Nieuws

LOKAAL: IN DE PERS: Ideeën voor heraanleg Vrijwilligersplein in Hasselt, dankzij ‘Live Project’: “Enthousiasme is zo groot”

Vooruit Hasselt

Wednesday 05

April 2023 14:58

In Hasselt hebben buurtbewoners en geïnteresseerden vrijdag kunnen bekijken welke kansen er zijn om van het Vrijwilligersplein een site te maken die nuttig is voor de hele wijk. De ideeën spruiten voort uit een Live Project. De Daltonschool stelde ook de onthardingsplannen voor de speelplaats voor.

In een Live Project denken studenten en begeleiders samen met ontwerpbureaus, bewoners, beleidsmakers, scholen en verenigingen na over het potentieel van een bepaalde plek of ruimtelijke kwestie. Dat gebeurde de afgelopen week in een samenwerking tussen Dalton 2 Hasselt, Faculteit Architectuur en Kunst van UHasselt, Trage Wegen vzw, Stad Hasselt, Atelier Scheldeman en de omliggende scholen in de wijk.

“Zij werkten samen aan een aantrekkelijke hub voor de publieke, groene ruimtes en de trage wegen die het Vrijwilligersplein omgeven”, legt projectleider Liesbeth Huybrechts (UHasselt) uit. “Die werden eerder onderzocht in een voortraject door Trage Wegen vzw en het traject Werken aan Wijken. Studenten Architectuur verkenden samen met professionele ontwerpers, bewoners en organisaties de omgeving, door er te wandelen maar ook met interviews, schetsen, mappings en pitches.”

 

StadStalling

Op het plein werd een StadStalling opgetrokken. Dat is een overdekte fietsenstalling en een publieke verzamelplek, waar op een podium ook kleine optredens kunnen plaatsvinden. “Met enkele kleine ingrepen is het plein flink opgewaardeerd en wordt het ook geactiveerd”, zegt schepen Marc Schepers (RoodGroen+). “Normaal was dit een tijdelijk project, maar het enthousiasme was zo groot dat het zeker tot na de zomer blijft. Als stad gaan we een landschapsarchitect aanstellen die orde kan scheppen in de kakofonie die op verschillende pleintjes heerst. Zo moet de rust weerkeren op de pleintjes en moeten ze een ontmoetingsplek worden, zodat we tot meer leefbare wijken komen.”

 

 

bron: Het Belang van Limburg - DJ


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant