Nieuws

LOKAAL: IN DE PERS: Hasselt koopt bouwgrond in Sint-Lambrechts-Herk: “Niet om te bouwen, wel voor veiligere schoolbuurt”

Vooruit Hasselt

Wednesday 29

March 2023 14:02

Na meer dan tien jaar is er gisteravond een doorbraak gekomen in het dossier rond de Billingenstraat in Sint-Lambrechts-Herk. Die bestaat uit twee delen, en van het doodlopende deel koopt de stad nu alle aanpalende (bouw-)gronden.

 

 

Het gaat om het doodlopende deel van de Billingenstraat in Sint-Lambrechts-Herk, dat start tegenover ontmoetingscentrum Elckerlyc. “Het zijn inderdaad bouwgronden, maar we gaan er dus niet op bouwen”, stelt schepen Marc Schepers (RoodGroen+). “We voeren deze aankoop uit binnen de krijtlijnen van het masterplan voor Sint-Lambrechts-Herk, waarvoor enerzijds al afspraken met de dorpsraad zijn gemaakt en waarvoor we anderzijds binnenkort weer rond de tafel zitten voor de verdere praktische uitvoering.”

Druk

“De Billingenstraat is een zijstraat van de erg drukke Pastorijstraat”, zegt schepen Schepers. “In deze straat ligt onder meer de kleuter- en basisschool Kameleon, en daar duiken dagelijks serieuze circulatie- en parkeerproblemen op bij het begin en einde van de schooltijden. Door de vele auto's is het er bovendien

erg gevaarlijk voor de kinderen die te voet of met de fiets komen. Achter de school, in het tweede gedeelte van de Billingenstraat, ligt dan De Beemdgalm. Dat is, naast een ontmoetingsplek voor de Herkenaren, ook de thuisbasis van Chiro en KSA. Ook voor die groepen is de combinatie met het autoverkeer nefast. Daarnaast kampen zowel de jeugdverenigingen als de kinderen van de school met een gebrek aan speelruimte. En een derde reden waarom we de aankoop

van deze gronden realiseren is de verankering van natuurgebied 'Vallei van de Herk', dat we op deze manier alle kansen willen bieden.”

700.000 euro

Met de aankoop van de gronden, 1,4 hectare in totaal aan beide zijden van de Billingstraat, is een bedrag van om en bij de 700.000 euro gemoeid. “Het groengebied rond de Herk blijft groen en wordt bij de oppervlakte aan het speelterrein bij de jeugdlokalen en de school gevoegd, zodat de kinderen hier ongestoord kunnen spelen. De Billingenstraat zelf blijft openbare weg, zodat we aan de rechterzijde een tuinparking in het groen kunnen realiseren. Die kan enerzijds dienstdoen als kiss-and-ride voor de school en activiteiten op de jeugdsite, en garandeert anderzijds dat ook deze zijde onbebouwd en groen blijft. Het biedt alleszins het voordeel dat ouders die hun kinderen met de wagen brengen vanaf deze kant van Herk niet langer

de bocht voorbij de school hoeven te maken. Zo zal het verkeer voor de schoolpoort afnemen en verhoogt de veiligheid voor fietsers en voetgangers.”

 

Bron: Het belang van Limburg - DJ


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant