Nieuws

LOKAAL: Joris Vandenbroucke protesteert tegen afbouw dienstverlening in Gentse stations

Vooruit Gent

Wednesday 17

January 2024 15:19

Joris Vandenbroucke, ons gemeenteraadslid en fractieleider in het federaal parlement, protesteert tegen de vermindering van de openingsuren in onze stations Gent-Dampoort en Gent-Sint-Pieters.

“Geen loketbediende meer op weekdagen voor 6.15 uur en na 20 uur in Sint-Pieters. Daar nemen elke weekdag 48.000 reizigers is de trein, het is het allerdrukste station in heel Vlaanderen. Gent-Dampoort zit in de top-20, op 515 Belgische stations, maar in het weekend is het daar al afgelopen om 15.15 uur. Hoe is dat mogelijk, in tijden van klimaatverandering, waarin je de mensen net moet overtuigen om méér de trein te nemen?!”

De aanwezigheid van personeel in een station gaat bovendien ook over het comfort én de veiligheid van reizigers.

“1 op 3 vrouwen en 1 op 5 mannen mijden het openbaar vervoer omdat ze zich niet veilig voelen. Lege stations helpen dan niet om die de trein te laten nemen. Bovendien moet je de loketten ook zoveel mogelijk openhouden om sociale redenen. Niet iedereen kan goed met computers en het internet overweg. 1 op 12 Belgen (bij -plussers zelfs 1 op 5) is compleet afgesloten van internet. Die mensen moeten informatie kunnen vragen aan een medewerker van de NMBS als dat nodig is. Daar komt dan nog bovenop dat veel mensen met een beperking klagen over de gebrekkige assistentie, terwijl net zíj ook recht hebben op een vlotte toegang tot de trein.”

Joris gaat federaal minister Georges Gilkinet (Ecolo, de Waalse zusterpartij van Groen) ondervragen over de kwestie. Hij zal ook aan het Gentse stadsbestuur vragen om protest aan te tekenen bij de NMBS.

“Minister Gilkinet beloofde in 2021 al werk te zullen maken van partnerschapsovereenkomsten met de gemeenten om een actieve dialoog aan te knopen, en te zorgen voor onder andere een menselijke aanwezigheid in de stations waar de loketten gesloten zullen worden, en de aanstelling van een contactpersoon per station. Sindsdien hebben we daar weinig meer over vernomen. Ik stel vast dat de NMBS gewoon doorgaat met de afbouw van dienstverlening en personeel in haar stations, zonder alternatief…”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant