LOKAAL: Steeds meer samentuinen in Antwerpen: “Via deze weg geven we gronden terug aan de gemeenschap”
Friday 29
September 2023 12:34
Zelfs als je in Antwerpen woont zonder een eigen tuin, kan de Antwerpenaar toch zijn groene vingers de vrije loop laten gaan. Het principe van volkstuinen zijn al bekend, waarbij volkstuinders elk hun eigen stukje grond hebben binnen een grotere volkstuinsite, waar ze planten en oogsten voor persoonlijk gebruik. Daarnaast zijn er ook de 'samentuinen', hier verbouwen tuinliefhebbers samen groenten, fruit, kruiden, bloemen of noten. Er worden onderlinge afspraken gemaakt over het beheer en de tuin is in eerste instantie een ontmoetingsplek. In Antwerpen zijn er al meer dan zestig actieve gemeenschappelijke tuinen, en volgens onze schepen van Samenlevingsopbouw Karim Bachar zal dit aantal alleen maar groeien.
Onder de foto lees je het volledige artikel gepubliceerd in 'Gazet van Antwerpen.'
Op bewonersinitiatief
De eerste samentuin in Antwerpen zag het licht in 2008 in Deurne. De oudste nog actieve samentuin ligt op de grond van jongerencentrum Kavka aan de Oudaan. Die tuin werd in 2011 opgestart. In vijftien jaar heeft het principe van samentuinen in onze stad aan populariteit gewonnen. “Vandaag telt Antwerpen 62 actieve samentuinen”, zegt schepen Karim Bachar. “In 2022 openden vijf nieuwe tuinen, dit jaar waren dat er nog eens vijf. Volgend jaar opent een nieuwe samentuin aan het Zuidpark en we blijven proactief zoeken naar geschikte gronden.”
Dat er de afgelopen jaren flink wat samentuinen zijn bijgekomen, verklaart Bachar door het actieve ondersteuningsbeleid van de stad. “We stimuleren Antwerpenaren om een samentuin op te starten maar het initiatief moet wel van de bewoners zelf komen. Anders werkt het niet. Bewoners die een samentuin willen opstarten, krijgen van het begin tot het einde zowel inhoudelijke als financiële ondersteuning.”
De stad ziet overigens meer toekomst in samentuinen dan in volkstuinen. “De volkstuinen in Antwerpen kennen een lange traditie en op sommige plaatsen werd er prachtig plantgoed opgebouwd. Maar nu gaat het vaak om zeer grote tuinen en dat is niet meer van deze tijd. Vandaag de dag zijn er meer mensen die willen tuinieren dan dat er grond beschikbaar is. Vandaar dat we vooral willen inzetten op gemeenschappelijk gebruik.”
Heksensoep of voedselbollen
Eén van de samentuinen waar ondertussen al zes jaar duchtig getuinierd wordt, is de Kruidkamer in het Groen Kwartier. Eén van de trekkers hier is Martine Dierckxsens (66). “Ik ben een paar jaar geleden van een huis met tuin in Brugge naar een appartement in Antwerpen verhuisd. Om toch nog met tuinieren bezig te kunnen zijn en om wat mensen in de buurt te leren kennen, heb ik me aangesloten bij deze samentuin. Elke zondag tuinieren we samen. In totaal telt onze tuin een dertigtal leden en een kernteam van zo’n negen mensen. In tegenstelling tot een volkstuin, hangt het onderhoud niet alleen van jou af. Dat is fijn.”
De tuiniers van de Kruidkamer organiseren ook geregeld buurtmomenten. “Met elke seizoenswissel organiseren we een activiteit voor onze leden. En voor de kinderen organiseren we activiteiten als samen popcorn maken van de maïs die we geplant hebben, heksensoep maken met Halloween of samen zonnebloemen kweken en nadien van de pitjes voedselbolletjes maken voor de vogels.”
Artikel van 'Gazet van Antwerpen', geschreven door Elien Van Wynsberghe.
Ga naar
Over de Auteur
Deel dit artikel met je vrienden.