Nieuws

LOKAAL: Hoe Rudy, Pascal en Burak Gentenaars vooruit helpen (deel 2)

Vooruit Lokaal

Wednesday 26

April 2023 08:00

Rudy Coddens is al sinds 2012 voorzitter van het OCMW. Pascal Verbeke was al OCMW-raadslid en is sinds 1 januari 2019 lid van het ‘Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst’, de opvolger van de OCMW-raad. Burak Nalli werd op 25 oktober 2021 lid van het BCSD, in de plaats van Emilie Peeters die gemeenteraadslid werd. Samen maken Rudy, Pascal en Burak dagelijks het verschil voor heel veel Gentenaars. “Solidariteit is ons hoogste goed”.

Maar: wat doét het BCSD eigenlijk? In een korte reeks geven we graag 10 mooie voorbeelden, elke maand één.

Deel 2: Een degelijk dak boven het hoofd

In een rijk land als België zou eigenlijk niemand op straat mogen slapen. Toch gebeurt het, meer dan ons lief is. Wie geen woonplek heeft moet continu op zoek naar een plek om te overnachten. Op straat ben je onbeschermd tegen kou en regen, en kan je ook makkelijk overvallen worden. Dat zorgt voor voortdurende stress en is uiteraard ongezond. Bovendien: wie geen domicilie heeft kan heel wat administratieve verplichtingen niet nakomen. Ronduit mensonwaardig.

Steun van het OCMW – waarover wordt beslist door het BCSD - kan dan wonderen doen. Voor jonge mannen zoals Hans (*) bijvoorbeeld.

Hans is 25 jaar en was structureel dakloos. Hij moest lang op straat slapen, want hij heeft geen netwerk van familie of vrienden om hem te helpen, had geen inkomen (vind maar eens werk als je dakloos bent…) en geen spaarcenten. Een vogel voor de kat, zo leek het.

Enter het OCMW: dankzij steun door het BCSD krijgt hij sinds kort een inkomen én onderdak. Hij wordt ook begeleid in zijn zoektocht naar werk en een definitieve woonplek. Meer nog: dankzij het OCMW is ook zijn lidmaatschap bij de mutualiteit geregeld. Want ziek zijn en dokterskosten maken zónder terugbetaling, da’s voor mensen met (heel) weinig centen uiteraard onbegonnen werk… Sinds kort kan Hans zonder zorgen naar de dokter als het nodig is. Zoals het hoort in een welvaartstaat zoals de onze.

 

(*) De case is echt, de naam fictief omwille van de privacy.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant