Nieuws

Kinderarmoede in Vlaanderen. “Hoog tijd dat we dit probleem bestrijden”

Team Vooruit

Tuesday 09

March 2021 14:54

Corona zorgt ervoor dat de armoede in Vlaanderen extra hard inhakt op heel wat gezinnen. Een gevolg daarvan is ook dat verwaarlozing van kinderen steeds toeneemt. “Hoog tijd dat we die kinderarmoede bestrijden”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Vicky Reynaert. 

De coronacrisis maakt het voor zij die het al moeilijk hebben nog een pak moeilijker. Als gevolg daarvan stijgt ook de de kinderarmoede in België. Ook in Vlaanderen voelen heel wat armoedeorganisaties de impact. Het aantal hulpaanvragen is sterk gestegen. Zo sterk zelfs, dat organisaties vaak niet aan de vraag tegemoet kunnen komen. Het gevolg? Kinderverwaarlozing wordt een steeds groter probleem.

Wat is kinderarmoede?

Kinderarmoede kan op verschillende manieren tot uiting komen. Kortweg spreken we van kinderarmoede wanneer er niet genoeg financiële middelen aanwezig zijn binnen een gezin om de basisbehoeften van een kind te vervullen. Helaas merken we dat eenmaal een gezin in zo’n situatie zit, het heel moeilijk is om uit die moeilijke situatie te geraken.

De lokale overheden moeten helpen kinderarmoede te bestrijden

“Om die kinderarmoede te bestrijden, moet de overheid een grotere rol spelen”, zegt Reynaert. “Zo pleit mijn beweging al jaren om de strijd tegen de schuldindustrie op te voeren. Heel wat gezinnen komen in een vicieuze cirkel terecht omdat ze met bijkomende kosten worden opgezadeld wanneer ze hun facturen niet kunnen betalen. Zelfs sommige scholen maken hier gebruik van. Dat moet stoppen.” 

“Kinderarmoede wordt in grote mate ook bepaald door de thuissituatie. De financiële situatie van de ouders bepaalt in grote mate welke uitgave mogelijk zijn. Daarom is het goed dat deze regering dankzij socialisten ook werk maakt om de laagste uitkeringen op te trekken”, zegt Reynaert. “Op die manier schiet er op het einde van de maand wat meer over. Dat kan helpen om de kinderen in het gezin te geven wat ze nodig hebben om zich op een goede manier verder te ontwikkelen.

“Verder moeten ook lokale initiatieven zeker een bijdrage leveren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan inzamelacties voor kinderen die het minder breed hebben. Want de bedoeling moet toch zijn dat iedereen, en dus ook elk kind, vooruit kan gaan in onze samenleving”, besluit Reynaert.

Acties op Vlaams niveau

Uit het 2020 jaarrapport van de hulplijn 1712 blijkt dat oproepen over intrafamiliaal geweld met de helft zijn toegenomen. De meeste oproepen waren meldingen van kindermishandeling. Daarom stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Van den Bossche volgende acties voor:

  1. Het blijven aanhouden van de tijdelijke middelen om oproepen te beantwoorden nu mensen en kinderen eindelijk hun weg vinden naar de oproeplijn 
  2. Mechanismen voorzien waardoor we niet enkel een luisterend oor bieden, maar ook mensen toeleiden tot échte hulp

Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant