Nieuws

LOKAAL: In aanloop naar Suikerrock dringend onderhoud nodig aan Station Tienen

Kjell Coel

Voorzitter Vooruit Tienen / Conversation Manager

Monday 25

July 2022 21:56

Komend weekend gaat het vierdaags festival Suikerrock door en zullen tienduizenden mensen afzakken naar Tienen. Met de wagen of met de trein richting Tienen komen. Maar het station in Tienen ligt er op dit moment en dit sinds meerdere maanden/jaren zeer bedenkelijk bij. Het onkruid tiert er welig over de sporen. Het stationsgebouw is in zeer slechte toestand en lijkt wel bouwvallig. In aanloop naar een weekend waarbij zoveel mensen hier zullen passeren is dit eigenlijk ontoelaatbaar. Er gebeurt geen enkel dagelijks onderhoud door de NMBS. Het lukt Stad Tienen bovendien maar niet om de NMBS blijvend op haar verplichtingen te wijzen.

“Volgende weekend gaat Suikerrock door en zullen opnieuw tienduizenden mensen afzakken naar Tienen en doen dit met de trein of maken gebruik van de NMBS-parking achteraan het station. Velen zullen dan ook passeren langs het station van Tienen maar dat ligt er op dit moment bedenkelijk bij. En dat wordt met de jaren erger. Dit is geen uithangbord voor onze stad.

Al enige tijd tiert het onkruid er welig over de sporen. Het gebouw ligt er aan de achterzijde deels bouwvallig bij. Er zijn natuurlijk al enige tijd werken bezig aan de sporen en deze zullen ook nog in de komende jaren gebeuren, maar het gewoon onderhoud van de site zou toch geen probleem mogen zijn,” aldus Marc Ylen.

De beloofde werken zijn al meermaals uitgesteld omdat er onvoldoende budgetten voorzien werden. De verdere renovatie van het stationsgebouw en de site werd verschoven naar 2023-2024. “Deze werken vallen dan misschien buiten de bevoegdheid van onze stad, maar het is toch ook een verplichting van onze stad om goede afspraken te maken met INFRABEL/NMBS om te voorzien in het proper houden van deze site, in het onderhoud van het station, een plek waar dagelijks duizenden mensen uit de ganse regio de trein nemen,” aldus Nele Daenen, fractieleider van Vooruit Tienen.

Deze toestand werd door onze fractie in de voorbije jaren al meermaals aangekaart. Vele mensen vinden het ontoelaatbaar, maar er verandert maar weinig. We hebben de indruk dat hier veel te weinig op wordt gehamerd door onze stad, dat er geen opvolging is, dat men het maar op zijn beloop laat. Van enige fierheid is totaal geen sprake. Er mag wat ons betreft wat meer dadingskracht
aan de dag gelegd worden.

Langs de ene kant vindt men bij INFRABEL/NMBS blijkbaar niet de mogelijkheid om de site deftig te onderhouden, maar de parking voorzien van betalend parkeren met hefbomen, daar heeft men geen maanden of jaren over gedaan.

Daarnaast blijft ook het Sint-Jorisplein er erbarmelijk bij liggen. Ook hier zullen komend weekend heel wat mensen passeren of hun wagen parkeren. Op de vorige gemeenteraad van juni kaartte fractieleider Nele Daenen dit nog uitvoerig aan. Uit het antwoord moeten we helaas concluderen dat men nog geen zicht heeft op verdere timing van deze werken, die volgens ons sowieso te
oppervlakkig zijn en eerder snelle oplapwerken zijn. Dat is én blijft ongehoord maar ook jammer voor zo een centrale plek in onze stad waar dagelijks zo veel mensen passeren.

In juni keurde de gemeenteraad nog goed dat de stad EUR 60.500 subsidies geeft aan het evenement Suikerrock met als voorwaarden dat het evenement de troeven en de uitstraling van de stad in de kijker zet. Maar op die manier is EUR 60.500 een enorm pijnlijke investering city marketing wise als mensen zo een verloederde eerste indruk krijgen als ze in onze stad komen.

Marc Ylen
Bestuurslid 
0478 23 20 31

Nele Daenen 
Fractieleidster
0472 69 65 54


Ga naar Kjell Coel
Over de Auteur

Kjell Coel

Voorzitter Vooruit Tienen / Conversation Manager

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant