Nieuws

LOKAAL: Joris Vandenbroucke wil vervangbus voor tram 1

Vooruit Gent

Tuesday 12

March 2024 22:06

Sinds kort zijn de werken gestart voor de heraanleg van de zogenaamde ‘Petercelle-as’: de nutsleidingen, de tramsporen, de trottoirs en het wegdek van de Kortrijksepoortstraat tot en met de Veldstraat worden volledig vernieuwd. Dat was dringend nodig… maar zal maar liefst vijf jaar duren. Dat betekent dus dat de drukste tramlijn in Vlaanderen, onze Gentse tram 1, gedurende vijf jaren onderbroken zal zijn.

Ons gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke vroeg daarom in de gemeenteraadscommissie Mobiliteit aan de bevoegde schepen of het stadsbestuur in overleg is met De Lijn om tijdens de werken een buslijn te voorzien tussen het Sint-Pietersstation en de Bagattenstraat.

“Langs deze as liggen verschillende scholen, universiteitsgebouwen en talrijke handelaars. Voor bewoners, bezoekers en scholieren is openbaar vervoer cruciaal om vlot op hun bestemming te geraken. Het lijkt me dus maar normaal dat tijdens dergelijke ingrijpende werken een tijdelijk busaanbod wordt voorzien. Het is ook perfect mogelijk aangezien één kant van de Petercelle-as steeds berijdbaar zal zijn.”

Gent eist oplossing van Vlaamse regering

Niets lijkt echter minder waar.

“Tot mijn verbijstering vernam ik dat De Lijn niet de middelen heeft om een vervangbus in te leggen. Vijf jaar lang geen openbaar vervoer op één van de drukste assen van Gent? Dat is totaal onaanvaardbaar! Het schepencollege is het daar gelukkig mee eens en zal een brief schrijven naar de Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters om een oplossing te eisen. Onze Vooruit-fractie in het Vlaams parlement zal die vraag versterken zodra ze is gesteld.”

Daarmee is nog maar eens duidelijk gemaakt wat de gevolgen zijn van een rechtse Vlaamse regering die niet investeert in openbaar vervoer. “Ook dát is de inzet van 9 juni. Alleen met socialisten in de Vlaamse regering zal het openbaar vervoer er opnieuw op vooruit gaan”, besluit Joris.


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant