Nieuws

INTERVIEW: belangrijkste vragen over het loonakkoord - Melissa Depraetere

Team Vooruit

Thursday 06

May 2021 18:10

Melissa Depraetere, fractieleider in de kamer, sprak vandaag over het loonakkoord dat is afgesloten binnen de regering. Na het stellen van de actuele vraag licht ze graag nog even het loonakkoord toe.

Melissa, vandaag in de kamer, heb je aangekaart dat er een hoop gespind wordt in de media. Wat bedoel je daar mee?

De inkt was nog niet droog of sommigen hadden hun mening al gegeven. Dan krijg je al snel allemaal verschillende verhalen over wat het loonakkoord betekent. Met als gevolg, foute berichtgeving en onjuiste interpretaties. Mensen hebben nood aan duidelijke informatie over wat dat loonakkoord nu precies voor hen betekent. Daarom dat ik dit nog eens heb aangekaart bij de premier. 

Het zijn mensen in de logistiek, kassiersters en pakjesbezorgers. We hebben voor hen geapplaudisseerd; vanaf 2022 moet het al mogelijk zijn dat er ook echt euro’s voor hen in hun pocket komen

Wat staat er dan in het loonakkoord?

We hebben met Vooruit de voorbije week hard gestreden zodat iedereen die het voorbije jaar hard gewerkt heeft daar ook voor beloond wordt. Crisis of niet. En we hebben met dit akkoord drie belangrijke stappen vooruit gezet. Ten eerste mogen de lonen de komende twee jaar stijgen met meer dan 0,4 procent. Door een aantal coronagerelateerde loonsverhogingen uit de berekening van de loonnorm te houden, is er in de feiten meer ruimte voor loonstijgingen bovenop de index. Vervolgens hebben we het mogelijk gemaakt dat in sectoren en bedrijven die ondanks de crisis goed geboerd hebben, een extra premie van 500 euro netto kan worden gegeven aan de werknemers. En ten derde hebben we beslist dat de minimumlonen de komende jaren structureel moeten stijgen. Want voor ons moet werken meer lonen dan niet werken. 

LEES OOK: in de spotlight - Melissa Depraetere

De koppen van de krant gingen vooral over de premies.

Dat klopt, het is eenvoudig uit te leggen. Vorige week was er nog geen sprake van een premie, nu maken we een éénmalige premie van 500 euro netto mogelijk. Specifiek bedoeld voor mensen die werken in sectoren of bedrijven die goed geboerd hebben. Het is ook niet meer dan rechtvaardig dat mensen die daar hard voor gewerkt hebben ook hun eerlijk deel krijgen.

Werken moet lonen. Daar heeft Vooruit echt voor gestreden. En daarin zijn deze week 3 belangrijke stappen vooruit gezet

Neem de farmasector, die vaccins zijn er niet magisch gekomen, ook hier in België is daar dag en nacht aan gewerkt. Niet alleen door laboranten. De magazijnier, schoonmaker, allemaal hebben zij dat voor elkaar gebokst. Het is dankzij al deze mensen dat de farmabedrijven dit jaar goed geboerd hebben. Dan is het toch logisch dat ook zij hun deel krijgen. 

Naast een loonstijging bovenop de index en een extra premie in de sectoren en bedrijven die goed geboerd hebben, zal ook het minimumloon verhogen? 

Inderdaad! We strijden daar natuurlijk al jaren voor. Veel mensen realiseren zich dat niet, maar sinds 2008 zijn de minimumlonen in tegenstelling tot andere lonen, niet meer verhoogd. Dat zijn nu net de mensen waar we zo vaak beroep op hebben gedaan het afgelopen jaar. Het zijn mensen in de logistiek, kassiersters en pakjesbezorgers. We hebben voor hen geapplaudisseerd; vanaf 2022 moet het al mogelijk zijn dat er ook echt euro’s voor hen in hun pocket komen. Het feit dat de regering dat minimumloon financieel zal ondersteunen, is een heel belangrijk engagement.

In de media wordt er veel gesproken over de manier waarop de onderhandelingen worden voortgezet. Wordt er onderhandeld per sector of per bedrijf?

Wij vinden het belangrijk dat de onderhandelingen op sectorniveau kunnen plaatsvinden. Op sectorniveau zit de solidariteit. Dat is met dit akkoord mogelijk gemaakt. 

Nu zijn er ook partijen die zeggen dat dit pakket niet voldoende is?

Laat mij daar heel duidelijk over zijn. Socialisten hebben in de onderhandelingen van het regeerakkoord een forse stijging van de pensioenen en uitkeringen bereikt. Nu volgen de lonen bovenop de index. Dit allemaal tijdens een enorme crisis. Er is nu een premie voor werknemers in sectoren en bedrijven waar er goed geboerd is. Het minimumloon moet nu ook de komende jaren structureel stijgen. Welk Europees land doet ons dat na? Waar is er meer sociale vooruitgang bereikt tijdens deze crisis?

Werken moet lonen. Daar heeft Vooruit echt voor gestreden. En daarin zijn deze week 3 belangrijke stappen vooruit gezet. 

Samen bouwen we aan het verhaal van morgen. Schrijf je in voor onze sessie "goed en gelukkig leven" en schuif mee aan (de digitale) tafel met Melissa Depraetrere 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.