Nieuws

LOKAAL: Joris Vandenbroucke: ‘Geen excuus voor illegaal kraken van sociale woningen’

Vooruit Lokaal

Wednesday 27

September 2023 12:17

Joris Vandenbroucke, gemeenteraadslid maar ook federaal parlementslid, heeft tijdens de gemeenteraad van 25 september 2023 gepleit om strenger op te treden tegen de golf van illegale bezettingen van sociale woningen in onze stad.

“Dat is onaanvaardbaar. Kwetsbare gezinnen die wachten op een betaalbare woning, de omwonenden én de huisvestingsmaatschappij (die inspanningen levert om zoveel mogelijk sociale woningen ter beschikking te stellen) zijn daar het slachtoffer van. Die krakers verpesten het voor iedereen, er zijn geen excuses voor hun daden. Het is onze plicht om op alle niveaus onze verantwoordelijkheid te nemen om dit fenomeen aan te (laten) pakken.”

‘Federale krakerswet moet versterkt worden’

Tijdens de gemeenteraad werd voorgesteld om de federale overheid te vragen om, waar mogelijk, de anti-kraakwetgeving te versterken.

“Vooruit heeft daar geen enkel probleem mee”, verduidelijkt Joris. “Iedereen deelt de frustratie dat het moeilijk is om grip te krijgen op de recente krakersgolf en zou liefst zien dat krakers onmiddellijk worden uitgezet in het vooruitzicht van gepaste bestraffing. Voor het kraken van een onbewoond pand is dat 1 maand gevangenis, terwijl straffen onder de 6 maanden niet worden uitgevoerd. Is het dan een oplossing om die wél uit te voeren? Of is de voorziene strafmaat te klein? Daar moet over gediscussieerd kunnen worden. De commissie Justitie in de Kamer is daar de meest geschikte plek voor. Ik ga daar mee aan de slag.”

‘Geen fake news aub’

In de commissie Algemene Zaken van 18 september heeft burgemeester Mathias De Clercq al in detail uitgelegd dat zowel hij als onze politie alles doet wat in hun macht ligt. Getuige daarvan ook het overleg met het parket dat al heel snel georganiseerd werd.

“Dat onze burgemeester zich zou ‘verstoppen’, of dat het stadsbestuur ‘laat betijen’, zoals sommige NV-A’ers beweren, is dus fake news. Daar heeft niemand iets aan. Laat ons liever samen bekijken wat we nog kunnen doen. Ik ben bestuurder van Thuis.Gent, voor de maatschappij is dit een topprioriteit. Thuis.Gent onderzoekt continu hoe het haar patrimonium zo goed mogelijk kan beschermen en is onmiddellijk in actie geschoten van zodra het op de hoogte werd gebracht van de illegale bezetting van woningen.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant