Nieuws

LOKAAL: Klimaatbomen

Ronny Wolfcarius

Monday 31

January 2022 11:26

Enkele jaren geleden engageerden de Limburgse gemeenten zich voor het project ‘Ruimte voor bomen’. Ook gemeente Tessenderlo ondertekende die engagementsverklaring en kreeg zo heel wat klimaatbomen om te planten. Vooruit Tessenderlo nam daarom een kijkje bij de jonge boompjes die in de Schoorstraat (Engsbergen) geplant werden.

In 2017 kregen Limburgse gemeenten de kans om de engagementsverklaring ‘Ruimte voor Bomen’ van Centrum Duurzaam Groen te ondertekenen. Alle gemeentebesturen gingen daarop in en kregen heel wat klimaatbomen om aan te planten in de plaats. Die bomen worden aangeplant in de woon-, werk- en leefomgevingen van gemeenten, op plaatsen waar ze de ruimte hebben om gezond te kunnen groeien. Naast het aanplanten van deze klimaatbomen, beloofden de gemeenten onder meer deze bomen te beschermen, een duurzame bomenvisie uit te werken en tegen eind 2022 een bomenplan op te stellen.

Dankbare ingreep

Tessenderlo was één van de vele Limburgse gemeenten die de engagementsverklaring destijds ondertekende. Zorg dragen voor leefomgeving en klimaat zijn ook voor burgemeester Karolien Eens geen loze woorden. “De effecten van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder in onze samenleving. Het is aan overheden, dus ook gemeentebesturen, om leefomgevingen hierop te voorzien. Daarom is het aanplanten van deze klimaatbomen een dankbare ingreep voor de biodiversiteit. Bomen vormen de groene long van deze planeet, en om hen alle kansen te geven, zijn dit best bomen die tegen een stootje kunnen en bestand zijn tegen de weersomstandigheden van de toekomst. Dat is de definitie van klimaatbomen.”

Locaties

In de voorbije jaren werden er in Tessenderlo heel wat klimaatbomen aangeplant. Bij de laatste verdeling van Centrum Duurzaam Groen kreeg onze gemeente er nog 36. Het gemeentebestuur maakte een selectie van locaties. Zo gingen er  5 naar Terploeg, 3 naar de Molenstraat, 3 naar Portiersveld, 3 naar Warande, 1 naar Russelenberg, 1 naar Kraanhof, 1 naar Begijnenwinning, en  1 naar de kruising van Hooiman met Veldstraat. De overige 18 gingen allen naar de Schoorstraat, een nieuwe wijk in Engsbergen.

Schoorstraat

“De groene strook in Schoorstraat zal een belangrijk onderdeel van de wijk worden. De 18 klimaatbomen passen daarom perfect in dat plaatje. Deze locatie voldoet volledig aan de eisen van de engagementsverklaring: het is een woonomgeving waar de bomen alle kansen krijgen om te groeien en bij te dragen aan de levenskwaliteit. Ze ogen nu misschien nog klein, maar de bloei van deze wijk zal ongetwijfeld gepaard gaan met de groei van deze mooie klimaatbomen”, besluit Eens.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant