Nieuws

LOKAAL: Joris Vandenbroucke: ‘Vlaamse regering, stop afbraak openbaar vervoer in Gent’

Vooruit Lokaal

Tuesday 24

January 2023 16:53

De afgelopen weken regende het klachten in Gent van mensen die het busaanbod in hun wijk zien verminderen. In het beste geval gaat het over omleidingen door werkzaamheden. Maar heel vaak worden haltes gewoon geschrapt zoals aan de Watersportbaan, het kerkhof in Drongen of zelfs in hele buurten in Oostakker en Sint-Amandsberg.

Gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke is verbolgen over hoe de Vlaamse regering (N-VA, OpenVLD, CD&V) blijft besparen op De Lijn en de Gentenaars steeds vaker in de kou laat. “Omleidingen, buslijnen en bushaltes die verdwijnen in verschillende wijken… En daar bovenop: géén communicatie ín de bussen, amper info aan haltes, géén bruikbare verwijzingsinfo. Het is meer dan genoeg geweest. We hebben in onze stad net méér openbaar vervoer nodig, niet minder. Bus en tram kunnen een goed(koop) alternatief zijn voor de auto, maar dan moet het aanbod omhoog in alle Gentse wijken. We hebben meer openbaar vervoer nodig als we de files, uitstoot, verkeersonveiligheid en vervoersarmoede in onze stad willen aanpakken.”

Levert strategisch overleg Stad Gent-De Lijn iets op?

Joris hamert al maanden op strategisch overleg tussen het Gentse stadsbestuur en De Lijn. Hij deed dat opnieuw tijdens de commissie Mobiliteit van dinsdag 17 januari. “Blijkt dat het strategisch overleg dat gepland was voor 16 december 2022 heel laat afgelast werd door De Lijn. Ondertussen gaat ze wel door met ingrepen op ons stadsnet die onaanvaardbaar zijn. We hollen gewoon de feiten achterna.”

“Drie jaar geleden beloofde men ons een nieuw stadsnet, met meer aanbod: extra buslijnen naar de deelgemeenten, een echt nachtnet, hogere frequenties op de kernlijnen. Hier is niets van in huis gekomen, in de plaats daarvan wordt het aanbod afgebouwd. Hoog tijd dat er een Vlaamse regering komt die terug investeert in openbaar vervoer.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant