Nieuws

LOKAAL: Joris Vandenbroucke wil redders in Blaarmeersen als het al vroeg warm is

Vooruit Lokaal

Tuesday 24

May 2022 08:14

Er is de laatste tijd veel te doen om zwemmen in de Blaarmeersen, want: wanneer stárt dat seizoen nu eigenlijk? Te laat, als het van ons gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke afhangt. Hij pleitte tijdens de gemeenteraad van maandag 23 mei 2022 voor de meer flexibele inzet van redders op basis van het weer.

“Het is frustrerend om op een hete dag niet te mogen zwemmen. Voor onze Flikken is het dan weer niet plezant om zwemmers uit het water te moeten halen, zoals in het weekend van 14 en 15 mei. Redders worden in onze stad pas voorzien in mei vanaf Hemelvaart. Maar dat is geen vaste datum. Dit jaar is dat op 26 mei, volgend jaar bijvoorbeeld al op 18 mei. Communicatief is dat niet ideaal. Bovendien, hoe later het zwemseizoen start, hoe groter de kans dat je op warme dagen mensen uit het water moet halen. Het KMI stelt dat de temperatuur in mei ‘al overal in het land boven de 30 graden celsius kan uitkomen’. Aan de kust en in een aantal recreatiedomeinen zijn er al vanaf begin mei redders. Vandaar mijn pleidooi om vanaf dan ook bij ons een flexibel systeem te hanteren waarbij je inspeelt op het weer.”

‘Vlaanderen, draai de zwemregel om aub’

Ook over wáár in Gent er zoal vrij publiek mag gezwommen worden is er al een tijdlang discussie. Afgelopen zondag (22 mei) organiseerden actievoerders nog een succesvolle ‘Dobberdag’ in het Houtdok: een oproep van zoveel mogelijk mensen, in bootjes vanop het water, om voor extra zwemwater te zorgen. “De Vlaamse regelgeving laat echter niet toe dat mensen zonder toezicht in het water springen om te zwemmen. Daar kan een stadsbestuur niets aan veranderen. De Vooruit-fractie steunt wel het pleidooi om die regel om te draaien: in open water kan altijd op eigen risico gezwommen worden, tenzij het expliciet verboden is. Dat zou meteen zorgen voor meer open zwemwater.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant