Nieuws

LOKAAL: Stad start pilootprojecten Smakelijke School in secundair onderwijs

Monday 16

October 2023 09:51

Dankzij de onvermoeibare inzet van onze schepen van onderwijs, Jinnih Beels, sloten al  97 Antwerpse scholen uit zowel het kleuter- als lager onderwijs zich aan bij het ‘Smakelijke School’-project. Zo krijgen vandaag meer dan 22.000 kinderen een maaltijd op school. En de ambitie van Jinnih gaat nog verder. Dit schooljaar worden er tevens vijf pilootprojecten opgestart binnen het secundair onderwijs.

Meer dan 22.000 genieten momenteel van het Smakelijke Schoolproject. Deelnemende scholen krijgen financiële ondersteuning vanuit de stad, waarmee ze een aanbod van gezonde voeding kunnen voorzien op maat van hun leerlingen: gaande van een voedzaam ontbijt, over gezonde snacks tot soep met boterhammen. De toelage voorziet daarvoor gemiddeld 1 euro per kind per dag, waarvoor scholen tijdens een tweejaarlijkse inschrijvingsperiode kunnen intekenen. Met het project beoogt de stad gezondheidswinsten op korte en lange termijn en een positief effect op het welzijn en de leerprestaties van alle kinderen.

Vijf pilootprojecten

Ook een aantal scholen uit het secundair onderwijs gaven aan dat ze de nood aanvoelen om met gezonde schoolmaaltijden aan de slag te gaan en ze gebruik willen maken van het ondersteuningsreglement. Daarom beslist de stad nu om een aanbod te testen op vijf scholen onder de vorm van pilootprojecten die verschillende concepten zullen uitproberen.

Voor Jinnih zijn gezonde schoolmaaltijden van vitaal belang:

"Een kind kan maar leren als het ook gezond en voldoende eet. Daarom riepen we Smakelijke School in het leven voor het basisonderwijs, waarvoor we begin deze legislatuur 40 miljoen euro vrijmaakten. Maar datzelfde principe geldt evenzeer voor onze jongeren in het secundair onderwijs. Daarom en op vraag van de scholen zelf, gaan we met pilootprojecten aan de slag om te onderzoeken welk aanbod en welke formules voor hen en hun leerlingen werken. De eetgewoonten en verwachtingen van jongeren zijn immers verschillend van die van kinderen, en ook de organisatie van het basis en secundair onderwijs zijn niet gelijklopend.”

Net als bij de bestaande ‘Smakelijke Scholen’ zetten de pilootprojecten in op samenwerking met lokale, duurzame partners. De evaluatie zal gebeuren door bevraging van de schoolteams, ouders en leerlingen, in combinatie met een financiële opvolging.

 


Ga naar
Over de Auteur

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant