Nieuws

LOKAAL: Houthulst plaatst insectenhotels

Olivia Masselin

Schepen

Thursday 14

December 2023 13:32

Verspreid over de gemeente zullen er een 30-tal insectenhotels geplaatst worden. Onze schepen van milieu, Olivia Masselin, zorgde voor een samenwerking tussen scholen om deze hotels te kunnen realiseren. Insecten hebben het moeilijk, maar zijn wel zeer nuttige dieren, daarom helpen we hen een goede leefomgeving te vinden.

 

Om de insectenhotels te maken, werd de hulp ingeroepen van de leerlingen van de afdeling Hout van 't Saam Diksmuide. De hotels werden daarna samen met het nodige vulmateriaal verdeeld naar de basisscholen in Houthulst. Zo kon het vullen van de hotels gekoppeld worden aan de lessen over kriebeldiertjes. 

Insecten zijn zeer nuttige en noodzakelijke dieren, denk maar aan het opruimen van natuurlijk afval en de bestuiving van planten en bloemen. Dankzij de insectenhotels vinden de insecten een nestplaats of overwinterplaats. Ook andere acties van de gemeente helpen: maai-mei-niet actie zorgt dat de insecten voedsel vinden. We willen onze tuinen tegenwoordig altijd netjes opgeruimd en strak, maar daardoor vinden insecten minder voedsel en woonplaatsen. Een hoekje dat wat verwilderd is, waar kruid mag groeien en bloeien, helpt onze insecten enorm.

Wie niet zo zot is van insecten, wie bang is van bijen en wespen, hoeft niets te vrezen met een insectenhotel. Zo'n hotel trekt geen wespennesten aan. De bijen die er komen zijn solitaire bijen, ze steken niet. Ze hebben geen kolonie of voedselvoorraad te verdedigen zoals de honingbijen. 

 


Ga naar Olivia Masselin
Over de Auteur

Olivia Masselin

Schepen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant