Nieuws

LOKAAL: Komst mobipunt Station Kiewit zorgt voor veiligere schoolomgeving in de buurt

Vooruit Hasselt

Tuesday 10

May 2022 15:01

Sinds zijn aantreden als schepen zet Marc Schepers, bevoegd voor mobiliteit en stadsontwikkeling, sterk in op veilige schoolomgevingen. “We zorgen voor veilige routes naar school én maken ook de directe omgeving van alle Hasseltse scholen verkeersveilig.” De focus voor die laatste doelstelling lag deze bestuursperiode op de vele basisscholen die Hasselt rijk is. “In elke lagere school werd er een mobiliteitsonderzoek gevoerd om te bepalen welke ingrepen nodig zijn om de leerlingen die laatste meters naar de schoolpoort in alle veiligheid en comfort te kunnen laten afleggen. Sommige ingrepen kunnen op korte termijn worden doorgevoerd, andere vragen dan weer iets meer tijd. ”

Recent werd ook een secundaire schoolomgeving onder de loep genomen. “Kindsheid Jesu ligt op een boogscheut van het nieuwe mobipunt dat aan het Station van Kiewit zal komen. Naar aanleiding hiervan werd er in de directe omgeving een hele verkeersanalyse uitgevoerd”, verduidelijkt Schepers. Daaruit blijkt dat zowel op de ventweg – parallel met de Kempische Steenweg- als aan de Paalsteenstraat er zich tal van conflicten voordoen tussen fietsers, voetgangers en automobilisten. “De school telt meer dan 1800 leerlingen. De meeste komen naar school met de fiets, maar er zijn er nog altijd een heel hoop die worden afgezet met de auto. Dat zorgt in de ochtend en na het laatste belsignaal tot onveilige situaties. Dit moet aangepakt worden.”

fietsstraat én nieuwe parking

Om in deze schoolomgeving de veiligheid van de fietsers te verhogen wil Schepers zowel de ventweg als de paalsteenstraat – tussen het Kempenhof en het spoor- omvormen tot fietsstraat. “Op deze manier geven we de vele fietsers terug een duidelijkere en veiligere plek in de straat.” Daarnaast wil de schepen ook het gemotoriseerd verkeerd zo veel mogelijk uit de straat halen om conflicten tot een minimum te beperken. “Dat doen we onder meer door langs de sporen een nieuwe én grotere parking aan te leggen, goed voor zo’n 200 parkeerplaatsen.” Als het van Schepers afhangt wordt nadien de huidige parking voor het woonzorgcentrum, in het bezit van AWV, ingericht als een groen en gezellig plein met beperktere parkeergelegenheid.   

De nieuwe parking is bedoeld voor bezoekers van de school, het woonzorgcentrum maar natuurlijk ook voor de gebruikers van het nieuwe mobipunt. “Om de bereikbaarheid van onze stad te verbeteren, werken we samen op deze strategische locatie met de provincie Limburg en gesteund door Europese middelen aan een full-service mobipunt.” De locatie is niet toevallig, op deze strategische plek – pal op de Noord-Zuidverbinding - wordt het nieuwe mobipunt omgeven door 2 belangrijke attractiepolen, Kindsheid Jesu en de Corda Campus. “Beide zijn druk bezocht sites mét de wens om uit te breiden in de toekomst. Om al dat verkeer vlot te laten verlopen, dringen alternatieve vervoersoplossing zicht dus op.”

Het station van Kiewit wordt daarom ingericht als vervoersknooppunt waar de reizigers van het ene vervoersmiddel naar het andere kunnen overstappen. “De aanwezigheid van die parkeergelegenheid is hier belangrijk, zo stimuleren we mensen om hun auto achter te laten en hun rit verder te zetten met een duurzaam vervoersmiddel.” Dit kan met de bus, maar ook met de vele deelfietsen die er aangeboden zullen worden. “Het mobipunt zal verder uitgerust worden met onder meer een kiss&ride zone, fietsenstallingen, fietsherstelzuilen, deelwagens, wachtzones, ticketingsservices en pakjesautomaten. “Aan de achterzijde grenst de nieuwe parking aan de Paalsteenstraat. “Ook hier voorzien een Kiss&Ride zone en een veilige draailus voor het busverkeer.”

Maart 2023

De aanleg van de parking staat gepland voor september 2022. “Ook de fietsstraat op de ventweg zit in dit dossier vervat. De oplevering van zowel het mobipunt en de hele schoolomgeving verwachten we in maart 2023”, verklaart Schepers. “Indien dan blijkt dat de genomen maatregelen niet voldoende zijn om de conflictsituaties op de ventweg op te lossen, opteren we er voor de aanleg van een schoolstraat.” Het hele project kost een miljoen euro, de stad legt daarvan 871.000 op tafel, waarvan ze nog zo’n 250.000 hoopt te verzamelen via subsidies. 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant