Nieuws

LOKAAL: Hoe Rudy, Pascal en Burak Gentenaars vooruit helpen

Vooruit Lokaal

Wednesday 29

March 2023 08:00

Rudy Coddens is al sinds 2012 voorzitter van het OCMW. Pascal Verbeke was al OCMW-raadslid en is sinds 1 januari 2019 lid van het ‘Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst’, de opvolger van de OCMW-raad. Burak Nalli werd op 25 oktober 2021 lid van het BCSD, in de plaats van Emilie Peeters die gemeenteraadslid werd. Samen maken Rudy, Pascal en Burak dagelijks het verschil voor heel veel Gentenaars. “Solidariteit is ons hoogste goed”.

Maar: wat doét het BCSD eigenlijk? In een korte reeks geven we graag 10 mooie voorbeelden, elke maand één.

Deel 1: Leefloon voor studenten

Iedereen verdient een goede start in het volwassen leven. Wie als beginner een diploma hoger onderwijs op zak heeft krijgt vaak meer en betere kansen op de arbeidsmarkt. Maar: studeren kost geld. Voor jongere mensen die het financieel moeilijk hebben, geen steun (kunnen) krijgen van de ouders en niet terechtkunnen bij anderen, is een diploma halen dan ook niet evident.

Steun van het OCMW – waarover wordt beslist door het BCSD - kan dan wonderen doen. Voor jonge vrouwen zoals Sofie (*) bijvoorbeeld.

Sofie is 21 jaar, ze is de dochter van een alleenstaande moeder met drie kinderen. Haar vader is zeven jaar geleden overleden. Het gezin is financieel heel kwetsbaar: Sofie moet een kleine slaapkamer delen met haar zus en doet gemiddeld 30 dagen per jaar studentenarbeid… maar dat volstaat niet om haar studies te betalen.

Enter het OCMW: dankzij het leefloon dat Sofie is toegekend studeert ze binnenkort af als verpleegkundige!

 

(*) De case is echt, de naam fictief omwille van de privacy.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant