Nieuws

LOKAAL: Karim Bachar en Metejoor zetten schouders onder project tegen geweld aan de zijlijn

Vooruit Antwerpen

Thursday 01

February 2024 11:23

Onze schepen voor gelijke kansen Karim Bachar is niet alleen schepen, maar zet zich tevens in als zaalvoetbalcoach bij Futsal Topsport Antwerpen. Voor hem ligt het project van Voetbal Vlaanderen, dat geweld langs de zijlijn wil uitbannen, hem nauw aan het hart. De afgelopen weken heeft hij zich hier dan ook volop voor ingezet. Hij kreeg hierbij steun van een opvallende naam: zanger Metejoor, die zich als bekende persoonlijkheid aan zijn zijde schaarde.

 

Hoe deze samenwerking tot stand kwam? "Metejoor heeft een lied gemaakt, waarin hij het geweld aan de zijlijn aanklaagt. De zanger heeft zelf een verleden in het provinciale voetbal en spreekt dus uit ondervinding. Het plan werd opgevat om enkele bekende Vlamingen tegen elkaar te laten voetballen om het probleem aan te kaarten. Uiteindelijk raakte ik op die manier betrokken bij het project van Voetbal Vlaanderen. Hetzelfde verhaal geldt voor de freestylers Martijn Debbout en Ilyas Touba.”

Dubbel doel

Volgens Karim is de actie van Voetbal Vlaanderen en Metejoor gericht op het bereiken van een dubbel doel. “Vooreerst willen we sensibiliseren, het probleem duidelijk maken aan het brede publiek. Uiteraard hebben we daarvoor met Metejoor een schitterend uithangbord. Hij brengt een mooie boodschap en weet de (jonge) mensen aan te spreken. Het doel gaat evenwel verder dan sensibiliseren. We willen de stress weghouden van jonge mensen. Kinderen mogen druk ervaren op het veld. Ik heb zelf lang op provinciaal gevoetbald. Toen was het al een thema. Het ging dan over discriminatie en verkeerd aanmoedigen. Supporteren moet, maar mensen durven te ‘antisupporteren’. Bovendien leggen ze vaak druk op hun eigen kinderen.”

Futsal

Karim stelt dat het project sportoverschrijdend zou moeten zijn. “Negatieve reacties vind je niet alleen in het voetbal of het futsal. Ook in andere sporten is het een probleem. Hoe hoger het niveau, hoe minder frequent het wellicht voorkomt. Bij FT Antwerpen willen we ouders attent maken op hun houding. Ik denk dat het met de reacties van het publiek in het zaalvoetbal de goede kant uitgaat, maar fans overtuigen van een positieve houding, blijft een thema. Metejoor heeft alvast een schitterende voorzet gegeven.”


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant