Nieuws

LOKAAL: Hiba Faraji & Quinten Bronckars: sterke tandem aan het roer van JS Antwerpen

Team Vooruit

Monday 25

October 2021 14:33

“Natuurlijk moeten wij als JongSossen een luis in de pels zijn. Maar minstens even cruciaal is dat we het compromis leren uitleggen. Da’s productiever dan aan de zijlijn populistische slogans te staan schreeuwen.”

Hiba Faraji (22) en Quinten Bronckars (22): sterke tandem  aan het roer van JS

JS Antwerpen is springlevend, en zeer aanwezig. Van de Antwerp Pride tot #StudioStad, van een geslaagd klimaatdebat samen met Comac en Jong Groen aan de unief tot een film-thema-avond in Klappei over het precaire statuut van platformwerkers: ze duiken overal op, die van JS. Vooruit Antwerpen ziet een straffe jonge generatie opstaan. Een kennismaking met twee enthousiaste trekkers van de bende: Hiba en Quinten. “Vergeet zeker ook Charlotte en Sacco niet te vermelden,” steken ze van wal, “want dat zijn even goed sterkhouders in onze ploeg”. Het zegt iets over de prima sfeer bij JS. Bij deze dus, maar we wilden toch vooral kennismaken met het voorzittersduo.

-Jullie zijn allebei student?

Hiba: Nog even, ja. Ik studeer straks af als politiek wetenschapper aan de UAntwerpen.

Quinten: En ik zit in mijn master sociologie, ook hier in Antwerpen.

-Wat zijn of waren jullie hobby’s?

Hiba: Het zal misschien enigszins verbazen, maar ik heb even gevoetbald: eerst bij Kras in Borgerhout - waar ik opgegroeid ben – en naderhand bij City Pirates.

Quinten: (lacht) Daar kan ik niet tegenop. Ik heb een beetje van alles gedaan: van wat sport over jeugdbeweging en zo. Ik ben een kind van de Groenenhoek in Berchem…

-Waar komt de politieke microbe vandaan?

Hiba: Die interesse is er (bijna) altijd geweest. Ik neem graag verantwoordelijkheid op, en ze zeggen over mij dat ik goed ben in het gesprek aangaan met mensen, dat ik, laten we zeggen, wel wat diplomatische eigenschappen heb.

Quinten: Klink erg herkenbaar. Ik nam ook vaak het woord, de lead zeg maar, als we op school bijvoorbeeld een groepswerkje moesten maken.

-Jullie studies liggen mooi in het verlengde daarvan, maar daarom kies je nog niet voor de sociaaldemocratie, voor Vooruit?

Quinten: Voor mij was dat toch vrij evident. Ik heb mij ideologisch altijd links-progressief gevoeld, en dan kom je als vanzelf uit bij de sociaaldemocratie, als je tenminste een ernstige bestuurspartij zoekt ter linkerzijde. En sossen zijn – wat men ook moge beweren – prima bestuurders: dat zie je op alle echelons: van het federale tot het lokale. Kijk maar naar onze mensen in het Antwerpse College, die school maken in de rest van Vlaanderen. Denk maar aan het model voor schuldafbouw, een uniek project waarbij deurwaarders betrokken werden.

Hiba: Ik had dezelfde, bijna natuurlijke interesse. In 2018 ben ik lid geworden van de partij, en het kriebelde meteen, smaakte naar meer. Zo vond ik de weg naar JS StuAnt, naar JS tout court, en de trein was vertrokken.

-Heeft de factor Conner een extra boost gegeven?

Hiba: Je kan er niet omheen: hij heeft de partij weer in de markt gezet. Dat zie je, dat voel je, ook en met name bij jongeren. Hoed af, daarvoor. Maar ik had dus al eerder besloten om mij bij de socialisten te engageren.

Quinten: Hélemaal mee eens. Hij heeft echt wel iets in gang gezet. Er is weer een positieve vibe rond ons socialisme, rond onze beweging.

-Vinden jullie dat het binnen de partij wat mag schuren tussen de jongeren en de rest?

Beiden: Natuurlijk: wij moeten soms echt wel een beetje luis in de pels zijn, we doen dat ook, en we zullen dat blijven doen. Neem nu het gevoelige verhaal van de skaters op de Kaaien: daar moeten wij de stem van de jongeren vertolken, ook al wringt dat met wat het Stadsbestuur beslist of zegt. Maar in het algemeen denken wij dat we met Vooruit prima bezig zijn in deze toch niet zo evidente Boergondische coalitie. We tonen ons als verantwoordelijke bestuurders, en hebben al mooie dingen binnengehaald: op sociaal vlak in moeilijke Corona-tijden, met de praktijktesten, de schoolmaaltijden, het ambitieuze klimaatplan, en nog veel meer…de lijst is lang. En weet je: het eerbare compromis leren uitleggen is veel productiever dan aan de zijlijn populistische slogans te staan schreeuwen. Wij geloven echt in de sociaaldemocratie, in wat we aan het doen zijn.

-Waar willen jullie persoonlijk op focussen?

Hiba: Ik wil me wel smijten in materies als gelijke kansen, vrouwenrechten, ontwikkelingssamenwerking. Misschien spelen mijn Marokkaanse roots daar wel een rol in.

Quinten: Ik zou graag een steentje verleggen in alles wat met onze arbeidsmarkt te maken heeft. Ik vind de vakbond een inspirerende omgeving. Dat heb ik gemerkt toen ik bij het ABVV een vakantiejob deed.

-Gaan jullie straks ook kandideren, op een lijst staan, en zo ja, waar wil je ooit uitkomen?

Quinten: Allicht wel. We zegden het al: aan de zijlijn doe je de boel niet opschieten, dus…En ooit…? Doe mij dan maar Europa. Ik heb heel veel respect voor wat Kathleen daar betekent en realiseert.

Hiba: Ik wil ook de handen aan de ploeg slaan, dat lijkt me de logica zelve. En waar ik wil uitkomen? Wel…laat mij dan maar hoog mikken en de eerste vrouwelijke socialistische premier van het land worden! (schatert)

-Best wel ambitieus! Hebben jullie nog een boodschap voor ons?

Beiden: We willen JS verder uitbouwen en uitbreiden, we willen Vooruit hé, dus wie goesting heeft, is meer dan welkom. Neem dan snel contact met ons op. We doen niet alleen interessante en ja, waarom niet, relevante dingen, het is nog plezant ook! Wij zijn vriénden, hé. De après-ski op café, na een of andere activiteit, is zàlig.

-Mooi, dank jullie wel en heel veel succes én plezier verder!

Agenda JS:

- 5 November: Get to know JS 2.0

- 19 November: Filmavond in de Klappei

Contact JS: Hiba Faraji: [email protected] / 0489940823

                       

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant