Nieuws

LOKAAL: Het centrum van Kuringen wordt verkeersveilig en kindvriendelijk

Team Vooruit

Wednesday 20

October 2021 09:40

De Stad Hasselt heeft haar mobiliteitsplan voor Kuringen-Centrum klaar. Schepen van mobiliteit Marc Schepers: “We willen in Kuringen-Centrum de verkeersveiligheid en de leefbaarheid verbeteren en zetten daarom in op de uitbreiding van de schoolstraat, extra fietsverbindingen en de heraanleg van Diepstraat.

 

Schepers wil deze bestuursperiode de verkeersveiligheid én de leefkwaliteit in de verschillende Hasseltse wijken en deelgemeenten verbeteren. Starten deed hij onder meer in Kuringen-Centrum. “Momenteel is er hier een hoge verkeersdruk, zeker in de omgeving van de school en tijdens de ochtend- en de avondspits. Die drukte is natuurlijk niet alleen nefast voor de verkeersveiligheid maar heeft ook een negatief effect op de leefkwaliteit van de wijk.” Om dit op te lossen, werd er enkele jaren geleden gestart met de opmaak van een mobiliteitsplan. “We hebben ondertussen al een heel traject achter de rug: via infomomenten, enquêtes en verkeerssimulaties verzamelden we de nodige input. Nu leggen we specifiek voor Kuringen-centrum graag ons resultaat voor: een mobiliteitsplan dat concrete antwoorden biedt op de voorliggende uitdagingen: meer en veilige fietsinfrastructuur, een kindvriendelijke schoolomgeving, een verbeterde verkeersveiligheid én leefkwaliteit.”

 

Kindvriendelijk

 

De verkeersveiligheid in de omgeving van de school verbeteren, is een belangrijke doelstelling van het plan: “Het is belangrijk dat onze kinderen zich zorgeloos kunnen verplaatsen. Daarom maken we van de Joris Van Oostenrijkstraat, tussen de Crutzenstraat en Van Groesbeekstraat, een schoolstraat.” In zo’n schoolstraat wordt bij het begin en het einde van de schooldag de straat 30 minuten afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Natuurlijk worden er kortparkeerplaatsen voor de ouders voorzien in de buurt, net zoals kiss&ride zones. “Het proefproject start na de herfstvakantie. In de zomer van 2022 evalueren we. Ouders en omwonenden worden nog op de hoogte gebracht over de details.”

 

Niet alleen de directe omgeving van de school wordt verkeersveilig gemaakt, ook in de brede omgeving wordt er ingezet op veilige schoolroutes. “We willen veilige routes creëren voor kinderen die te voet of met de fiets naar school gaan. Zo worden er onder meer nieuwe fietspaden aangelegd in de Crutzenstraat en voorziet de stad bijkomende oversteekplaatsen en snelheidsremmers in de Albertkanaalstraat en de Gebrandestraat.” Tot slot zet Schepers sterk in op de zogenaamde trage wegen (als veilige en alternatieve routes voor fietsers en voetgangers) en werkt hij ook aan een aftakking voor fietsers die de verbinding maakt tussen het Prinsenhof en de fietssnelweg.

Diepstraat

 

Een van de drukke plekken waar de verkeersveiligheid zeker moet aangepakt worden is de Diepstraat. “Dit is een straat waar veel kinderen te voet of met hun fiets doorkomen om naar school te gaan. Om hen meer comfort en veiligheid te geven, voorzien we uiterlijk voorjaar 2023 de herinrichting van de Diepstraat en leggen we er voet- en fietspaden aan.” Hierbij zal ook het parkeren in de Diepstraat anders worden georganiseerd. “We opteren in de straat voor geschrankt parkeren. Zo’n opstelling heeft namelijk een bewezen snelheids- en verkeersremmend effect op het vele autoverkeer dat er nu rijdt. Binnen de hertekende Diepstraat voorzien we in de nabijheid van handelszaken Shop&Run parkeerplaatsen, plaatsen waar je 30 minuten je auto kan parkeren om je boodschappen te doen. Bovendien voorzien we ook extra parkeerplaatsen ter hoogte van de buitenschoolse kinderopvang, wanneer deze verdwijnt.”

 

 

Groene dorpskern

 

De verkeersveiligheid staat met stip op 1, maar de stad Hasselt wil uiteindelijk ook de woon- en leefkwaliteit aanpakken. Het centrum van Kuringen zal op termijn meer toegankelijk groen krijgen. “We willen van het centrum een echte dorpskern maken voor de Kuringenaar. Door de groene stukken in het centrum gaandeweg met elkaar te verbinden met wandelverbindingen, kunnen we een gezellige open en groene ruimte creëren waar er plaats is om te spelen, te picknicken of een babbeltje te slaan. Ook naar het Prinsenhof willen we een aantrekkelijke verbinding voorzien zodat dit mooie stukje erfgoed volwaardig deel uitmaakt van het centrum.”

 

 

Infomarkt

 

Deze week valt bij de inwoners van Kuringen een brochure in de bus waarin het plan breder staat uitgelegd. Mensen kunnen meer informatie bekomen op de infomarkt op 27 oktober. Inschrijven voor die markt is verplicht. “Bij elke stap die we ondernemen, zal de buurt steeds geïnformeerd worden”, besluit Schepers.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant