LOKAAL: Internationale Vrouwendag: ‘Vrouwen verdienen respect en echte gelijkwaardigheid’
Vooruit Lokaal
Tuesday 08
March 2022 11:21
8 maart is ‘Internationale Vrouwendag’. Vooruit en ZIJkant, de progressieve vrouwenbeweging, hebben in steden en gemeenten in heel Vlaanderen vrouwelijke standbeelden in de bloemetjes gezet. Vooruit Gent deed dat aan ‘De Mammelokker’, onderaan het Belfort. Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, en Joris Vandenbroucke, gemeenteraadslid en federaal volksvertegenwoordiger (en politiek voorzitter van Vooruit Gent), deelden er flyers uit aan voorbijgangers. “Bloemen zijn een mooi eerbetoon, maar vrouwen verdienen méér dan dat. Equal pay bijvoorbeeld, respect en echte gelijkwaardigheid. En daar zijn we nog niet.”
Weinig vrouwen hebben een eigen standbeeld gekregen. ‘De Mammelokker’ is een van de weinige werken in de Genste publieke ruimte die een vrouw afbeeldt. Het is gebaseerd op de Romeinse legende over Pero die haar tot de hongersdood veroordeelde vader redde door hem in de gevangenis met moedermelk te voeden. ‘De Mammelokker’ is zo een symbool voor de kracht van vrouwen.
Loonkloof en ongelijke taakverdeling thuis
Nochtans schreven vele vrouwen geschiedenis. “Ook vandaag is de pijnlijke realiteit dat er nog steeds ongelijkheid bestaat tussen vrouwen en mannen”, zegt Astrid. “De loonkloof tussen vrouwen en mannen, op basis van het jaarloon, bedraagt in ons land nog steeds 23%. Genderstereotiepen, vooroordelen, ongelijke verdeling van zorgtaken, ‘sticky floors’ en ‘glazen plafonds’: vrouwen krijgen een pak hindernissen voor de voeten geworpen.”
Vrouwen besteedden nog steeds veel meer tijd dan mannen aan het huishouden en zorgtaken, en de Covid-pandemie heeft deze ongelijke taakverdeling alleen maar vergroot. Onderzoek van de VUB tijdens de eerste lockdown toont dat vaders zich veelal afzonderen om te werken, en dat vooral moeders aan de keukentafel hun laptop openklappen en tegelijk de kinderen met hun huiswerk helpen of een was insteken. Het corona-ouderschapsverlof in België werd ook voornamelijk door vrouwen opgenomen (71%). “Het mag duidelijk zijn dat de coronacrisis ons terug in de tijd heeft geslingerd” zegt Joris. “Het valt te verwachten dat deze tendens niet snel zal keren. Traditionele rolpatronen blijken immers zeer hardnekkig.”
Vrouwendag blijft daarom een dag van aanklacht en strijd. “Zolang er ongelijkheid bestaat, zal Vooruit de vinger aan de pols blijven houden”, verzekert Joris. “We zetten vandaag enkele standbeelden in de bloemetjes, maar deze bloemen zijn voor elke vrouw ter wereld. Voor elke vrouw die gelijkwaardig respect en een gelijkwaardig loon verdient.”
Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur
Vooruit Lokaal
Deel dit artikel met je vrienden.