Nieuws

LOKAAL: Standpunt openbaar vervoer

Dirk Wiesé

Technisch directeur

Sunday 21

May 2023 22:26

De Lijn heeft aangekondigd dat tram 4 vanaf 1 juli tijdelijk wordt vervangen door pendelbussen tussen de Lelieplaats en Zwaantjes. Dit is het gevolg van de slechte staat van de tramsporen op dit traject als gevolg van jarenlange verwaarlozing. De Lijn hoopt de sporen tegen 2025 te vernieuwen, zodat tram 4 weer naar het centrum van Hoboken kan rijden.

Wat is er aan de hand en wat is ons standpunt?

Volgens De Lijn zijn de tramsporen tussen Lelieplaats en Zwaantjes zwaar beschadigd. Dit is het gevolg van structurele onderinvesteringen door de verschillende verantwoordelijke Vlaamse ministers (Crevits, Weyts en nu Peeters). Hierdoor werd tram 2 ingekort en reed tram 4 op dit traject tussen Zwaantjes en de Steynstraat op de Antwerpsesteenweg slechts met een snelheid van 10 kilometer per uur.

Het is nog onduidelijk wanneer de vernieuwing van de tramsporen kan beginnen, omdat ook de riolering onder de tramsporen moet worden vernieuwd. Om de hinder en de kosten van deze werken zoveel mogelijk te beperken, is het immers wenselijk dat ze gelijktijdig worden uitgevoerd. De Lijn hoopt dat de tramsporen op de Antwerpsesteenweg in 2025 vernieuwd zullen zijn.

Onze eerste eis is daarom dat de stad de heraanleg van de Antwerpse Steenweg met grootste dringendheid aanpakt, zodat er weer goed openbaar vervoer mogelijk is in Hoboken. We lopen nu namelijk het risico dat we jarenlang zonder trams zitten.

Daarnaast willen we benadrukken dat na de werken beide tramlijnen moeten terugkeren op de Lelieplaats, zodat Hoboken een goede verbinding met de binnenstad en de Groenplaats behoudt. Het overstapmodel dat De Lijn voorstelt en waarin tram 4 verdwijnt, is voor ons alleen acceptabel als alle tramlijnen vaker en regelmatiger rijden. Aangezien er geen vooruitgang wordt geboekt in deze richting, houden we vast aan de huidige twee lijnen.

Tot slot willen we eraan herinneren dat het bestuursakkoord van het district Hoboken streeft naar de heropening van de stopplaats Hoboken op spoorlijn 52. Deze heropening zou het openbaar vervoer in Hoboken verbeteren en een overstappunt creëren op de Cockerillplaats. Dit zou ook deels kunnen compenseren voor het wegvallen van de tramlijnen in de komende jaren.

Teken onze petitie


Ga naar Dirk Wiesé
Over de Auteur

Dirk Wiesé

Technisch directeur

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant