Nieuws

LOKAAL: Herbruikbare bekers met Carnaval Halle krijgen goed rapport

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Monday 11

April 2022 14:02

De test die Halle uitvoerde tijdens het driedaags carnavalsfeest om in de volledige feestzone met herbruikbare bekers te werken, krijgt een goed rapport. Het draaiboek kan nu ook gebruikt worden voor andere evenementen in Vlaanderen.

Tot de vorige editie van Carnaval Halle in 2019 werd er maar geen sluitend systeem gevonden om in de niet afgebakende feestzone met tal van verkooppunten voor drank te werken met herbruikbare bekers.

In 2022 ging de stad in zee van Ecocup, dat onder meer ook de Gentse Feesten van herbruikbare drinkbekers voorziet, en de bal rolde eindelijk de goede kant op. Er werd een systeem bedacht waarbij feestvierders per beker een euro waarborg betaalden. Dit geld kregen ze terug bij inlevering van hun beker.

Kleinere afvalberg

Omdat 31 cafés meededen, kon men de herbruikbare bekers zowat overal inleveren. Medewerkers van Ecocup zorgden er tijdens het carnavalsweekend voor dat de cafés regelmatig met propere bekers werden bevoorraad en dat de vuile werden meegenomen. Die werden afgewassen bij het maatwerkbedrijf AMAB in Asse.

“Het bleek een groot succes”, zegt Johan Servé (Vooruit), schepen van Lokale Economie. “De expertise die we met carnaval opdeden, kan zeker ook voor andere evenementen nuttig zijn. De afvalberg na drie dagen carnaval was opmerkelijk kleiner.”

Ontbrekende bekers

“ We waren bang dat mensen hun herbruikbare bekers niet opnieuw zouden inleveren, waardoor er op het einde van de rit veel bekers zouden ontbreken. Daar staat ook een kostenplaatje tegenover”, zegt Johan Servé. “Maar die vrees bleek ongegrond. Op een totaal van 300.000 gebruikte bekers, kwamen er zo’n 9.000 niet meer terug. Dat is amper 3%. Een mooi resultaat als men weet dat op andere grote evenementen dit aantal gemiddeld op 7% ligt. Ook vanuit het maatwerkbedrijf AMAB kwamen over de afwas positieve geluiden.”


Ga naar Bertrand Demiddeleer
Over de Auteur

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant