Nieuws

LOKAAL: Joris Vandenbroucke: “Meer rolstoeltoegankelijke elektrische laadpalen nodig in Gent”

Vooruit Lokaal

Friday 14

April 2023 15:57

Gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke stelt voor om werk te maken van meer rolstoeltoegankelijke laadpalen. In Gent komen er tegenwoordig in sneltempo laadpalen voor elektrische wagens bij. Op de website van de Stad Gent staat een handige kaart met alle locaties. Je kan bovendien ook zelf suggesties voor nieuwe palen doorsturen.

Een goeie zaak, vindt ons gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke. Al is hij ook bezorgd. “We moeten er ook voor zorgen dat er voldoende laadpalen zijn die ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. In Nederland, Zweden en Zwitserland maakt men daar werk van. Naast het design van de laadpaal zelf, is ook de plaatsing belangrijk. Je moet errond kunnen manoeuvreren met een rolstoel. Da’s niet haalbaar voor élke laadpaal, net daarom moet de Stad systematisch nagaan waar het wél kan. Op het kaartje op de website staat daar geen info over. Ik heb daarom aan de schepen van Mobiliteit gevraagd of het openbaar domein wel gescreend wordt op rolstoeltoegankelijkheid en hoeveel rolstoeltoegankelijke (publieke) laadpalen er ondertussen zijn in onze stad.”

Richtlijnen op komst…

De schepen moest Joris in eerste instantie teleurstellen. Er zijn richtlijnen voor het plaatsen van laadpalen, echter zonder eisen op vlak van toegankelijkheid voor rolstoelen. Een systematische screening gebeurt dus niet.

Er wordt evenwel beterschap beloofd. Het stedelijk Mobiliteitsbedrijf maakt momenteel een ‘afwegingskader’ voor parkeerplaatsen voor personen met een handicap. De realisatie van toegankelijke laadpunten zal daarin opgenomen worden. Bovendien wordt ook de mogelijkheid onderzocht om laadpleinen in te richten op buurtparkings, waar het ruimtelijk beter mogelijk is om toegankelijke laadpunten te voorzien. Zodra de toegankelijke laadpunten er zijn, komen die op de overzichtskaart op de website van de Stad Gent.

Joris Vandenbroucke: “Ik verwacht echt dat er snel werk wordt gemaakt van voldoende rolstoeltoegankelijke laadpalen. Mobiliteit is een basisrecht, ook voor personen met een handicap. Als wij verwachten dat mensen overschakelen naar elektrische mobiliteit, moet dat ook voor hen mogelijk zijn. Het heeft geen zin om een elektrisch voertuig aan te schaffen als je het niet kan opladen.”

 

Alle info op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant