zorgen voor een goed onderhoud van onze rioleringen en afwateringssystemen. Door regelmatig onderhoud en tijdige vernieuwing voorkomen we verstoppingen en verbeteren we de waterafvoer . Daarnaast willen we investeren in slimme infrastructuur, zoals groenstroken en waterbuffers, die overtollig regenwater opvangen. Zo beschermen we onze straten, huizen en bedrijven tegen overstromingen. We willen inzetten op meer kleinschalige natuur rondom onze landbouw die als buffer kan  dienen tegen klimaatrampen zoals overstromingen en extreme hitte. Hierbij denken we aan strategisch geplaatste knotwilgen, hagen en bomen langs landbouwwegen. Ook de aanleg van meerdere wadi kan een oplossing bieden. Een wadi is een ondiepe, brede greppel waarin het regenwater van een dak of terras wordt opgevangen en langzaam in de bodem kan dringen. 

Beide partijen benadrukken het strategisch belang van de landbouw in onze gemeente. We willen onze landbouwers helpen  het hoofd te bieden aan uitdagende tijden in een dichtbevolkt Vlaanderen. In samenspraak met de lokale landbouwers willen we onderzoeken of de dieren in een weiland beter beschermd kunnen worden door in de weide of aan de rand van de weide enkele bomen te planten. Voor het akkerland moeten we op zoek naar opvangbekkens voor regenwater, zodat gewassen ook bij extreme hitte besproeid kunnen worden. We moeten voorkomen dat bij extreme regenval niet te veel land wegspoelt. De partijen willen de landbouwgronden beschermen tegen ondoordachte bebouwing. We wensen een rem op uitbreidingsgebieden: we willen geen nieuwe uitbreidingsgebieden voor bedrijven en voor woningen. Bij nieuwe uitbreidingsbehoeften dient er rekening gehouden te worden met huidige en toekomstige klimatologische vooruitzichten.

We ondersteunen het waardevolle initiatief van de energie-expert in onze gemeente. Deze persoon dient zowel digitaal als fysiek raadpleegbaar te zijn. Deze expert biedt onafhankelijk en gratis advies over energieverbruik, isolatie van panden, energiezuinige renovaties en beschikbare premies. De expert loodst geïnteresseerden door de administratieve rompslomp en helpt hen bij het invullen van allerlei formulieren. Maar voor veel mensen is het niet  evident om de stap naar de energie-expert te zetten. Daarom willen we dat de energie-expert ook zélf de eerste stap naar de mensen zet, en de  spilfiguur van een heus renovatie-loket wordt.

Ondernemen in Kortenberg

We willen lokale ondernemingen in Kortenberg extra ondersteunen. Zo willen we cheques invoeren waarmee inwoners kunnen shoppen bij lokale winkels. Bovendien willen we het voorziene budget voor ondernemingen vergroten, omdat het huidige bedrag niet voldoende is om hen de nodige steun te bieden. Daarnaast willen we naast de donderdagmarkt in Kortenberg ook een wekelijkse markt op zaterdag organiseren in een andere deelgemeente, zodat meer mensen de kans krijgen om de markt te bezoeken. We voorzien ook ruimte voor pop-up zaken, om jonge en creatieve ondernemers een kans te geven om hun aanbod onder de aandacht te brengen. Verder willen we de markt beter bereikbaar maken, zodat zowel inwoners als bezoekers er vlotter naartoe kunnen.

Wij willen de korte keten in onze gemeente actief steunen, zodat inwoners kunnen genieten van verse, duurzame producten rechtstreeks van de boer of teler. Daartoe willen we de lokale markt uitbreiden en directe verkoop en samenwerkingen tussen boeren, winkels en horecazaken stimuleren. Door in te zetten op de korte keten versterken we niet alleen onze lokale economie, maar dragen we ook bij aan een duurzamere en gezondere toekomst voor iedereen. We wensen het initiatief van de buurderij een duurzame winkel locatie te bieden onder de vorm van een streekproductenwinkel waarbij lokale producten kunnen worden aangeboden aan de burger.

We willen initiatieven zoals de bestaande volkstuinen in onze gemeente verder ondersteunen en uitbreiden. We kunnen dit doen door een centraal punt in te richten met een materiaalcontainer. Hier kunnen volkstuinders tuingereedschap lenen om hun tuin te onderhouden. Zo maken we tuinieren toegankelijker en stimuleren we gemeenschapsgevoel, terwijl we onze lokale voedselproductie op een duurzame manier uitbreiden. 

In nauwe samenwerking met de Oxfam-vrijwilligers steunen we verder de plaatselijke Wereldwinkel. Daarnaast willen we in de gemeente verder de Kapstok (kringwinkel voor kledij)  blijven ondersteunen. Bovendien willen we een kringwinkel oprichten in Kortenberg, waar inwoners tweedehandsmateriaal kunnen kopen en verkopen. Deze kringwinkel biedt vele voordelen voor onze gemeente. Het stimuleert hergebruik en vermindert afval, wat goed is voor het milieu. Bovendien biedt het een betaalbare optie voor mensen die op zoek zijn naar meubels, kleding en andere benodigdheden. Het versterkt de lokale economie door een nieuwe ruimte voor lokale ondernemers en vrijwilligers. Daarnaast creëert het een ontmoetingsplek waar mensen samenkomen en hun duurzame keuzes delen. Zo dragen we samen bij aan een circulaire economie en een groenere toekomst voor Kortenberg.

Voor al deze initiatieven is het essentieel dat de gemeente blijft zorgen voor aantrekkelijke en gemakkelijk toegankelijke winkelpanden. Hiermee kunnen we niet alleen de gemeenschap versterken, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Luchthaven en gezondheid

Wij pleiten voor het afbouwen van nachtvluchten op Brussels Airport, om de gezondheid van omwonenden maximaal te beschermen. Uit onderzoek van de Hoge Gezondheidsraad blijkt immers dat de geluidshinder van nachtelijke vliegactiviteiten bijzonder ernstige gevolgen heeft, zoals slaapverstoring, leerachterstand, hoge bloeddruk en zelfs depressie. Om de bewoners rond de luchthaven voldoende nachtrust te garanderen pleiten wij voor een verbod  op nachtvluchten tussen 23 uur en 7 uur.  Bovendien willen we dat vliegtuigen tijdens het warmdraaien achter geluidsmuren staan, om de geluidsoverlast voor de omgeving ook dan zo veel mogelijk te beperken. We pleiten voor een duidelijk plafond van het totaal aantal vluchtbewegingen per 24 uur. 

Vliegtuigen die een bepaald geluidsniveau overschrijden dienen geweerd te worden op de luchthaven. Om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de geluidshinder in Kortenberg, en de nadelige effecten hiervan op de inwoners, willen wij permanente real-time  geluidsmetingen op verschillende plaatsen in onze gemeente organiseren (en niet alleen op het BATC-meetpunt te Erps-Kwerps). Hiermee kunnen we de impact van zowel de luchthaven, de E40 als het transitverkeer beter in kaart brengen. 

Daarnaast is de blootstelling aan ultrafijnstof van vliegtuigen, vooral in de buurt van de startbanen, een groot probleem. In gebieden ten noordoosten van de luchthaven, zoals Kortenberg, is de concentratie van deze schadelijke deeltjes te hoog. Dit leidt niet alleen op korte termijn tot verminderde longfunctie en hartritmestoornissen, maar heeft ook op lange termijn ernstige gevolgen voor de gezondheid, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en zelfs negatieve effecten op de geboorteuitkomsten. Omwille van deze gezondheidsrisico’s zijn wij tegen elke uitbreiding van de luchthaven. Deze maatregelen zullen geen negatief effect hebben op de tewerkstelling in Kortenberg. 

De gemeente dient zijn verantwoordelijkheid op te nemen en te voorkomen dat nog meer mensen worden blootgesteld aan de negatieve gezondheidseffecten. Concreet zou de gemeente vergunningen voor verkavelingen onder aanvliegroutes consequent moeten weigeren. De gemeente moet derhalve een duidelijk ruimtelijk beleid voeren en mensen ontmoedigen om onder vliegroutes bouwgrond te kopen. Daartoe moet de gemeente zelf stappen ondernemen om bepaalde zones te laten bestempelen als gebieden waar nooit meer mag gebouwd worden. 

Jeugd

We willen in elke deelgemeente een overdekte ontmoetingsplaats voor jongeren creëren. Deze plekken bieden een veilige en gezellige ruimte waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, zelfs bij slecht weer. Het is belangrijk dat zij een plek hebben waar ze samen kunnen komen om te ontspannen, activiteiten te organiseren, of gewoon even bij te praten. Met deze ontmoetingsplaatsen zorgen we ervoor dat jongeren in iedere deelgemeente van Kortenberg een plek hebben waar ze zich thuis voelen en elkaar kunnen ontmoeten in een omgeving die aan hun behoeften tegemoetkomt. 

Volgens een studie van de Universiteit van Gent kampt 1 op de 5 jongeren tussen de 11 en 18 jaar soms met zelfmoordgedachten. Daarom willen wij binnen de gemeente een veilige en toegankelijke plek voorzien waar jongeren terecht kunnen voor een luisterend oor, activiteiten en professionele ondersteuning. Een idee dat wij warm ondersteunen is de oprichting van een OverKop-huis of TEJO-huis in Kortenberg, speciaal gericht op het mentaal welzijn van jongeren

We willen een online platform voor jongereninformatie ontwikkelen, waar ze alle informatie en evenementen vinden die voor hen interessant zijn. Het platform zal een overzicht bieden van activiteiten en evenementen van en voor jongeren in Kortenberg. Daarnaast komen er handige links naar websites over belangrijke thema’s zoals Awel, pesten, de jeugddienst, jeugdhuizen en de bib. Sociale media-ambassadeurs introduceren in de gemeente. Jongeren de kans geven om als ambassadeur van de gemeente te fungeren op sociale media en zo andere jongeren te informeren en te betrekken bij lokale activiteiten. 

Veiligheid

Bij nieuwe ontwikkelingen binnen de gemeente houden we veiligheid in de breedste zin van het woord al vanaf het ontwerpproces in gedachten. Dit betekent dat we aandacht besteden aan aspecten zoals de keuze van beplanting, de belichting, de breedte van stoepen en straten, de mogelijkheden voor afvalverwerking. Onze buurten moeten niet alleen mooi en functioneel zijn, maar ook veiliger aanvoelen voor iedereen. We willen nagaan hoe we de openbare ruimte veiliger kunnen maken. Hierbij streven we naar een omgeving waarin mensen zich prettig en veilig voelen, zowel overdag als 's avonds.

We willen ANPR-camera's inzetten om het in- en uitgaand verkeer (invalswegen) in Kortenberg te registreren. Deze slimme camera’s kunnen voertuigen automatisch herkennen via hun nummerplaat, wat helpt om de veiligheid in onze gemeente te verhogen. Door een beter overzicht te hebben van wie Kortenberg binnenrijdt en verlaat, kunnen we sneller reageren op verdachte situaties en criminaliteit zoals inbraken en autodiefstal terugdringen. Dit systeem biedt extra controle en maakt het mogelijk om gerichter op te treden, waardoor de veiligheid voor alle inwoners wordt verbeterd. 

LEVEN

Wonen

Kortenberg evolueert, de snelle bevolkingsgroei zorgt voor toenemende druk en een duidelijke trend richting verstedelijking. We willen een woonbeleid waar contact met buur en natuur een vanzelfsprekendheid is. Daarom streven we ernaar om onze lokale pleinen te herwaarderen en te transformeren tot echte ontmoetingsplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een gezellig plein waar je in de zomer kunt genieten van een speelfontein, omringd door groene accenten. Met voldoende comfortabele zitbanken creëren we een ruimte waar jong en oud samenkomen. Zo maken we van Kortenberg niet alleen een plek om te wonen, maar een gemeenschap om in te leven.

Om wonen betaalbaarder te maken, gaan we de mogelijkheid onderzoeken om innovatieve woonvormen te realiseren via een Community Land Trust (CLT). Dit model stelt ons in staat om woningen te ontwikkelen op gemeenschapsgrond, waarbij de grond in eigendom blijft van de gemeenschap. Hierdoor kunnen we de kosten voor kopers en huurders verlagen en zorgen voor langdurige betaalbaarheid van woningen. Door deze aanpak bieden we meer mensen de kans op een betaalbare en stabiele woonsituatie, terwijl we tegelijkertijd de samenhang in onze gemeente versterken. Daarnaast staan we positief tegenover nieuwe woonvormen zoals tiny houses, cohousing, containerwoningen, zorgunits en kangoeroewoningen. Deze innovatieve oplossingen bieden meer flexibiliteit en kunnen inspelen op de diverse behoeften van onze inwoners. 

We willen dat de gemeente inspanningen doet om het verplichte sociaal bindend objectief te behalen. Dit is belangrijk omdat het voor veel mensen steeds moeilijker wordt om betaalbare huisvesting te vinden. Door het aanbod van sociale woningen te vergroten, zorgen we ervoor dat iedereen, ongeacht inkomen of achtergrond, een veilige en betaalbare plek kan vinden om te wonen. Sociale woningen dragen bij tot  een inclusieve gemeenschap, waar iedereen de kans krijgt om een stabiel en comfortabel leven op te bouwen. Bovendien helpt het om de druk op de huurmarkt te verlichten, waardoor wonen betaalbaarder wordt voor iedereen. Bij het inrichten van sociale woningen dient er rekening te worden gehouden met een gelijkmatige verdeling in deelgemeenten alsook het vermijden van indeling van wijken, om zo concentraties te vermijden. Dit draagt bij tot inclusie. 

We zetten ons in voor de betonstop, een maatregel die bedoeld is om de verdere verharding van onze open ruimte te stoppen. Dit betekent dat we minder nieuwe bouwprojecten op open terreinen toestaan en meer inzetten op hergebruik van bestaande bebouwing. De betonstop is cruciaal om natuur en landbouwgrond te beschermen, de leefbaarheid in onze gemeente te behouden en klimaatverandering tegen te gaan. Door slimmer en duurzamer met onze ruimte om te gaan, zorgen we voor een gezonde, groene omgeving waar het prettig wonen is, nu en in de toekomst. 

We willen  de wildgroei van appartementenblokken en grote verkavelingsprojecten  in onze gemeente tegengaan. Dit is belangrijk om de charme en leefbaarheid van onze wijken te behouden. Door strengere regels in te voeren, zorgen we ervoor dat nieuwbouwprojecten beter passen bij de bestaande omgeving en dat er voldoende ruimte blijft voor groen en open plekken. Zo houden we onze gemeente aantrekkelijk en zorgen we voor een evenwichtige ontwikkeling waar iedereen van kan genieten. Bij het verkavelingsproject in Everberg bijvoorbeeld werden meer dan 500 bezwaarschriften ingediend. Het is duidelijk dat er weinig draagvlak is bij de bevolking voor disruptieve, grote projectontwikkeling in onze dorpen.

Wij zetten ons in voor het verbeteren van de lokale infrastructuur waarbij comfort en toegankelijkheid centraal staan. Daarom willen we openbare fonteinen met drinkbaar water installeren op strategische openbare plaatsen (vb. jeugd- en sportterreinen), zodat iedereen altijd toegang heeft tot fris en schoon water. Deze fonteinen dienen tijdens de wintermaanden te worden afgesloten. Voor minder mobiele personen plaatsen we zitbanken op strategische plaatsen in het dorp, zodat rustmomenten altijd binnen handbereik zijn. 

Tot slot wensen we iedere deelgemeente te voorzien van openbare toiletten. We willen het gebruik van duurzame alternatieven voor menstruatieproducten, zoals menstruatiecups, actief aanmoedigen. Om dit te ondersteunen, zorgen we ervoor dat de openbare toiletten geschikt zijn voor het hygiënisch gebruik van deze producten. 

Kinderopvang en onderwijs

We blijven het digitaal loket voor kinderopvang ondersteunen, waar ouders gemakkelijk alle informatie kunnen vinden over beschikbare opvangmogelijkheden in onze gemeente. Dit maakt het zoeken naar een geschikte plek voor hun kind een stuk eenvoudiger.

Daarnaast stellen we een Schepen van het Kind aan, die verantwoordelijk is voor kinderopvang, onderwijs en jongerenbeleid. Hieronder valt ook de coördinatie van de jeugdhuizen. Door deze thema’s onder één bevoegdheid te brengen, zorgen we ervoor dat de samenwerking tussen kinderopvang, scholen en jeugdinitiatieven wordt versterkt en de barrières tussen deze domeinen verdwijnen. Dit maakt het beleid voor kinderen en jongeren niet alleen effectiever, maar ook beter afgestemd op hun behoeften.

We willen inzetten op gezonde en lokale voeding op scholen. Elke dag bieden we een gratis gezond 10-uurtje aan, geteeld bij lokale boeren of geleverd door lokale handelaars, aan alle leerlingen in Kortenberg.

Wij zijn grote voorstanders van het inrichten van zomerscholen. Zomerscholen zijn namelijk dé manier om elk kind een eerlijke kans te geven. Ze bieden kwetsbare kinderen, kinderen met leerachterstand en anderstaligen de ondersteuning die ze nodig hebben om goed voorbereid in september te starten. Daarnaast spelen ze in op de leerbehoeften van kinderen met een bovengemiddeld IQ. Dit biedt hen de kans om op eigen tempo gevorderde leerstof aangereikt te krijgen. Bovendien zijn zomerscholen volledig gratis, zodat niemand uitgesloten wordt. 

Cultuur, vrije tijd en toerisme

We zetten ons in om culturele initiatieven in Kortenberg te stimuleren en te ondersteunen. Door te investeren in het sociaal weefsel van onze gemeenschap, zorgen we ervoor dat cultuur een verbindende kracht wordt die mensen samenbrengt en onze gemeente nog hechter maakt. Hierbij moet worden bekeken of er strategische samenwerkingen mogelijk zijn met omliggende gemeenten. 

Wij willen van Kortenberg een bruisende gemeente maken, met een sterk cultuurcentrum dat een breed scala aan culturele voorstellingen aanbiedt. Dit centrum wordt een plek waar inwoners van alle leeftijden kunnen genieten van theater, muziek, en andere vormen van kunst en cultuur. Naast het mobiel podium wensen we de infrastructuur te optimaliseren in het ontmoetingscentrum Berkenhof, zodanig dat plaatselijke verenigingen voorzien zijn van de nodige uitrusting. 

Via de UiTpas kunnen inwoners genieten van kortingen op diverse culturele activiteiten en evenementen. Deze pas stimuleert deelname aan cultuur door het voor iedereen makkelijker en betaalbaarder te maken om van culturele evenementen te genieten. Dankzij de UiTpas kunnen meer mensen de kans krijgen om deel te nemen aan het culturele leven in onze gemeente en daarbuiten.

Daarnaast willen we de jeugdhuizen nieuw leven inblazen, zodat ze weer een levendige ontmoetingsplaats worden voor jongeren. Een gemeentelijke coördinator moet actief op zoek gaan naar geïnteresseerde jongeren in elk van onze deelgemeenten om er de jeugdhuizen terug open te houden op vrijdag- en zaterdagavonden, en ze ondersteunen om lokaal activiteiten te ontwikkelen (concerten, quizzen, …). Het is belangrijk dat deze plekken aantrekkelijk zijn voor jongeren terwijl ze ook respectvol omgaan met de buurt. Ze dienen te streven naar maximale inclusie (vb. rolstoeltoegankelijk, LGBTQIA+ vriendelijk,...). 

Het aanbod van de kunstacademie of "muziekschool", willen we verder uitbreiden, steeds in samenwerking met de Zaventemse academie. Naast muzieklessen willen we een breder aanbod creëren, onder andere van beeldende kunsten, theater en dans, opdat er voor iedereen een passende creatieve uitlaatklep is.

We zetten ons in voor de ondersteuning van sportverenigingen en andere verenigingen in onze gemeente. Dit doen we door financiële steun te bieden, infrastructuur te verbeteren en samenwerking tussen verenigingen te stimuleren. We willen ervoor zorgen dat alle verenigingen de middelen en faciliteiten hebben om hun activiteiten optimaal te kunnen organiseren en bijdragen aan een sterk gemeenschapsgevoel. Ons uitgangspunt is dat alle verenigingen op een gelijkwaardige manier worden behandeld. Het is de rol van de gemeente om evenementen georganiseerd door lokale verenigingen te faciliteren. Concreet zou de gemeente een jaarcontract kunnen afsluiten voor alle gemeentelijke zalen bij UNISONO om tegemoet te treden op Sabam en billijke vergoeding. 

Voor periodieke vergaderingen en bijeenkomsten van beperkte omvang zou de gemeentelijke infrastructuur gratis ter beschikking moeten zijn voor alle erkende Kortenbergse verenigingen. Voor activiteiten met winstbejag en grotere evenementen kan het bestuur in overleg met de organiserende vereniging een bijdrage vragen die in redelijke verhouding staat tot de winst van het georganiseerde evenement. De gemeente moet dringend een inhaalbeweging maken om aan de behoeften van onze sportverenigingen in de deelgemeenten te voldoen. Moderne sportaccommodatie is essentieel om lokale verenigingen de kans te geven om te groeien en aan de toenemende vraag te voldoen. Door te investeren in deze infrastructuur, versterken we niet alleen de (sport)verenigingen zelf, maar ook de sociale cohesie binnen de deelgemeenten. Daarom pleiten we ervoor dat bij nieuwe investeringen in (sport)voorzieningen de prioriteit ligt bij de deelgemeenten. Zo zorgen we ervoor dat elke sporter, ongeacht waar hij of zij woont, toegang heeft tot kwalitatieve faciliteiten.

Tijdens de corona-lockdown hebben we samen de vele wandelwegen in onze gemeente, vaak langs verborgen pareltjes, (her)ontdekt. Om deze prachtige plekken toegankelijk te houden willen we het onderhoud van deze trage wegen verbeteren en zorgen voor meer rustbanken  en picknicktafels. Daarnaast willen we extra wandelroutes uitstippelen en duidelijk aangeven, met bijbehorende brochures, om het wandeltoerisme in onze gemeente te bevorderen. Zo maken we het nog aantrekkelijker voor iedereen om van de natuur te genieten en onze mooie omgeving te verkennen.

Kortenberg heeft een rijke geschiedenis en veel waardevolle troeven die tot nu toe onderbelicht zijn gebleven. Ons erfgoedhuis, dat een schat aan geschiedenis beheert, verdient een volwaardige toekomst voor zowel inwoners als toeristen. Het Charter van Kortenberg, een belangrijk historisch document, verdient een centrale rol. Helaas heeft Kortenberg niet altijd even goed voor haar culturele erfgoed gezorgd. We betreuren de afbraak van de historische gevel van de Dry Coningen en het oude gemeentehuis van Kortenberg. Als gemeente moeten we ons cultureel erfgoed beter beschermen en opwaarderen, want het vormt een essentieel deel van onze identiteit en geschiedenis. Daarom is een betere afstemming met het Erfgoedhuis en erfgoedorganisaties noodzakelijk om deze waardevolle elementen te behouden voor toekomstige generaties.

We pleiten voor de volledige bescherming van graven van soldaten, oud-strijders, verzetsstrijders en politieke gevangenen uit WO I en WO II in het kerkhofreglement. Helaas werden tijdens de afgelopen legislatuur graven van oud-strijders zonder scrupules verwijderd. Wij pleiten om af te zien van de ontruiming van het oude kerkhof in Meerbeek, nadat erfgoedorganisaties hadden gewaarschuwd voor het behoud van dit historisch waardevolle kerkhof. Ook in Everberg verdient de situatie aandacht: het is niet aan familieleden om te bewijzen dat hun dierbare een oud-strijder was en al helemaal niet om het gedenkplaatje financieel te bekostigen. Verwijdering van deze graven geeft blijk van weinig respect voor ons oorlogsverleden en de families die daarmee verbonden zijn.

GOED BESTUUR EN KWALITEITSVOLLE DIENSTVERLENING

Efficiënte gemeentelijke dienstverlening

We zetten in op een efficiënte organisatie van de loketdiensten in onze gemeente, zodat inwoners snel en eenvoudig de juiste informatie en ondersteuning kunnen krijgen. In het bijzonder moet het opnieuw mogelijk worden om zonder reservering of afspraak aan te melden bij de loketdiensten. 

Om een optimale dienstverlening aan onze inwoners te garanderen, willen we onderzoeken hoe we het personeelsbestand van het lokale bestuur volledig kunnen invullen. Een goed bezet team is essentieel om vlot en efficiënt te werken en de noden van de burgers snel en correct te beantwoorden. We zetten ons in om eventuele tekorten in kaart te brengen en oplossingen te vinden, zodat de kwaliteit van de dienstverlening steeds gewaarborgd blijft.

De bibliotheek is een absolute troef van onze gemeente, waar alle inwoners zo vaak mogelijk terecht moeten kunnen. We willen de gemeentelijke diensten voor iedereen maximaal toegankelijk maken. De openingsuren van de diensten dienen te worden onderzocht, in het bijzonder de mogelijkheid tot een avondopening. 

Om onze inwoners de beste service te bieden, willen we voor specifieke dienstverlening de krachten bundelen met omliggende gemeenten. Door samen te werken, kunnen we onze expertise en middelen delen en zo een kwalitatief hoogwaardige dienstverlening garanderen. Dit betekent snellere, efficiëntere en betere service voor alle burgers, zonder in te boeten op kwaliteit. 

We pleiten voor het bewaken van het afgesproken spreidingsplan voor bankautomaten. Momenteel beschikken de deelgemeenten Erps-Kwerps en Everberg niet over een cashpoint waar het mogelijk is om cash geld af te halen. Daarnaast ijveren we ervoor om de aanwezige bankautomaten in de gemeente te behouden. 

Fusies van gemeenten

Wij kanten ons tegen verplichte gemeentefusies. De kracht van een gemeente hangt niet af van haar grootte, maar van de visie, inzet, daadkracht en bestuurskwaliteit van haar bestuurders. Goed bestuur begint bij de mensen die de gemeente leiden, niet bij de schaal waarop ze opereren. We maken ons ook zorgen over de groeiende afstand tussen het lokaal bestuur en de burger die met fusies kan ontstaan. Samenwerken met andere gemeenten blijft natuurlijk belangrijk, maar Kortenberg heeft op budgettair vlak een sterk rapport. Financieel is er geen noodzaak aanwezig om te fuseren met andere gemeenten. 

Deontologische code van het lokaal bestuur

Wij wensen de huidige deontologische code te actualiseren. In deze code wensen we een aantal deontologische afspraken op te nemen. Centraal staat dat het algemeen belang van de bevolking primeert. Personen of bedrijven kunnen op geen enkel moment hun persoonlijk belang of winstbejag boven de welvaart of gezondheid van de gehele gemeenschap plaatsen. Hierbij willen we aandacht voor potentiële belangenvermenging. Concreet voorbeeld: wij zien liever geen schepen die actief is in projectontwikkeling als schepen van ruimtelijke ordening. Ook zou het transparanter zijn indien een lid van het college niet betrokken is bij college en/of gemeenteraadsbeslissingen m.b.t. organisaties of ondernemingen waar deze een professionele of adviserende band mee heeft. Als burgemeester en schepenen andere politieke mandaten opnemen, bijvoorbeeld in nutsbedrijven, dan doen zij dat binnen hun gemeentelijke arbeidsuren en vloeien de inkomsten naar de gemeente. 

Burgerparticipatie

Wij geloven in de kracht van samenwerken en willen burgerparticipatie naar een hoger niveau tillen. Daarom zetten we in op het actief raadplegen en promoten van de verschillende adviesraden die in onze gemeente actief zijn. Door de expertise en inzichten van deze raden te benutten, kunnen we beter inspelen op de behoeften en wensen van onze inwoners. Dit mag zich niet enkel beperken tot het toelichten van de adviezen op de gemeenteraad. 

Wij vinden het belangrijk dat iedere deelgemeente haar eigen stem heeft in het gemeentebeleid. Daarom willen we in elke deelgemeente een dorpsraad voorzien. Deze dorpsraden bieden inwoners de kans om direct betrokken te zijn bij lokale beslissingen en om hun ideeën en zorgen te delen. Zo zorgen we ervoor dat de specifieke behoeften en wensen van elke deelgemeente gehoord en gerespecteerd worden. 

Bovendien willen we dat de kindergemeenteraad toegankelijk wordt voor volwassenen en andere kinderen als publiek. Zo kunnen de aanwezige kinderen niet alleen vragen stellen aan de kinderburgemeester en de kinderschepenen, maar ook rechtstreeks aan het bestuur. Dit zorgt voor meer interactie en betrokkenheid, waardoor de stem van onze jongste inwoners nog beter gehoord wordt. Bij voorkeur worden geanonimiseerde verslagen of weergaven van de agendapunten openbaar gemaakt. 

Tot slot willen we een jeugdgemeenteraad oprichten voor jongeren van 13 tot 17 jaar. Dit sluit aan op de bestaande kindergemeenteraad (6 tot 12 jaar) en biedt jongeren een kans om hun stem te laten horen in het lokale beleid, nog voor ze op hun 18e kunnen zetelen in de gemeenteraad. Aangezien jongeren vanaf 16 jaar al mogen stemmen bij Europese verkiezingen, willen we hun betrokkenheid verder stimuleren. Deze jeugdgemeenteraad richt zich op een breed publiek, niet alleen op jongeren die actief zijn in lokale verenigingen, maar op alle jongeren in Kortenberg. Zo zorgen we voor een diverse en inclusieve vertegenwoordiging van onze jeugd.

Armoedebestrijding

De integratie van het OCMW in het lokaal bestuur mag absoluut niet leiden tot een vermindering van de middelen voor armoedebestrijding. Alle efficiëntiewinsten die hierdoor worden behaald, moeten worden geherinvesteerd in de werking van het OCMW, zodat de ondersteuning voor de meest kwetsbaren gewaarborgd blijft.

We ontwikkelen een plan om gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen op de gemeentelijke scholen. Voor ons is het onacceptabel dat jonge mensen die menstrueren geen toegang hebben tot basisbehoeften zoals menstruatieproducten. Een gebrek hieraan kan leiden tot uitsluiting van sociale activiteiten, schoolverzuim en gezondheidsrisico's. 

Daarnaast pleiten we voor de afschaffing van de onderhoudsplicht, waarbij kinderen verantwoordelijk zijn voor de rusthuisfactuur van hun ouders als deze zelf niet kunnen betalen. Alleen in gevallen van misbruik zou de onderhoudsplicht nog van toepassing moeten zijn.

Diversiteit

Om het aanleren van de Nederlandse taal voor anderstaligen in onze gemeente te bevorderen, willen we initiatieven zoals een praatcafé stimuleren. Hier krijgen anderstaligen de kans om in een ongedwongen en gezellige sfeer hun Nederlands te oefenen. Het praatcafé is gratis, laagdrempelig en wordt ondersteund door enthousiaste vrijwilligers. Zo maken we het voor iedereen makkelijker om de taal onder de knie te krijgen en deel te nemen aan het sociale leven in onze gemeente.

De laatste jaren is er een beduidende instroom van anderstalige gezinnen in onze gemeente. In het bijzonder zien we steeds meer kinderen die onvoldoende Nederlands spreken in de scholen van  onze gemeente. Verschillende studies wijzen op een duidelijke negatieve impact op het studieniveau van kinderen die onvoldoende Nederlands kennen. We willen dat de gemeente samenwerkt met de scholen om de kennis van het Nederlands van deze kinderen én hun ouders te bevorderen. 

Mantelzorg en thuishulp

We willen van Kortenberg een dementievriendelijke gemeente maken door concrete acties te ondernemen. Dit doen we door meer bewustwording te creëren rond dementie en ondersteuning te bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. We wensen een mantelzorgcoördinator aan te stellen binnen het Welzijnshuis, dat daardoor ook een Sociaal Huis wordt. Deze dient te fungeren als aanspreekpunt voor mantelzorgers. Ze kunnen bij deze coördinator terecht met al hun vragen en krijgen informatie over de beschikbare hulp en ondersteuning in Kortenberg. Deze dienstverlening heeft tot doel dat mantelzorgers snel geholpen worden en naar het juiste zorgaanbod worden doorverwezen. We zetten in op het organiseren van praatcafés voor mantelzorgers in iedere deelgemeente waar ze ervaringen kunnen delen, hun hart kunnen luchten en vragen kunnen stellen. 

Daarnaast blijven we in voortdurend overleg met mantelzorgverenigingen en mantelzorgers zelf om hun behoeften te begrijpen en ons beleid waar nodig bij te stellen. Op deze manier zorgen we ervoor dat de ondersteuning optimaal aansluit bij de behoeften van de mantelzorgers.

We investeren in thuishulp om ervoor te zorgen dat zorgbehoevende mensen zo lang mogelijk op een kwaliteitsvolle manier in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Door te investeren in deze diensten, bieden we de benodigde zorg en ondersteuning aan huis, zodat mensen comfortabel en veilig kunnen blijven wonen in hun eigen woning. Onze focus ligt op het leveren van zorg op maat, zodat de levenskwaliteit van onze inwoners hoog blijft, zelfs wanneer ze extra hulp nodig hebben. We overwegen het inrichten van een Zorgloket. Dit loket biedt een centraal punt waar zorgvragers terecht kunnen voor informatie en ondersteuning. Ons doel is om het vinden van de juiste zorg eenvoudiger te maken, door een helder aanspreekpunt te bieden dat helpt bij het navigeren door de beschikbare zorgdiensten en -voorzieningen. Met dit Zorgloket willen we ervoor zorgen dat elke inwoner snel en effectief de zorg krijgt die ze nodig hebben.




Ga naar Vooruit Kortenberg
Over de Auteur

Vooruit Kortenberg

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant