Nieuws

LOKAAL: In de pers: Garde Civique neemt taken over van Eenheidsfront in Hasselt

Vooruit Hasselt

Monday 03

July 2023 15:43

Artikel verschenen in hbvl vrijdag 23/6/2023

Copywrite: Dirk Jacobs

Foto: Serge Minten

 

Garde Civique neemt taken over van Eenheidsfront in Hasselt: “Vergrijzing slaat genadeloos toe”

 

Hasselt - Het Eenheidsfront dat sinds eind jaren 80 alle vaderlandslievende plechtigheden in Hasselt organiseerde, houdt ermee op. “De vergrijzing slaat genadeloos toe”, zegt afscheidnemend voorzitter Raymond Joris. “Gelukkig hebben we in de Garde Civique meer dan waardige opvolgers gevonden.”

 

Dat werd woensdagavond officieel bekendgemaakt. Maar lang hebben de ‘onderhandelingen’ niet geduurd. “We nemen al jaren deel aan de plechtigheden”, zegt commandeur van de Garde Civique Raymond Willems (65). “Nu gaan we ook de organisatie op ons nemen, met hulp van de stad. We staan altijd klaar om als burgerwacht de feestelijkheden mee te promoten.”

“Het was gewoon tijd om te stoppen voor ons”, stelt Raymond Joris nuchter vast. “Ik ben 72 jaar, met acht jaar voorsprong de jongste in onze groep. We hadden nog verder kunnen doen, daar niet van, maar het blijkt niet eenvoudig om jonge mensen te vinden die mee in ons verhaal wilden stappen. Er is geen wrevel, geen spanningen, niks. Maar de vijf bestuursleden zijn het erover eens: het is tijd voor andere, en vooral jongere, mensen.”

Brandend actueel

“Toen we gestart zijn, groepeerde het Eenheidsfront 34 verenigingen”, zegt Joris. “Vandaag schieten er daar amper acht van over. Vijftien jaar heb ik me in toespraken gericht naar de jeugd, we hebben scholen uitgenodigd … Alleen het Atheneum heeft gereageerd, daar houden we jaarlijks op 8 mei een hulde. De wereldoorlogen, dat leeft gewoon niet meer.”

Schepen van Onderwijs, Habib El Ouakili (RoodGroen+) vindt het belangrijk dat de jeugd de geschiedenis kent. “Net daarom is het zo goed dat de Garde Civique het werk van het Eenheidsfront voortzet”, zegt hij. “Ons gemeenschappelijke doel moet zijn dat we jongeren blijven onderwijzen en dat ze de wereldoorlogen niet vergeten. Dat zou net brandend actueel moeten zijn toch, met een nieuwe oorlog niet zo ver van hier.”

Detail

Raymond Willems van de Garde Civique bevestigt dat dat een van de hoofddoelen wordt. “We willen de scholen meer betrekken en ook gericht naar geschiedenisleerkrachten stappen”, zegt hij.

Nog een fijn detail: door het verminderde aantal vaderlandslievende verenigingen, zijn er te weinig vlaggen op de hulden. “Op 21 juli stellen wij alvast onze vlag voor. Die verdienen we zeker na meer dan veertig jaar hard werken, onder meer door onze erevoorzitter Roger Fontaine. En die vlag zal voortaan ook op de plechtigheden meegedragen worden.”

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant