Nieuws

LOKAAL: Hoe Rudy, Pascal en Burak Gentenaars vooruit helpen (deel 3)

Vooruit Gent

Wednesday 24

May 2023 13:35

Rudy Coddens is al sinds 2012 voorzitter van het OCMW. Pascal Verbeke was al OCMW-raadslid en is sinds 1 januari 2019 lid van het ‘Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst’, de opvolger van de OCMW-raad. Burak Nalli werd op 25 oktober 2021 lid van het BCSD, in de plaats van Emilie Peeters die gemeenteraadslid werd. Samen maken Rudy, Pascal en Burak dagelijks het verschil voor heel veel Gentenaars. “Solidariteit is ons hoogste goed”.

Maar: wat doét het BCSD eigenlijk? In een korte reeks geven we graag 10 mooie voorbeelden, elke maand één.

Deel 3: Huurwaarborg voorfinancieren

Een huis of appartement huren op de privémarkt is voor veel jonge mensen niet evident. Zeker in een populaire stad als Gent swingen de prijzen de pan uit. Bovendien: als je ook nog eens, bij de start, meteen drie keer de maandelijkse huurprijs moet betalen als waarborg, wordt het voor velen helemaal onmogelijk een deftige woonplek te huren. Zeker als je weinig of geen spaarcenten hebt.

Steun van het OCMW – waarover wordt beslist door het BCSD - kan dan wonderen doen. Voor jonge studerende vrouwen zoals Joke (*) bijvoorbeeld.

Joke is 20 jaar. Ze studeert aan de universiteit, volgt een zware opleiding maar moest na een conflict met haar ouders het huis verlaten – zonder inkomen, zonder spaargeld. Daar sta je dan…

Enter het OCMW. Dat heeft Joke’s waarborg (effectief drie maanden huursom dus) voorgefinancierd zodat ze überhaupt zou kunnen huren… en tegelijk haar studie afmaken. Het OCWM heeft Joke ook geholpen om broodnodige nieuwe spullen te kopen zoals een bed en matras, een zetel en een bureau. In ruil heeft Joke beloofd om minstens 22 dagen per jaar studentenarbeid te doen. Op die manier kan het OCMW haar blijven steunen tot ze haar diploma behaalt.

 

(*) De case is echt, de naam fictief omwille van de privacy.


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant