Nieuws

LOKAAL: Gezonde automaat op secundaire Smakelijke School

Vooruit Antwerpen

Wednesday 13

March 2024 17:35

Onze stad ondersteunt sinds 2021 Antwerpse basisscholen in het aanbieden van gezonde voeding, via het netoverschrijdend project Smakelijke School. Dit project werd opgestart dankzij onze schepen van onderwijs, Jinnih Beels. Intussen lopen ook vijf pilootprojecten in het secundair onderwijs. In één van deze pilootscholen, het Koninklijk Atheneum Antwerpen, wordt nu ook een gezonde automaat getest.  

De Smakelijke Automaat

Begin dit schooljaar stond in de media te lezen dat veel leerlingen niet ontbijten en geen lunch bij zich hebben. Dat beroerde directeur Karin Heremans. "Sommige leerlingen vallen gewoon in slaap omdat ze niet gegeten hebben. Het heeft impact op hun concentratie en dus ook op hun resultaten. Kinderen op die leeftijd dienen zich in onze samenleving niet te bekommeren om voedsel, een basisbehoefte. Leerlingen schamen zich ook wanneer ze gevraagd worden waarom zij niets mee hebben voor tijdens de pauze. Ik nam de proef op de som en ging langs in enkele klassen. Daaruit bleek effectief dat de helft van de leerlingen niets bij zich had.” En zo werd het Koninklijk Atheneum Antwerpen één van de vijf secundaire pilootscholen die deelnamen aan het Smakelijke Scholen project. 

Maar daar bleef het niet bij. "Zo hebben onze leerlingen uit het vijfde jaar organisatie en logistisch een kleine onderneming opgezet rond de verkoop van de gezonde snacks uit de automaat." vertelt de directrice. "Dit project bevat dus ook educatieve opportuniteiten"

"Voor, door en met jongeren"

Ook onze onderwijsschepen Jinnih Beels kwam op bezoek en ze zag dat het goed was. 

Jinnih: "Met ons Smakelijke School-project voor het basisonderwijs tonen we als stad de nood én de haalbaarheid om elk kind gezond te laten eten op school. Meer dan alleen het vullen van lege brooddozen, is het een investering in hun gezondheid en hun schoolprestaties. Met het succes in de basisscholen in het achterhoofd, gingen we dit schooljaar ook aan de slag met pilootprojecten in het secundair onderwijs. Gezond eten is immers niet alleen essentieel voor onze jongsten, maar ook voor tieners. Met de pilootscholen onderzoeken we welke formules het beste werken voor hen. We werken steeds op maat van de leerlingen én de school; zo ook voor het aanbod van gezonde snacks dus. Met dit experiment bekijken we of een gezonde snackautomaat een interessante aanvulling is op het vaste aanbod van soep dat al gebeurt op de school.” 

Het Koninklijk Atheneum wordt, naast de ondersteuning vanuit de stad, ook door Rikolto begeleid rond gezond eten op school. 

Myrthe Peijnenborg van Rikolto: Met dit pilootproject willen we testen of het aanbieden van gezonde tussendoortjes via een automaat aanslaat bij leerlingen. Automaten kunnen namelijk een goede oplossing zijn voor alle scholen die vandaag weinig infrastructuur hebben om voeding aan te bieden op school.


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant