Nieuws

LOKAAL: Joris Vandenbroucke op 1 mei: ‘De kracht van onze solidariteit is onverwoestbaar’

Vooruit Gent

Wednesday 01

May 2024 13:22

Joris Vandenbroucke, onze lijsttrekker voor de Kamer, had een heel duidelijke boodschap in zijn toespraak op 1 mei op de Vrijdagmarkt. “Op 9 juni is de keuze glashelder. Als koopkracht, betaalbare zorg en het onderwijs u na aan het hart liggen, dan is er maar één keuze. Alléén socialisten zorgen er voor dat de zwaarste lasten bij de sterkste schouders worden gelegd, niét bij gewone gezinnen of alleenstaanden. Wij maken keuzes die werkende mensen beschermen.”

Want Vooruit doet altijd wat het belooft. De lonen blijven stijgen door de index, minimumlonen en -pensioenen zijn verhoogd, de btw op gas & elektriciteit (6%) én de facturen in de zorg zijn verlaagd.

“1 mei is dé dag waarop socialisten, bewijzen dat de kracht van solidariteit een onverwoestbare kracht is. Het is dus Vooruit. Of het is achteruit. Kies maar!”

Onder de foto vind je de volledige toespraak van Joris.

Beste vrienden, beste socialisten

1 mei, dat gaat eigenlijk over iets heel simpels. Iets dat ze al generaties voor ons ook vonden: met name de overtuiging - en de strijd - dat als je elke dag je best doet, elke dag vroeg opstaat en keihard werkt, dat je daar wel iets voor mag terugkrijgen.

1 mei, dat is dé dag waarop wij, socialisten, bewijzen dat de kracht van solidariteit een onverwoestbare kracht is.

En vandaag is de wereld dan wel serieus veranderd, maar onze ambitie is dezelfde als die van socialisten 100 of 150 jaar geleden: erop vooruit gaan in het leven, dat moet weggelegd zijn voor ie-der-een! Wie je ook bent, wat je ook doet.

En, vrienden, die strijd blijft keihard nodig. Meer dan ooit. Want over precies 40 dagen gaan we naar de stembus. 40 dagen hebben we nog om het verschil te maken.

We kunnen daarvoor rekenen op een heel sterk team, met mijn collega-lijsttrekker Freya en mijn lijstduwers Astrid en Rudy die hier aanwezig zijn, samen met nog een pak andere kandidaten daartussen. Samen zijn we de voorbije weken al op pad geweest. Straat na straat, deur na deur. We hebben met veel mensen gesproken. Jongeren, gepensioneerden, vaders en moeders, met uiteenlopende jobs. Leerkrachten en verplegers, fabrieksarbeiders, zelfstandigen en bedienden. Velen wiens wekker elke dag om 6 uur afgaat. Voor dag en dauw de boterhammen van hun kinderen smeren, en zich daarna haasten om op tijd op hun werk te geraken.

En één ding hebben ze gemeen: allemaal doen ze hun stinkende best. En allemaal verwachten ze niet meer dan een goed leven en het beste voor hun kinderen. Maar velen die ons aanspreken hebben overschot van gelijk wanneer ze zich afvragen: waarom elke dag zo hard je best doen als een job zelfs niet meer loont? Waarom belastingen betalen als ons onderwijs kreunt en de kinderopvang in crisis verkeert? Waarom bijdragen als je in Vlaanderen op een wachtlijst komt als je zorg nodig hebt of zelfs geen halte meer vindt om een bus te nemen?

Vrienden, als socialisten weigeren wij die stilstand en achteruitgang. Wij willen die gewone dingen weer mogelijk maken. Dat is onze strijd, op deze 1 mei meer dan ooit.

***

Een goed leven kunnen leiden, kameraden, dat staat of valt met de koopkracht van mensen. In moeilijke tijden heeft een regering mét socialisten de koopkracht beter beschermd dan waar ook elders in de wereld.

Toen het leven duurder werd, hebben we ervoor gezorgd dat de lonen van alle mensen zijn blijven stijgen door de index. We hebben de minimumlonen en de minimumpensioenen verhoogd. We hebben de btw op gas en elektriciteit verlaagd naar 6%, en we hebben de facturen in de zorg verlaagd.

Wat we beloofden om de koopkracht van mensen te beschermen en te verhogen, hebben we waargemaakt. Dat is wat Vooruit altijd doet: wij doen wat we beloven.

Socialisten hebben de koopkracht beschermd in moeilijke tijden. En die moeilijke tijden zijn helaas nog niet voorbij. De oorlogen in Oekraïne en Gaza gaan door en we moeten onze begroting op orde krijgen om de toekomst van onze kinderen veilig te stellen.

We gaan dus duidelijke keuzes moeten maken. Alléén de socialisten gaan ervoor zorgen dat het de juiste keuzes zijn. Keuzes die de zwaarste lasten bij de sterkste schouders leggen - en niet bij gezinnen of alleenstaanden. Keuzes die werkende mensen beschermen.

Onze keuze is duidelijk, wij staan aan uw kant, wij kiezen voor uw koopkracht.

Door de gegarandeerde indexering van uw loon. Als het leven duurder wordt, moet ook uw loon automatisch stijgen. Zo simpel is het.

Door de loonnormwet aan te passen, want de vakbond heeft gelijk: in winstgevende sectoren en bedrijven moet opnieuw onderhandeld kunnen worden over loonsopslag. Boven op de index.

Door de minimumlonen verder te verhogen. Dankzij Vooruit zijn voor de eerste keer sinds 2008 de minimumlonen verhoogd naar boven de 2.000 euro. We willen op dat elan doorgaan en de minimumlonen verder verhogen tot 2.500 euro. Want werken moet meer lonen, voor iedereen!

Door de belasting op inkomen uit arbeid te verlagen en de belastingen op inkomsten uit vermogen te verhogen, zodat ook de rijken hun deel doen en werkende mensen op het einde van de maand netto meer overhouden.

En met een deftig pensioen na 42 jaar loopbaan. Want wie 42 jaar gewerkt heeft, die heeft zijn deel gedaan en heeft zijn rust dubbel en dik verdiend.

***

Kameraden, alleen wij kunnen ervoor zorgen dat  de juiste keuzes gemaakt worden.

Alleen wij kunnen ervoor zorgen dat de inspanningen eerlijk verdeeld zullen worden en de gewone werkmens niet de dupe wordt, zoals altijd met rechtse regeringen.

Want kijk naar wat ze doen in Vlaanderen: ze bespaarden een miljard op uw kindergeld, ze schaften uw bus af en onze jongeren zitten uren in de studie omdat er niet genoeg leerkrachten voor de klas staan. CD&V, NVA en Open VLD steken elkaar nu al de loef af met besparingsplannen op de kap van onze sociale zekerheid en uw inkomen. Wel, het zal niet met ons zijn!

Tegelijk dreigt in bijna de helft van de Europese lidstaten een extreem-rechtse partij de grootste te zijn bij de Europese verkiezingen. Terwijl, bij ons, extreem-rechts “Eerst onze mensen!” roept maar achter uw rug geld aanneemt van Rusland en China. Kijk hoe ze liever eerst het land willen splitsen in plaats van uw koopkracht te versterken.

Extremisten zijn een regelrechte bedreiging voor uw vrijheid en uw welvaart.

Conclusie? Op 9 juni is de keuze glashelder. Als koopkracht, als goeie en betaalbare zorg en het onderwijs u na aan het hart liggen, dan is er maar één keuze. En die keuze is heel simpel. Het is Vooruit. Of het is achteruit. Kies maar.

Maak er een fantastische eerste mei van! Rood is troef!


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant