Nieuws

LOKAAL: Hoe Rudy, Pascal en Burak Gentenaars vooruit helpen (deel 10 - slot)

Vooruit Gent

Thursday 06

June 2024 09:18

Rudy Coddens is al sinds 2012 voorzitter van het OCMW. Pascal Verbeke was al OCMW-raadslid en is sinds 1 januari 2019 lid van het ‘Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst’, de opvolger van de OCMW-raad. Burak Nalli werd op 25 oktober 2021 lid van het BCSD, in de plaats van Emilie Peeters die gemeenteraadslid werd. Samen maken Rudy, Pascal en Burak dagelijks het verschil voor heel veel Gentenaars. “Solidariteit is ons hoogste goed”.

Maar: wat doét het BCSD eigenlijk? In een korte reeks geven we graag 10 mooie voorbeelden, elke maand één.

Deel 10: Studenten zonder thuissteun helpen een diploma te behalen

Wat doe je als jonge m/v/x als je ouders niet meer voor je willen zorgen? Hoe slaag je er in om als alleenstaande adolescent zonder inkomen tóch een diploma te behalen?

Steun van het OCMW – waarover wordt beslist door het BCSD - kan dan wonderen doen. Voor mensen zoals Adeline (*) bijvoorbeeld.

Adeline is 19 jaar. Ze is alleen gaan wonen omdat haar ouders niet meer willen zorgen voor haar. Ze volgt een opleiding aan de Universiteit Gent om later een knelpuntberoep uit te oefenen. Maar het is lastig om de eindjes aan elkaar te knopen zonder eigen middelen…

Enter het OCMW.

Het OCMW ondersteunt haar bij de aankoop van de meubels die ze nodig heeft, zoals een bed met matras. Het OCMW helpt haar ook de huurwaarborg te betalen. Omdat voor wat, ook wat hoort, zal Adeline minstens 22 dagen per jaar studentenarbeid doen. Na haar afstuderen zal ze een knelpuntberoep invullen… en daar wordt heel de samenleving beter van.

 

(*) De case is echt, de naam fictief omwille van de privacy.


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant