Nieuws

LOKAAL: Joris Vandenbroucke over Blaarmeersen: ‘Amokmakers moeten er uit’

Vooruit Lokaal

Tuesday 28

June 2022 09:22

Er is al enkele weken heel wat te doen om de Blaarmeersen, na enkele incidenten met groepjes heetgebakerde jongeren. Beheerder Farys liet, in overleg met de Stad Gent, hekwerk plaatsen rond de strandzone. Voor niet-Gentenaars werd de toegang betalend en er kwamen ook identiteitscontroles. Omdat recent, op een heel hete dag, de Blaarmeersen overvol geraakten, heeft de gemeenteraad op 27 juni 2022 beslist om nu ook camera’s in te zetten voor crowd control (live toezicht op de massa bezoekers om snel te kunnen optreden als het te druk wordt of als een incident ontstaat), zoals dat ook tijdens de Gentse Feesten gebeurt.

‘Geen taboes, maar ook geen opbod’

Ons gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke verwoordde tijdens de gemeenteraad het standpunt van Vooruit Gent: “Ieder kind, iedere ouder, iedereen die verfrissing zoekt op het strand van de Blaarmeersen moet veilig zijn en zich veilig voelen. Als de politie zegt dat camera’s een nuttig en efficiënt instrument zijn om problemen te voorkomen, of om amokmakers achteraf te kunnen identificeren, dan staan wij daar voor open. Wie zich systematisch niet aan de regels houdt, moet er uit. Wie hardleers is, komt er niet meer in. De Vooruit-fractie waarschuwt evenwel voor twee uitwassen in dit debat: het opbod van sommigen uit de oppositie, en het gemak waarmee sommigen een hele groep jongeren over dezelfde kam scheren. Dat is niet alleen onrechtvaardig, het is ook dom voor wie de veiligheid pretendeert te dienen.

Onder de foto kan je Joris zijn volledige tussenkomst lezen:

Collega’s, ervoor zorgen dat iedereen veilig is en zich ook zo voelt op het openbaar domein, is voor ons socialisten een van de belangrijkste taken van de overheid. Ieder kind, iedere ouder, iedereen die verfrissing zoekt op het strand van de Blaarmeersen moet veilig zijn en zich veilig voelen. Punt.

Als bezoekers van de Blaarmeersen wegblijven omdat ze zich onveilig voelen; als de uitbater van de bar geen andere oplossing ziet dan zijn zaak te sluiten als voorzorgsmaatregel; als chauffeurs van De Lijn zonder politiebegeleiding niet meer naar de Blaarmeersen willen rijden, dan is dat voor ons onacceptabel. En is de vraag naar maatregelen terecht.

De vraag is dan, hoe lossen we dit op? Wat onze fractie betreft zijn er geen taboes over de in te zetten middelen. Als de politie zegt dat camera’s een nuttig en efficiënt instrument zijn om problemen te voorkomen, of om amokmakers achteraf te kunnen identificeren, dan staan wij daar voor open. Waar veel mensen samen troepen op een beperkte ruimte kan het inderdaad mislopen. Dan bewaar je graag het overzicht om snel te kunnen reageren. En wil je weten wie verantwoordelijk is wanneer het uit de hand loopt. Want de amokmakers moeten eruit.

Om die reden zetten we camera’s in tijdens de Gentse Feesten en aan de Overpoort. We hebben er tijdelijk extra geplaatst tijdens de coronadrukte. De parallel met de Blaarmeersen is duidelijk: doe wat nodig is om problemen te voorkomen en om wie in de fout gaat aan te pakken.

Collega’s, onze fractie wil ook waarschuwen voor twee uitwassen in dit debat.

Ten eerste: het opbod van sommigen uit de oppositie. Daar huiver ik van. Mag het alstublieft nog gezellig en ontspannend zijn aan de Blaarmeersen? Controles aan het station, begeleiding onderweg, controles aan het hek, camera’s, nog wat extra flikken, nog eens controles en begeleiding op de terugweg. Dit begint stilaan de allures te krijgen van een risicovoetbalmatch. Denkt u dat de Gentenaars daarop zitten te wachten? Ik denk dat die wel een ander idee hebben van een dagje chillen aan het strand.

De gevolgen daarvan zijn nu al zichtbaar. Wie mij kent, weet dat ik graag op de Gentse wateren rondvaar met mijn kajak. Wel, ik heb nog nooit zoveel mensen op plekken in het water gezien waar het niet mag. Wees er maar zeker van dat daar ook mensen bij zijn die evengoed naar de Blaarmeersen zouden gaan. Voor hen los je niets op met een opbod aan maatregelen. Als die trend zich voortzet, dat jongeren dan maar elders in de stad in het water springen in plaats van in de Blaarmeersen, wat gaan we dan doen? Dat wordt een straatje zonder einde. Dat moeten we vermijden.

Een tweede uitwas is het gemak waarmee sommigen een hele groep jongeren over dezelfde kam scheren. Dat is niet alleen onrechtvaardig, het is ook dom voor wie de veiligheid pretendeert te dienen. Wie alle focus legt en alle capaciteit inzet op één groep, is blind voor alle andere risico’s. Ik neem aan dat u beseft dat er limieten zijn aan de inzet van politiemensen. Dan beseft u hopelijk ook dat iedere agent die we inzetten aan de Blaarmeersen niet elders kan zijn. Met het viseren van één groep, wilt u wellicht het signaal geven: ‘Ge zijt hier niet welkom’. Ook dat is bijzonder onverstandig, want je geeft daarmee ook een ander signaal, aan de onschuldige jongeren die zich wél gedragen: dat het eigenlijk niet uitmaakt of je je best doet en je aan de regels houdt, want je bent bij voorbaat schuldig. Welk effect denkt dat u dat dat heeft? Het omgekeerde van wat u beoogt.

Met een blind opbod aan maatregelen en het generaliseren van een hele groep in de samenleving creëer je geen veiligheid, alleen maar schijnveiligheid, die onze stad ten onrechte een slecht imago aanmeet en ervoor zorgt dat hele groepen jongeren niet meer welkom zijn. Daar passen wij voor, zo pakken wij de problemen in Gent niet aan. Wij zijn een grootstad, geen boerengat. Gent zal altijd mensen van buiten onze muren aantrekken. In 2024 zijn we Europese Jongerenhoofdstad, godbetert! Ik ben daar fier op. Ik hoop dat veel jongeren Gent komen ontdekken…

Vooruit steunt het beleid van het college dat alles doet wat nodig is om de veiligheid van iedereen te waarborgen, zonder taboes over de middelen die worden ingezet. Maar: we ervoor zorgen dat die gericht en proportioneel zijn. En als er moet bijgestuurd worden, doen we dat. Het is ook een goeie zaak dat we een deftige evaluatie voorzien, met een bevraging van de gebruikers, met een panel van experten en inwoners. Onze fractie kijkt uit naar hun ervaringen, verwachtingen en aanbevelingen.

Collega’s, wie zich systematisch niet aan de regels houdt, moet er uit. Wie hardleers is, komt er niet meer in. Geef die maar een plaatsverbod, mijnheer de burgemeester, en dwing dat ook af. Alle steun van onze fractie daarvoor. Maar het is wel de bedoeling dat alle anderen welkom blijven en dat Gentenaars graag naar hun Blaarmeersen gaan om een dag te relaxen, in alle veiligheid.

 


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant