Nieuws

LOKAAL: Lokaal Tienen | Hoe een simpel ontbijt de armoede in Tienen kan bestrijden

Kjell Coel

Voorzitter Vooruit Tienen / Conversation Manager

Tuesday 17

October 2023 10:35

Op 17 oktober, de internationale Dag van Verzet tegen Armoede, organiseert de werkgroep armoede van Vooruit Tienen een opmerkelijke actie. Ze delen gratis boterhammen en appels uit aan de leerlingen van de Toverwijzer, een school die enthousiast mee in het proefproject stapt. Met deze actie willen ze aandacht vragen voor het probleem van lege of ongezonde brooddozen in de klas. Ze pleiten ook voor een structurele oplossing: een gezonde maaltijd op school voor elk kind.

Armoede is een onzichtbaar probleem

Armoede is een onzichtbaar probleem dat veel kinderen treft in ons land. Uit een bevraging bij 317* leerkrachten door Pelicano blijkt dat 85% van de Belgische leerkrachten afgelopen schooljaar een kind in de klas had dat onder de armoedegrens leeft. 45% merkte dit zelfs bij meer dan vijf leerlingen op.

Een van de symptomen van armoede is dat kinderen zonder ontbijt of met een lege of ongezonde brooddoos naar school komen. Dit heeft een negatieve invloed op hun gezondheid, hun concentratie, hun leerprestaties en hun zelfvertrouwen. Bovendien worden ze vaak gepest of uitgesloten door hun klasgenoten.

Een simpel ontbijt kan het verschil maken

“De werkgroep armoede van Vooruit Tienen wil dit probleem niet langer negeren.” geeft Nathalie Wante aan, de trekker van de werkgroep. 

“We hebben daarom de krachten gebundeld met enkele Tiense bakkers en bezorgde Tienenaars om een mooi ontbijt te voorzien voor de leerlingen van de Toverwijzer, een school die de strijd tegen armoede hoog in het vaandel draagt."

De boterhammen worden op een tafel gezet aan de ingang van de school. Alle leerlingen die de school binnenkomen, zijn vrij om een boterham en een appel te nemen. Zo krijgen ze een goede start van de dag en voelen ze zich welkom en gewaardeerd. De actie is niet alleen bedoeld om de kinderen te helpen, maar ook om het bewustzijn te vergroten over het probleem van armoede in onze stad. De werkgroep armoede wil dat iedereen weet dat er veel kinderen zijn die elke dag honger lijden en dat dit niet normaal is.

Een structurele oplossing is nodig

De actie van 17 oktober is slechts een eerste stap. De werkgroep armoede wil dat er een structurele oplossing komt voor het probleem van lege of ongezonde brooddozen in de klas. Ze ijveren voor een gezonde maaltijd op school voor elk kind, ongeacht hun financiële situatie. Een gezonde maaltijd op school heeft ontzettend veel voordelen. Het verbetert de gezondheid, het welzijn, de leerprestaties en het sociale contact van de kinderen. Het vermindert ook de stress en de schaamte die gepaard gaan met armoede. Bovendien is het een investering in de toekomst van onze samenleving.

Vooruit Tienen heeft al eerder gepleit voor een gezonde maaltijd op school. In 2019 was er al een proefproject om lege brooddozen aan te pakken. Dat project “Ontbijt op school” werd samen met het Huis van het Kind en Cedes enkele jaren geleden als proefproject opgezet. “Het was een project waar onze stad fier op mocht zijn” geeft Bart Thomas aan “Maar, het stierf helaas een stille dood ondanks onze vele vragen aan het stadsbestuur”

De werkgroep armoede hoopt dat de actie van 17 oktober het stadsbestuur zal overtuigen om het project nieuw leven in te blazen en uit te breiden naar alle Tiense scholen. Ze roepen ook alle Tienenaars op om hun steun te betuigen aan deze actie en hun mening te delen op sociale media met de hashtag #geenlegebrooddozen.


Ga naar Kjell Coel
Over de Auteur

Kjell Coel

Voorzitter Vooruit Tienen / Conversation Manager

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant