Nieuws

LOKAAL: Kan bufferbekken voorkomen dat winkelstraat onder water komt te staan?

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Monday 03

October 2022 14:21

Kan een bijkomend bufferbekken onder de parking De Gooikenaar aan de Ninoofsesteenweg in Halle een oplossing bieden voor de terugkerende wateroverlast die bij elke hevige regenbui de winkels in de Basiliekstraat en de Maandagmarkt onder water zet? "Wij denken van wel, maar er wordt nu concreet onderzocht of het ook zo is." zegt Johan Servé, schepen van Openbare Werken

“De wateroverlast in het stadscentrum is een van de grote uitdagingen die we als stadsbestuur liefst zo snel mogelijk oplossen”, zegt Johan Servé, schepen van Openbare Werken. “Die wateroverlast wordt veroorzaakt door een grote hoeveelheid water bij stevige regenbuien die vanuit de Ninoofsesteenweg en de Don Boscowijk een weg zoekt via de rioleringen naar het lager gelegen stadscentrum. Op het kruispunt van de Maandagmarkt en de Basiliekstraat maakt die riolering een afslag richting Possozplein. Het middeleeuwse stratenpatroon van Halle is nu eenmaal een feit. Wanneer er zo veel water tegelijk door de riolering loopt, ontwikkelt dit zo’n kracht in deze bocht dat het riooldeksels omhoog duwt waardoor er water in de huizen en winkels binnenloopt.”

Er moet dus voor gezorgd worden dat het water niet meer in zo'n grote hoeveelheden tegelijk zijn weg vindt naar het centrum. Vooruit en het gemeentebstuur denken dat een bufferbekken dit water tijdelijk kan opvangen om daarna gecontroleerd te  laten afvloeien.7

“De volgende vraag is dan waar dit bufferbekken best komt om optimaal te renderen en de kans op wateroverlast zo klein mogelijk te houden. Ons voorstel is te bekijken of een bufferbekken onder de huidige parking De Gooikenaar mogelijk zou zijn.” verduidelijkt de schepen.

Het schepencollege stelde inmiddels een studiebureau aan om uit te zoeken of De Gooikenaar een goede locatie is en of een bufferbekken bouwen daar technisch mogelijk is. Een antwoord op deze vragen wordt zo snel mogelijk verwacht. Op basis van de uitslag van het onderzoek zal de stad dan verdere stappen bepalen om de terugkerende wateroverlast in het stadscentrum een halt toe te roepen.


Ga naar Bertrand Demiddeleer
Over de Auteur

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant