Nieuws

LOKAAL: Het nut van rolstoelvriendelijke banken en tafels; door de ogen van een rolstoelgebruiker

Vooruit Bree

Monday 07

February 2022 10:39

“Met plezier heb ik dit voorstel uitgewerkt”, zegt Roy. Maar waarom? “Eigenlijk is dit antwoord helemaal niet ver te zoeken. Op de dag van vandaag hebben we wel overal banken staan in het Breese openbare domein, maar daar zitten naar mijn weten geen banken met een inclusief karakter bij. Dat is een gemiste kans, juist ook omdat Bree zo in een vernieuwingsbeweging zit en het stadsbestuur erg inzet op het warme karakter.”

Wat er is voorgesteld? Een soort picknicktafel met toegankelijke elementen. Het bestuur van onze Stad zet graag in op sociale aspecten en dit draagt daar zeker toe bij. Zo’n picknickbanken in het straatbeeld plaatsen, geeft daarbij ook een open en sociaal karakter. Meer nog; een wárm karakter. Het is een bron van sociale ontmoeting en dat is prachtig. Inzetten op plezier en warmte voor iedereen, dat is ons motto. 

Hierbij hoeven we niet per se enkel te denken aan mensen met een beperking, maar evengoed ook aan ouderen binnen onze woonzorgcentra en serviceflats, mensen die slechter te been zijn, mensen die in mindere maten hulpbehoevend zijn. Voor al deze mede-Breeënaars is zo’n rolstoelbank van even groot belang. Wij staan voor iedereen in onze samenleving. Het is dan ook maar logisch dat we dat ook implementeren in de openbare inrichting.

Waar zou je deze kunnen plaatsen? Het kan eigenlijk echt overal, maar het zou mooi zijn om deze terug te zien komen in de verschillende parken en bij speelgelegenheden in Bree en haar deelkernen. Ook op de sportsite zien we hier zeker een plaatsje voor.

Andere Vlaamse steden en gemeenten zetten alsmaar meer in op deze inclusieve banken. “Persoonlijk heb ik geen weet van zo’n banken in andere Limburgse gemeenten. Nu dat we toch in een vernieuwingstrend van het centrum zitten, lijkt ons dit een mooie kans om verder in te zetten op de warme, inclusieve kant van Bree”, concludeert Roy.


Ga naar Vooruit Bree
Over de Auteur

Vooruit Bree

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant