Nieuws

Hoe Kinkel tenniste met de Russen

Vooruit Hasselt

Wednesday 01

November 2023 19:59

Hier ben ik, in mijn hoedanigheid als minister van buitenlandse zaken, samen met de Duitse minister van buitenlandse zaken Klaus Kinkel. Hij was de opvolger van Hans-Dietrich Genscher, die maar liefst 23 jaar dit ambt vervulde.

Toen ik pas minister van buitenlandse zaken was, wou ik een symbolische staat stellen. In plaats van eerst naar Den Haag of naar Parijs af zakken, ging ik naar Duitsland. Vooral om de nadruk te leggen op de problemen die zich nog stelden betreffende de eenmaking.

Dat was nog in Bonn, Berlijn was nog niet de hoofdplaats. Toen ik er aankwam, stonden er tientallen micro’s opgesteld, ik wist dat dat niet voor mij was (lacht). Genscher zei toen: Jij bent mijn laatste gast, vandaag neem ik ontslag en zal ik opgevolgd worden door een dame. Een dag later kwam ik te weten dat niet die dame maar Kinkel zijn opvolger werd. Hij had een stemming uitgelokt in zijn liberale partij.  

Met Klaus Kinkel heb ik heel wat belangrijke debatten beleefd, zowel in de NATO als in de Europese raad. Telkens trokken we aan hetzelfde zeel.

Kinkel heeft een niet onbelangrijke rol gespeeld in de ontbinding van de Sovjet Unie en in het ontwikkelen van vriendschapsbanden met het toenmalige Rusland. Via de Bondsrepubliek beschikte hij natuurlijk over middelen die wij niet hadden: hij inviteerde regelmatig de Russische minister van Buitenlandse zaken. Hij ging er bijvoorbeeld mee tennissen in het weekend en vloog hem zelfs terug met zijn persoonlijk vliegtuig.

Klaus Kinkel was een zeer actieve en verstandige man, die jammer genoeg al overleden is

 

-> Hoor Willy het zelf vertellen

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant