Nieuws

LOKAAL: Zo pakken onze lokale Vooruit-afdelingen de klimaatuitdagingen aan

Ronny Wolfcarius

Friday 18

February 2022 18:02

De klimaatcrisis blijft brandend actueel. We moeten nu actie ondernemen. Dat beseffen ook onze lokale afdelingen. Zeker in de gemeenten waar Vooruit mee bestuurt, zorgen zij ervoor dat onze klimaatambities gerealiseerd worden.

Lig jij ook wakker van het klimaat? Ga op 10 maart in gesprek met Mohamed Ridouani. Registreer je gratis >



  • Ieper - Massale investeringen in het klimaat

    Voor het eerst in 124 jaar zit Vooruit Ieper mee in het bestuur. “We hebben van duurzaamheid en natuur belangrijke strijdpunten gemaakt ”, zegt schepen van milieu en natuur, Valentijn Despeghel.

    We hebben van duurzaamheid en natuur belangrijke strijdpunten gemaakt.
    ‘Verledding’ en 750.000 euro in zonnepanelen

    Momenteel zijn er in Ieper maar 2 openbare gebouwen uitgerust met zonnepanelen, die dan nog eigendom zijn van een privéfirma. “Met Vooruit investeren we maar liefst 750.000 euro in zonnepanelen op eigen infrastructuur”, gaat Valentijn verder.

    Daarnaast zet Ieper ook massaal in op ‘verledding’ (het uitrusten van openbare verlichting met leds n.v.d.r.). De openbare straatverlichting, de sportterreinen en de binnenverlichting van openbare gebouwen worden aangepakt.

    “Er komt een CO2 neutraal ontmoetingscentrum (OC) in Dikkebus en bij bestaande OC’s zetten we in op benoveren (beter renoveren n.v.d.r.). Dat doen we in Sint-Jan, Vlamertinge en de Potyze. We voorzien bovendien ook 3,6 miljoen euro stadsmiddelen voor het benoveren van ons sociaal patrimonium. Een ongezien bedrag voor Ieper”, aldus Valentijn.

    100.000 bijkomende bomen

    “Ook voor onze natuur hebben we hoge ambities. We hadden de doelstelling om 100.000 bijkomende bomen aan te planten. Op dit moment zitten we al aan ruim 60.000 bomen. Tot slot starten we ook met de opbouw van een nieuw landschapspark aan de N-zijde van de stad, komt er een buurtpark aan de Molenweg en een speelbos in Brielen”, besluit Valentijn.

    Investeren in het klimaat. In Ieper doen ze dat gewoon!


    Lig jij ook wakker van het klimaat? Ga op 10 maart in gesprek met Mohamed Ridouani. Registreer je gratis >



  • Gavere - CO2 uitstoot drastisch verminderen

    “Ik engageer mij al lang, samen met Vooruit, voor het aanpakken van de steeds groeiende klimaatproblematiek”, zegt schepen Peggy Demoor. “Concreet gaan we tegen 2030 de CO2 uitstoot verminderen met minstens 40% ten opzichte van 2011.”

    “We gaan tegen 2030 de CO2 uitstoot verminderen met minstens 40% ten opzichte van 2011”

    Op 13 december 2021 keurde de gemeente Gavere het klimaatplan goed. Dat plan moet de CO2 uitstoot van de gemeente verminderen en de omgeving voorbereiden op toekomstige klimaatveranderingen.

    Nieuwe CO2-neutrale sporthal in de steigers

    “We stelden ook de bouw van onze nieuwe sporthal voor”, gaat Peggy verder. “De nieuwe sporthal gaat functioneel, duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn. Een CO2-neutraal gebouw, waarbij we de Schelde als energiebron gebruiken.”

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)


    “We startten ook met voorbereidende werken om onze Markt in het centrum van Gavere klimaatbestendiger te maken. We hebben daarbij vooral oog voor meer ontharding en vergroening. Als schepen zie ik erop toe dat we zorgen voor een klimaatreflex in alle beleidsdomeinen. Het klimaatplan is onze leidraad waar we de komende jaren alle projecten aan aftoetsen”, besluit Peggy.

    Het klimaatplan is onze leidraad waar we de komende jaren alle projecten aan aftoetsen.
  • Herk-de-Stad - Tuinrangers

    In Herk-de-Stad besteedt schepen van Leefmilieu Sofie De Waele veel aandacht aan het klimaat in het Herkse beleid.

    Sofie: “Iedereen weet ondertussen hoe belangrijk het klimaat is. We weten ook dat bomen een cruciale rol spelen in onze strijd tegen de klimaatopwarming. Doordat ze CO2 absorberen, helpen ze de aarde koeler te houden. In Herk-de-Stad doen we alvast mee aan het initiatief van ‘Limburg Sterk Merk’ (LSM). We planten in Limburg 100.000 bomen, voornamelijk in de deelgemeenten Berbroek en Schulen.”

    In Herk-de-Stad doen we alvast mee aan het initiatief van ‘Limburg Sterk Merk’. We planten in Limburg 100.000 bomen.
    Tuinrangerproject

    Dat is lang niet de enige maatregel die het Herkse bestuur neemt. Een ander initiatief is het Tuinrangerproject. Daarbij sensibiliseren en adviseren experten burgers die hun tuin biodiverser en klimaatrobuuster willen maken. Veel mensen weten immers niet waar te beginnen als ze hun tuin klimaatvriendelijker willen maken”, aldus Sofie.

    Veel mensen weten niet waar te beginnen om hun tuin klimaatvriendelijker te maken. Het deskundig advies van de ‘tuinrangers’ helpt inwoners daarbij.

    Dankzij het deskundig advies van de ‘tuinrangers’ maak je niet alleen het verschil voor vlinders, vogels en andere wilde dieren, maar leer je bijvoorbeeld ook hoe een koelere tuin meer regenwater kan vasthouden.”

    Positieve bijdrage aan het klimaat

    In Herk-de-Stad experimenteert de gemeente ook met kleinere initiatieven die een positieve bijdrage aan het klimaat leveren. Zo wil de gemeente bijvoorbeeld nog bijenvriendelijker worden. Daarvoor zetten ze in op het zaaien van bloemenweides, het aanleggen van volkstuintjes en het planten van sneukelhagen.


    Lig jij ook wakker van het klimaat? Ga op 10 maart in gesprek met Mohamed Ridouani. Registreer je gratis >


    Tot slot krijgen ook de oude en gesloten kerkhoven van Schakkebroek en Donk een nieuwe groene bestemming tegen 2025, mét respect voor hun erfgoedwaarde. “Met al deze initiatieven proberen we in Herk-de-Stad alvast onze bijdrage te leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen”, besluit Sofie.



 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.