Hoe stem je geldig?

Op 13 oktober 2024 kan je stemmen voor de gemeenteraad en de provincieraad. Afhankelijk van jouw gemeente, verloopt de stemming digitaal of op papier.


We zetten hieronder even alles op een rijtje voor jou.


kies vooruit met 3 opties hoe je kan stemmen

Waarom stemmen?

Op zondag 13 oktober trekken we weer naar de stembus. Voor deze verkiezingen geldt er geen opkomstplicht. Toch is het écht belangrijk dat je je stem laat horen. Het lokaal en provinciaal bestuur hebben een grote impact op jouw dagelijkse leven: van het verkeer in jouw gemeente tot natuurbeheer, huisvesting, jeugdwerking en cultuur.


Jouw stem op 13 oktober bepaalt mee hoe veilig jouw kind naar school kan. Of de woningen in jouw buurt wel betaalbaar blijven. Of de bus wel rijdt. En ga zo maar voort.

Laat op 13 oktober jouw stem horen en kies Vooruit op lijst 1. Voor een stadsbestuur dichtbij mensen dat niemand achterlaat. Voor veilige, gezellige en sociale gemeenten. Voor u.

Mag ik stemmen?

Voor de lokale en provinciale verkiezingen op 13 oktober geldt er geen stemplicht meer. Het is wel écht belangrijk dat je je stem uitbrengt. Laat je stem horen.


Om te mogen stemmen, moet je de Belgische nationaliteit hebben. EU-burgers die niet de Belgische nationaliteit dragen, mogen stemmen voor de lokale verkiezingen als ze zich geregistreerd hebben voor 1 augustus. Alleen mensen met een Belgische nationaliteit mogen stemmen voor de provinciale verkiezingen.

Hoe breng ik mijn stem uit?

Je krijgt een uitnodigingsbrief van je gemeente of stad waar je woont. Sommige gemeenten sturen ook een digitale versie van de uitnodigingsbrief. Je zou deze brief zeker moeten ontvangen uiterlijk eind september of begin oktober. Meer informatie hierover kan je hier lezen. Indien je jouw stembrief niet kon ontvangen, kan je een duplicaat gaan afhalen bij de dienst Burgerzaken in jouw gemeente.


Eenmaal aangekomen bij het stembureau geef je je identiteitskaart en uitnodigingsbrief af. Afhankelijk van de gemeente waar je stemt, verloopt de stemming digitaal of via papier.


Wordt er in je gemeente gekozen via potlood en papier dan kan je op 13 oktober op 3 manieren stemmen voor Vooruit (lijst 1):

3 opties:

Een lijststem voor Vooruit (lijst 1)


Je kleurt het bolletje bovenaan. Goed zo! Let wel op: de lijststem heeft geen invloed meer op de aanwijzing van de verkozenen. Het is enkel een stem voor de lijst.

 Het boveste bolletje naast het woord Vooruit is ingekleurd

Een stem voor meerdere Vooruit kandidaten


Je geeft je voorkeur voor één of meerdere kandidaten door de bolletjes naast de naam in te kleuren. Nog beter!

meerdere bolletjes zijn ingekleurd van de kandidaten maar niet de bovenste bol voor de partij

Een stem voor alle Vooruit kandidaten


Je kleurt alle bolletjes naast élke naam op de lijst. Dit is helemaal top! Wil je ons écht steunen? Stem dan voor alle Vooruit kandidaten.

 alle bolletjes zijn ingekleurd van de kandidaten maar niet de bovenste voor de partij

extra's

Let op: stem altijd binnen één lijst. Als je bolletjes over meerdere lijsten kleurt, is je stem ongeldig.


In sommige steden en gemeenten stemt men digitaal. Digitaal stemmen heeft het voordeel dat je nooit ongeldig kan stemmen.


Nadat je je identiteitskaart en oproepingsbrief hebt gegeven, krijg je een chipkaart. In het stemhokje staat een computer, daar steek je de chipkaart in. Vervolgens neemt de computer je door een aantal stappen waar je voor elke verkiezing de lijsten en kandidaten kan kiezen.


Ben je klaar? Dan print de computer een papier met een streepjescode en het overzicht van je stemmen. Klopt het overzicht niet? Laat dit dan weten aan een medewerker van het stembureau. Die zal je verder helpen. Klopt het overzicht wel? Geef dan de chipkaart terug aan een medewerker en scan het geprinte papier. Laat het papier achter in de stembus in ruil voor je identiteitskaart en oproepingsbrief.


Meer info vind je hier.

Wat als ik niet kan gaan stemmen?

Als je niet kan stemmen op zondag 13 oktober, kan je een volmacht geven aan iemand die kan stemmen in jouw plaats. We spreken dan van een volmachtgever en volmachtkrijger. Je kan wel enkel volmacht geven voor een geldige reden.

Kies Vooruit. met volmacht uitleg wat je moet doen met een volmacht

Aan wie kan ik een volmacht geven?

Iedereen die binnen hetzelfde gewest woont. In Antwerpen moet de volmachtkrijger ook in hetzelfde district wonen. De volmachtkrijger mag trouwens maar voor één iemand een volmacht dragen.

Hoe geef ik een volmacht?

Je moet eerst en vooral aantonen dat je niet kan gaan stemmen met een attest:

  • Medisch attest. Je bent omwille van medische redenen niet in staat om te gaan stemmen. Dan krijg je een medisch attest van een arts.
  • Attest van de werkgever. Moet je werken (in het buitenland)? Dan heb je een attest nodig van je werkgever.
  • Ben je op reis op de dag van de verkiezingen? Dan voeg je bij je volmacht een attest van de burgemeester of van de ambtenaar om jouw afwezigheid aan te tonen. Het is belangrijk dat je hier ook de nodige bewijsstukken bijvoegt, bijvoorbeeld: een reservatie bij een reisbureau, een kopie van een hotelvoucher, een kopie van een vliegtuigticket, een bewijs van boeking of een reservatie van een hotel of kampplaats via internet etc.
  • Attest van onderwijsinstelling.Kan je niet gaan stemmen vanwege studieredenen? Dan kan je onderwijsinstelling je een attest geven.

Hier vind je nog informatie over het attesteren van de volmacht.

Eens je een attest hebt, vul je het gepaste volmachtformulier in via deze link en geef je dit aan de persoon waaraan je de volmacht geeft. Jullie moeten allebei een handtekening onder het document zetten.

Hoe ga ik stemmen met een volmacht?

De volmachtkrijger neemt mee:

  • Het volmachtformulier
  • De oproepingsbrief van de volmachtgever
  • De eigen oproepingsbrief
  • De eigen identiteitskaart

De stemming gebeurt verder op exact dezelfde manier als hierboven beschreven. Je moet wel eerst je eigen stem uitbrengen voordat je kan stemmen voor de volmachtgever. Je kan ook geen volmacht uitoefenen als je enkel een digitale uitnodigingsbrief op het scherm van een smartphone toont.

Samen Vooruit. Veilig, gezellig en sociaal.

Voor uw gemeente.

Voor uw stad.

Voor u.