Nieuws

LOKAAL: Innovatieve technologie maakt binnenstad aangenamer en verkeersveiliger

Vooruit Hasselt

Wednesday 27

July 2022 16:56

Hasselt werk hard aan de aantrekkelijkheid, de verkeersveiligheid en het comfort van haar binnenstad. “We willen ons stadscentrum doen bruisen. Straatjes waar auto’s bumper aan bumpers aanschuiven, worden vervangen door aantrekkelijke straten met meer groen en meer ruimte voor terrasjes. Om hiervoor te zorgen is het natuurlijk eerst en vooral belangrijk dat elke weggebruiker een duidelijke plek krijgt in die binnenstad”, vertelt Marc Schepers, schepen van Mobiliteit.

Hoe? De stad luisterde hiervoor naar inwoners, handelaars, zorgverleners, scholen en jeugdverenigingen en op basis van hun inbreng, inzichten en ervaringen werd een bereikbaarheidsplan opgesteld. “Het veelvuldig zoek- en doorgaand verkeer blijkt een van de grote knelpunten te zijn, hoog tijd om dit aan te passen.”

 

Doorgaand verkeer in het stadscentrum is niet meer van deze tijd. “Toch kan je vandaag met je auto een groot deel van de binnenstad doorkruisen. Om dat tegen te gaan, delen we de stad op in vier delen. Als je in een gedeelte binnenrijdt, rij je ook in dat deel weer naar buiten.” Enkel via de Kleine Ring kan men de andere delen bereiken, niet meer via de binnenstad. “Zo roepen we het sluipverkeer een halt toe. Om zoekverkeer te ontmoedigen, worden ook sommige rijrichtingen bijgestuurd en wordt de toegankelijkheid van bepaalde straten gereguleerd via vergunningen. Zo kan iedereen die met de wagen in de stad moet zijn, er ook nog steeds terecht.” Een bijkomend voordeel, doordat sommige straten ontlast worden, kunnen deze ook aangenamer en gezelliger ingericht worden, met groene pleintjes en gezellige terrasjes.

 

Smart City

Als echte ‘Smart City’ steunt de stad Hasselt nu ook weer op een innovatieve technologie om dit plan te realiseren. “Om de stad zichtbaar op te delen in deze 4 zones en straten enkel voor bepaalde doelgroepen toegankelijk te maken, worden er op verschillende plaatsten in de stad verzinkbare palen geplaatst. Palen die niet enkel bediend kunnen worden met een badge zoals dat vandaag gaat, maar ook via een code – in te geven op het klavier - en later zelfs via nummerplaatherkenning.”

 

Die nieuwe technologie heeft als doel het huidige proces te vereenvoudigen: “Nu wordt er enkel gewerkt met badges, waardoor bewoners vaak zelf fysiek aan de paal hun bezoek of de klusjesdienst zelf moeten binnenlaten. Via het nieuwe digitale systeem zullen die occasionele bezoekers kunnen worden ingeboekt waardoor ze een code krijgen om de paal zelf te bedienden, of waarbij ze door de nummerplaatherkenning voorbij de paal geraken.”

 

Fase 1

Op dit moment telt de binnenstad al 30 verzinkbare palen en daar komen er nu nog bij. “In de eerste fase, die start in augustus, komen er nog 7 palen bij. In fase 2, die start vanaf het najaar voorzien we de laatste 8 palen”, aldus Schepers. “Het nieuwe doorgangssysteem zal tegen het einde van het jaar operationeel zijn. Doorgangsbewijzen kunnen vanaf midden oktober worden aangevraagd. We willen dit najaar dan ook gebruiken om alle doelgroepen die er gebruik van maken voldoende te informeren en hen geruime tijd de kans te geven hun doorgangsvergunning of toegangsbadge te regelen.” De stad Hasselt wil ook nummerplaatherkenning toepassen: “We testen vanaf oktober ook het ANPR camera systeem in de Dorpstraat. Bij een gunstige evaluatie breiden we dit systeem uit naar zo’n 5 andere strategische locaties.” 

 

Hasselt.be

Bewoners en bezoekers van de binnenstad zullen op de hoogte gehouden worden van de hinder die gepaard gaat met de plaatsing van de nieuwe verzinkbare palen. Uiteraard worden alle omleiding steeds duidelijk gesignaleerd op straat. “De planning is duidelijk, maar wegenwerken zijn natuurlijk weersafhankelijk. Voor een laatste stand van zaken kan je steeds terecht op onze website hasselt.be/bereikbarebinnenstad”, besluit Schepers.

 

 

Locatie 7 palen (Augustus 22)

Dokter Willemsstraat ter hoogte van de Diesterstraat

Capucienenstraat

Ridderstraat ter hoogte van Boes & Boes

Molenpoortplein ter hoogte van Demerstraat

Havermarkt ter hoogte van oude gerechtshof

Zuivelmarkt ter hoogte van Hemelrijk

Fruitmarkt ter hoogte van de kathedraal

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant