Nieuws

LOKAAL: Huis van de Sint: Sinterklaas logeert een maand in de Hasseltse binnenstad

Vooruit Hasselt

Tuesday 29

November 2022 15:36

Zaterdag 5 november staat de blijde intrede van de Sint gepland. “De goedheilige man meert die zaterdag samen met zijn Pieten en zijn paard aan in Hasselt. We verwachten dat de boot uit Spanje toekomt rond 13u30 aan de kanaalkom, nabij de ingang van de Blauwe Boulevard”, vertelt Schepen van evenementen Habib El Ouakili. Na de officiële ontvangst door de schepen, begeeft Sinterklaas en gevolg zich naar het Sintdorp (Groenplein) waar hij alle brave kinderen trakteert op wat lekkers. 

Maar daar blijft het dit jaar niet bij. “We kunnen met heel veel trots vertellen dat Sinterklaas, Slecht-Weer-Vandaag en enkele Pieten na de intrede een hele maand in Hasselt zullen verblijven”, weet een enthousiaste El Ouakili. “Fantastisch natuurlijk om zo’n belangrijke gast zo lang op bezoek te hebben in Hasselt.” Voor zijn verblijf werden dan ook alle registers opengetrokken: in plaats van enkele kamers te boeken in een van de vele mooie hotels die Hasselt rijk is, werd er gekozen om een heel huis in te richten voor Sinterklaas. “Het leegstaande pand in de Maastrichterstraat, waar eerder een bakkerij gevestigd werd, wordt klaargemaakt: behalve een slaapkamer, zijn troon en een parkeerplaats voor zijn Schimmel wordt er ook een ruimte voorzien om pakjes in te pakken en een keukentje om speculaas te bakken. Ten slotte hangt er ook een Tuttertak, waar flinke kleuters hun tutje aan kunnen hangen. Opdat de Sint zich hier thuis zou voelen, speelt de naburige beiaardier regelmatig Sinterklaasliedjes.”

Op bezoek bij Sint & Piet

Als allemansvriend was het de wens van de Sint om zijn verblijfplaats ook open te stellen voor bezoek. “Iedereen die wil kan dus een praatje gaan maken met Sinterklaas. In de kamer zal een grote tafel staan waaraan hij iedereen kan ontvangen. Sinterklaas vroeg ook of we een leeshoek met leuke boeken konden installeren, zodat hij af en toe kan voorlezen aan zijn bezoekers.”

De goedheilige man is natuurlijk met zijn tijd mee en denkt duurzaam. De meubels van zijn huis worden daarom voorzien door de tweedehandswinkel Okazi, leerlingen van Hast voorzien de rest van de inrichting. “Dat duurzame gedachtengoed vind je ook terug in de leuke activiteiten die Sinterklaas bedacht heeft”, aldus El Ouakili. “Zo wil hij een wereldrecordpoging ‘Schoentje zetten’ organiseren: hij roept iedereen op om voor het weekend van 3/12 zoveel mogelijk schoenen binnen te brengen, die dan achteraf gedoneerd kunnen worden aan het goede doel. Ook wil hij zoveel mogelijk speelgoed verzamelen waar de kindjes vandaag niet meer mee spelen. Dat speelgoed kan hij dan gebruiken om andere kindjes heel gelukkig te maken.” 

Lekkerbek

Naast gastvrij en ecologisch is Sinterklaas natuurlijk ook een Bourgondiër. Hij is vooral zot op de Hasseltse specialiteit Speculaas. “Onze kindervriend wil graag zelf ontdekken welke Hesselier of Hesselos de beste speculaas kan bakken. Iedereen kan zijn of haar baksels binnenbrengen tot en met 21/11. Daarna rest Sinterklaas de belangrijke taak om samen met de bakkers van de Hotelschool een selectie te maken. De 10 beste dingen op zaterdag 26 november mee voor de titel ‘Beste huisgemaakte speculaas’ van Hasselt. Kinderen van het 5de en 6de leerjaar die willen deelnemen aan deze wedstrijd, kunnen deelnemen aan een wekelijkse workshop van de ‘Orde van de Hasseltse Speculaas’ en de Hotelschool.”

 

Het huis van de Sint is geopend van zondag 6 november tot dinsdag 6 december (van 14u tot 18u), tijdens de openingsdagen van de winkels. Toegang is gratis, maar een vrije gift aan Bethanië wordt geapprecieerd. 

 

Meer info:

 

Sinterklaas

[email protected]  

Sinterklaas3500, p.a. ’t Scheep, Limburgplein 1, 3500 Hasselt

Tiktok: sinterklaas3500

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant