Nieuws

LOKAAL: Kiewit krijgt eind dit jaar vernieuwde atletieksite

Vooruit Hasselt

Wednesday 02

March 2022 15:02

De stad Hasselt investeert deze bestuursperiode volop in haar sportinfrastructuur. Naast de bouw van de topturnhal (Runkst) en komst van de extra bokszaal (Sporthal Kuringen), staat dit jaar ook de renovatie van de atletieksite in Kiewit op de agenda. Schepen van Sport Habib El Ouakili: “Wij zijn een echt (top)sportstad en we doen er alles aan om onze atleten en sportliefhebbers in de beste omstandigheden te laten sporten. Een goed uitgeruste infrastructuur is hierbij natuurlijk noodzakelijk. De huidige atletieksite ligt er nu bijna 45 jaar, hoog tijd om deze onder handen te nemen.”

 

Ondanks de hoge leeftijd, wordt de piste nog steeds veelvuldig gebruikt. “Jaarlijks ontvangen we zo’n 50.000 mensen. Onze twee loopclubs AVT en VACH hebben er hun thuisbasis en andere sportclubs binnen en buiten Limburg, net zoals de G-sport zijn er regelmatig te vinden. Je loopt er ook geregeld topsporters tegen het lijf en niet de minste, denk aan Hans Van Alphen, Rani Rosius, Niels Pittomviels en Kim Meylemans”, weet El Ouakili. De atletiekpiste van Kiewit is tevens jaarlijks het decor voor tal van evenementen, denk aan veldlopen, de levensloop, schoolsportdagen en bedrijfsuitstappen. “Daarnaast ontvangen we natuurlijk ook veel individuele bezoekers in Kiewit. Dankzij het consequente onderhoud van onze stadsdiensten heeft de piste het zo lang uitgezongen, maar we moeten vaststellen dat er wel degelijk een vervaldatum op staat.”

 

Vanaf de zomer wordt de hele site daarom opnieuw vernieuwd. “Onze 400 meter baan krijgt een gloednieuwe toplaag, geheel volgens de laatste normen van de sport: duurzame, stevig, waterdoorlatend, onderhoudsvriendelijk en natuurlijk met de juiste belijningen.” Ook de andere kampnummers langs de piste worden meegenomen. “Zo komen er nieuw aanloopstroken voor het speerwerpen, verspringen en hoogspringen. De steeple- en de polsstokzone worden geoptimaliseerd en de hamerslingerkooi wordt vervangen door een gloednieuwe discuskooi.” Met deze gloednieuwe site hoopt de stad Hasselt nog meer talent aan te trekken in het sportcentrum Kiewit. “We hebben de laatste jaren deze sportsite stevig uitgebouwd, denk aan de uitbreiding van de TC Tenkie en de nieuwe hockeysite van Hockeyclub Stix. Een renovatie van onze piste en kampnummer kon niet achterblijven.”

 

Vlaamse subsidie

“De stad Hasselt zet het belang van deze atletiekpiste ook kracht bij met de zware investering die het doet in dit project. Gelukkig kunnen we voor een groot deel ook rekenen op Vlaamse subsidies om het kostenplaatje van iets minder dan één miljoen euro te helpen dragen. Van de totale investering zal de Vlaamse overheid immers 200.000 euro voor haar rekening nemen. Zo zetten we Hasselt samen op de kaart, ook als sportstad,” aldus burgemeester en Vlaams volksvertegenwoordiger Steven Vandeput.

 

“We gaan nu op zoek naar een gespecialiseerde aannemer met een geschikte erkenning, om deze werken uit te voeren”, vertelt schepen van Openbare Werken Laurence Libert. “Wanneer alles vlot verloopt kunnen de werken aan het begin van de zomer starten. De aannemer zal de volledige piste dan selectief en laag per laag verwijderen om daarna opnieuw twee lagen waterdoorlatend asfalt aan te leggen. Als laatste wordt de nieuwe toplaag aangebracht, volgens de gewenste normen van o.a. de IAAF. Om aan die normen te voldoen wordt ook nieuwe energiezuinige verlichting voorzien, om het plaatje compleet te maken.”

 

“Onze sportdienst zoekt samen met de clubs en de vele scholen die gebruik maken van de piste naar andere trainingslocaties om de renovatieperiode te overbruggen”, besluit El Ouakili.

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant