Nieuws

Internationale solidariteit is de enige weg naar vrijheid

Team Vooruit

Friday 30

April 2021 14:06

“Als we zien wat er momenteel allemaal in India en Brazilië gebeurt, kunnen we het ons gewoon niet veroorloven niet te handelen”, zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir. “Want wij zijn pas veilig, als iedereen veilig is. Enkel en alleen door internationale solidariteit geraken we uit deze crisis.”

Meryame is enorm bezorgd over de wereldwijde evolutie van corona. “Het idee dat – als we hier op ons eiland gevaccineerd zijn – verlost zijn van deze pandemie is volledig achterhaald. Vandaag zijn 90% van de opnames in onze ziekenhuizen veroorzaakt door de Britse variant. Ook de Indische mutatie is hier gesignaleerd. Het virus kent geen grenzen. En zonder een voldoende globale vaccinatie krijgen we deze pandemie niet klein. Solidariteit is de enige uitweg: hier in België maar ook wereldwijd.”

We kunnen het dus ons niet veroorloven niet te handelen. Anders wordt het ook in ons land nooit veilig. Dit moet natuurlijk zo snel mogelijk gebeuren

Wereldwijde vaccinatie sputtert

Meryame stelt vast dat de vaccinatie wereldwijd niet loopt zoals het hoort. “Sinds de eerste spuit hebben we er 143 dagen over gedaan om 1 miljard vaccins toe te dienen. Er zijn 7,8 miljard mensen en bij sommige vaccins zijn meerdere dosissen nodig. Reken maar uit. De klassieke manier waarop wij vaccins produceren volstaat vandaag niet om aan de noden te voldoen. Daarbij komt dat de vaccins die beschikbaar zijn, ongelijk worden verdeeld. 

40% van de COVID19 vaccins die wereldwijd worden toegediend,  zijn naar 27 rijke landen gegaan. Goed voor 11% van de wereldbevolking. De landen waar de 11% armste mensen wonen hebben 1,6% van de vaccins gekregen. De landen met de hoogste inkomens vaccineren 25 keer sneller dan deze met de laagste inkomens.”

Solidariteit is de enige weg naar vrijheid 

Als er geen verandering komt in deze situatie, raken we nooit uit de crisis. “We kunnen het ons niet veroorloven niet te handelen. Anders wordt het ook in ons land nooit veilig. Dit moet natuurlijk zo snel mogelijk gebeuren. De doelstelling van de Belgische regering is dan ook glashelder: armere landen zo snel mogelijk toegang geven tot vaccins - én productiecapaciteit - zonder dat het onnodig de markt verstoort.”

Daarom zal ik aan deze kar blijven trekken de volgende dagen. En telkens weer hetzelfde punt maken: iedereen dient toegang te krijgen tot een vaccin

Definitief uit de crisis

“Ik ben dan ook blij dat er op Europees niveau werk wordt gemaakt om te kijken hoe we straks - één keer iedereen hier beschermd is - onze eigen productieoverschotten kunnen verdelen. Al volstaat dat natuurlijk niet. Op langere termijn wil ik ervoor zorgen dat ook deze landen zelfredzaam worden.

Daarom zal ik aan deze kar blijven trekken de volgende dagen. En telkens weer hetzelfde punt maken: iedereen moet toegang krijgen tot een vaccinInternationaal wordt er nu een draai gemaakt met de VS aan kop. Ik zal dit versterken en verbreden. Alleen samen komen we deze crisis uit", besluit Meryame Kitir. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant