Nieuws

LOKAAL: Joris Vandenbroucke: ‘Veel meer toegankelijke haltes van openbaar vervoer nodig’

Vooruit Lokaal

Tuesday 28

February 2023 16:38

Tijdens de gemeenteraad van maandag 27 februari 2023 vroeg ons gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke aan de schepen van Mobiliteit hoe het eigenlijk zit met de toegankelijkheid van de haltes van het openbaar vervoer in Gent. “Dat openbaar vervoer zou er voor iedereen moeten zijn, maar dat is niet zo, zeker niet voor mensen met een fysieke beperking. Een en andere evolueert zo traag dat enkele mensen met een beperking De Lijn voor de rechter hebben gedaagd. In Vlaanderen is amper 10% van de haltes volledig toegankelijk. De meeste haltes liggen langs gemeentewegen en zijn de verantwoordelijkheid van het lokale bestuur, ook in Gent.”

De schepen had ontgoochelend nieuws voor Joris. In Gent is 17% van alle haltes volledig toegankelijk voor mensen met een motorische handicap en voor mensen met een visuele beperking. 147 haltes (10%) heeft enkel nog blindengeleiding nodig om een integraal toegankelijke halte te worden.

“17% volledig toegankelijke bus- en tramhaltes in Gent is veel te weinig”, sakkert Joris. “Ik ga blijven aandringen bij het stadsbestuur om meer te investeren in de toegankelijkheid van bushaltes waar het verantwoordelijk voor is.”

Ondertussen is binnen het ‘Actieplan Vervoersarmoede’ jaarlijks 120.000 euro voorzien, waarmee zo’n zes haltezijdes kunnen aangepakt worden. Met de 50.000 euro prijzengeld die de Stad Gent in 2022 won als ‘Meest mobiele Stad van Vlaanderen’ zal extra blindengeleiding worden aangelegd.

Daarnaast heeft Stad Gent het ‘Charter Toegankelijke Haltes’ ondertekend. Tegen 2030 wil de Stad 50% van de haltes van het kernnet en aanvullend net toegankelijk maken. Bestaande haltes moeten volgens dit charter minimaal toegankelijk zijn mits assistentie. Nieuw (her)aangelegde haltes en haltes die deeluitmaken van een ‘Hoppinpunt’ (een vervoersknooppunt waar parkeermogelijkheden voor verschillende personenwagens en fietsen ter beschikking zijn of verschillende vervoermogelijkheden kunnen aangeboden worden) moeten autonoom toegankelijk zijn voor personen met een motorische en visuele beperking.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant