Nieuws

Ibramco en het het vallende hoofd van Premier Luberton

Vooruit Hasselt

Monday 30

October 2023 20:30

Dit is een speciaal moment in mijn leven: ik was minister van economische zaken (1973) en de grote energiecrisis brak uit.

Het ging toen over de Joodse kwestie: mijn Nederlandse collega had een heel zware speech uitgesproken, als steun aan Israël. Wat de Arabieren natuurlijk niet namen. Ze zeiden: “Als dat zo zit, gaan we niet alleen de prijs van de olie sterk verhogen, we sluiten ook de bevoorrading naar Nederland af.”

Nederland was België natuurlijk niet, maar de grootste bevoorrading van België gebeurde via de pijpleiding Rotterdam – Antwerpen.

Ik ga u het hele verhaal niet vertellen, maar de ‘Autoloze zondag’ heeft uw dienaar hier beslist met een hele resem aan besparingsmaatregelen en demarches naar Saoedi- Arabië toe.

Bovendien had premier Leburton eigenlijk nogal onhandig in het geheim met de Sjah van Iran een principieel akkoord gesloten om een raffinaderij in het Luikse te bouwen. Die zou draaien op basis van Iraanse olie, dan hadden we de Saoedi’s niet nodig.

Dat is volkomen fout uitgedraaid binnen de regering. Later is die regering dan ook gevallen door dat project: Ibramco.

Ik ben dat dat jaar uitgroepen tot politicus van het jaar. Niet moeilijk natuurlijk, met al die oliemaatregelen. De pers die mij uitgeroepen had als nummer 1 gaf mij als geschenk een afbeelding waarop ik het woord ‘Ibramco’ uitsprak en het hoofd van Luberton valt.  

 

-> Hoor het Willy zelf vertellen

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant