Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker tijdens inburgeringsceremonie Amal: ‘Diversiteit maakt van Gent een wijzere stad’

Vooruit Lokaal

Wednesday 13

December 2023 16:29

Mooi moment voor Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen en voorzitter van Amal vzw, het lokale agentschap voor inburgering, op woensdagavond 13 december 2013. Ze mocht, in de statige ‘Pacificatiezaal’ van het Gentse stadhuis, een honderdtal nieuwkomers verwelkomen die hun inburgeringsattest hebben behaald.


“Daar ben ik uiteraard heel erg blij om. Onze nieuwkomers hebben de belangrijkste inspanningen gedaan, in moeilijke omstandigheden, in een nieuwe stad waar ze (in de meeste gevallen) nog niemand kennen, maar wel een menswaardig leven kunnen opbouwen.”

‘We are one family’

Gent is al een tijdlang een superdiverse stad. Op 31 december 2022 woonden er meer dan 267.000 mensen, van 165 verschillende herkomstlanden. Tegen 2030 zullen er ongeveer evenveel mensen van niet-Belgische als van Belgische herkomst zijn in Gent. Bij de mensen jonger dan 30 jaar is dat vandaag al zo. Tot en met november 2023 haalden al meer dan 1.200 mensen uit 115 landen een inburgeringsattest.


“Als je naar dé voetbalclub in onze stad gaat, naar AA Gent in de ‘AA Gent Arena’, dan zie je daar overal aan de muren ‘We are one family’ - de trainer, de spelers, het bestuur én vooral ook de vele duizenden supporters. Zo zie ik de stad ook: amal samen, één grote familie - de mensen die hier geboren zijn, de ‘komers’ én de ‘blijvers’, zoals onze nieuwkomers. Iederéén wordt beter van
samenleven in een stad met veel diversiteit. En natúúrlijk vraagt dat van iedereen iets meer inspanningen, zowel van de nieuwkomers als van (tussen aanhalingstekens) de ‘ontvangende samenleving’. Maar die mix van culturen, van nieuwe ideeën; de invloed op onze taal, op onze keuken; de mensen die zich inzetten in het verenigingsleven, de mensen die nieuwe vaardigheden en ervaringen inbrengen in onze bedrijven: dat alles, dat maakt van onze stad absoluut een wijzere stad, op meerdere vlakken.”

Alle info over inburgeren in Gent, ‘buddyprojecten’ e.d.m. op www.amal.gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant