Nieuws

LOKAAL: Karin Temmerman eert Emilie Claeys: ‘Inspiratiebron voor vrouwenemancipatie’

Vooruit Lokaal

Wednesday 01

March 2023 13:20

De 19de-eeuwse feministe en socialistische voorvechtster Emilie Claeys (1855-1943) kreeg onlangs een prominente plek in ‘Het verhaal van Vlaanderen’ op VRT. Prompt vroeg het ‘8 maars-collectief’ (vakbonden, activisten, feministen en vrouwenrechtengroepen - de naam verwijst naar internationale vrouwendag, 8 maart) de Gentse gemeenteraad om Claeys te eren door een straat of plein naar haar te vernoemen.

Ons gemeenteraadslid Karin Temmerman (zelf een ‘pasionaria’ van het zuiverste water) steunde de vraag op een permanente herdenking te voorzien namens de Vooruit-fractie.

“Emilie Claeys was een bijzondere vrouw. Geboren in 1855 in een katholiek arbeidersgezin, op vroege leeftijd spinster geworden en dienstmeisje… en op haar 22ste ongehuwde alleenstaande moeder, in een samenleving die in alle aspecten gedomineerd werd door mannen. Niet evident. Emilie engageert zich in de socialistische arbeidersbeweging, stoot door tot de hoogste regionen en komt er vooral op voor de rechten van vrouwen. Dat vrouwen vandaag het vanzelfsprekend vinden gelijk loon voor gelijk werk te krijgen, zelf te kunnen beslissen over geboortebeperking en kunnen gaan stemmen, danken we onder andere aan de strijd die Emilie Claeys voerde. Ze is inspiratiebron voor vrouwenemancipatie hier en elders in de wereld.”

Gedenkplaat op komst

De Gentse meerderheid (inclusief Vooruit Gent) laat onderzoeken waar een gedenkplaat ter ere van Emilie Claeys kan komen. Het huis in de Metselaarsstraat dat Claeys gebruikte als verantwoordelijke uitgever van partijblad Vooruit komt in aanmerking. Ook de Leo Tertzweillaan in Gentbrugge, waar ze lang woonde, is een mogelijkheid. Een aantal jaar geleden werd het voorstel om een straat naar de feministe te vernoemen, afgewezen na negatief van de hulpdiensten: die vreesden voor naamsverwarring omdat er in Gent al een ‘Emile Clauslaan’ bestaat.

Emilies voeren actie op 8 maart

Ondertussen is er ook een oproep gelanceerd aan alle Emilies (en anderen) om op woensdag 8 maart actie te voeren voor eerherstel voor Emilie Claeys. Afspraak om 17.30 uur op de Vrijdagmarkt. Onze Emilie Peeters zal er alvast zijn!


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant