Nieuws

LOKAAL: Jobdag voor Oekraïense werkzoekenden: ‘Warm welkom’

Vooruit Lokaal

Friday 09

December 2022 12:31

De VDAB, Travi (expert in opleiding van uitzendkrachten en kandidaten) en de Stad Gent hebben op vrijdag 9 december een jobdag voor Oekraïense werkzoekenden georganiseerd in het Vlaams Administratief Centrum aan het Sint-Pietersstation. Na twee workshops over solliciteren en werken in België kwamen zo’n 100-tal deelnemers die in en rond Gent aan de slag willen, in contact met uitzendbedrijven en werkgevers in de regio.

“Oekraïense vluchtelingen via een traject op hun maat aan werk proberen helpen, is de beste manier om hen warm te verwelkomen én zelfredzaam te maken in moeilijke omstandigheden”, zegt Rudy Coddens, onze schepen van Sociaal beleid. “Ze willen bovendien graag bijdragen aan onze samenleving, werk versnelt hun integratie, die kans mogen we niet laten liggen. Ook onze bedrijven varen daar wel bij.”

VDAB brengt de werkzoekenden en de werkgevers samen, Travi brengt de expertise rond uitzendwerk in, Stad Gent kent de lokale economie als geen ander. Travi voorziet ook een workshop voor uitzendconsulenten van zeven verschillende uitzendkantoren met tips rond het rekruteren van Oekraïense uitzendkrachten en rond taalcoaching op de werkvloer. Op 26 januari volgt een tweede jobdag. Tegen eind juni 2023 wil Travi over heel Vlaanderen minstens een 10-tal jobdates met uitzendbedrijven organiseren.

‘Plek van toekomst’

Sinds maart 2022 zijn er 1199 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven bij de Stad Gent en haar deelgemeenten. 751 van hen zijn op beroepsactieve leeftijd, 345 personen schreven zich in bij VDAB.

“Het is een unieke situatie die tot een unieke samenwerking heeft geleid, met verschillende diensten en partners, maar ook binnen het OCMW. We hebben een specifieke cel opgezet met acht maatschappelijk werkers met ervaring met vluchtelingen. We werken klantgericht: één plek, één telefoonnummer, één mailadres voor alle individuele noden en begeleiding. We zetten hen op weg in alle levensdomeinen, van intake, over nood aan financiële steun (leefloon, groeipakket bij kinderen), naar gezondheid (mutualiteit), onderwijs, vrije tijd, ontmoeting en materiële hulp, tot integratie. Ons OCMW is een startpunt: Gent is niet enkel een plek van aankomst, ook van toekomst. We zorgen voor onthaal én begeleiding en opvolging.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant