Nieuws

LOKAAL: Jinnih en Antwerpse studenten gaan debat aan over studentendopen en welkomstrituelen

Team Vooruit

Monday 06

December 2021 13:15

Op initiatief van onze onderwijsschepen Jinnih Beels werd begin november ‘Het Grote Doopdebat’ gelanceerd. Dat gebeurde onder leiding van de werkgroep Welkomstrituelen, een werkgroep waarin alle Antwerpse onderwijsinstellingen vertegenwoordigd zijn, studenten en STAN. Het traject loopt van november 2021 tot mei 2022, waarbij studenten worden ondersteund en inspiratie krijgen aangereikt om in dialoog te gaan en tot goede praktijken en afspraken te komen rond welkomstrituelen. Het eindresultaat moet onder andere bestaan uit een inspiratiegids met de beste praktijken en ideeën van studenten(clubs).

Gedragen en hedendaags doopklimaat

Jinnih kijkt uit naar het eindresultaat maar ook het proces. En dat kan volgens haar niet doorlopen worden zonder de studenten zelf. “Het debat over studententopen is vandaag bijzonder actueel. Maar als we spreken over welkomstrituelen, waaronder ook dopen, kunnen en mogen we dat niet zonder onze studenten doen,” zegt ze daarover, “Met dit traject bieden we ze een platform om hun stem te laten horen en om samen op zoek te gaan naar een gedragen en hedendaags kader rond welkomstrituelen. Zo willen we als stad werken aan een open en verbindend doopklimaat dat enerzijds voortbouwt op eeuwenlange tradities en tegelijk aangepast is aan de 21e eeuw.”

 

Bijeenkomsten en debatten

De eerste studenten spraken hun engagement al uit voor dit project tijdens de ‘Kick-off voor Ambassadeurs’ in oktober. Daar werd meteen ook het engagement aangegaan om de campagne mee uit te dragen, ideeën aan te reiken en mee te doen aan bijeenkomsten en debatten. In de werkgroep zetelen ook een aantal studenten, van waaruit ze meebeslissen over het gehele traject. Voor, door en met studenten dus.

 

“Van alcoholgebruik, schachtenverkopen tot het uit de kleren gaan tijdens dopen: alles kan en zal tijdens de gesprekken taboeloos op tafel worden gelegd”, aldus schepen Beels. De good practices nemen we evenzeer mee, want veel studentenclubs in onze stad tonen al hoe het anders kan. Maar de excessen moeten bespreekbaar en aangepakt worden.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant