Nieuws

LOKAAL: Heraanleg Oostakkerdorp wint ‘Openbaar Groenaward’

Vooruit Lokaal

Tuesday 20

December 2022 10:56

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, heeft op maandag 19 december 2022 een ‘Openbaar Groenaward’ gekregen van de Vereniging Voor Openbaar Groen vzw. “We wonnen de award met de heraanleg van Oostakkerdorp, in de categorie ‘omgevingsgroen’. De jury was onder de indruk van de creatieve aanpak. We nieuw groen geplant, veel oppervlakte onthard en speelelementen toegevoegd, en dat alles met respect voor het aanwezige erfgoed.”

De VVOG organiseerde in 2022 al voor de 43ste keer haar wedstrijd rond recente, vernieuwende en inspirerende openbare groen-, bloemen- en bijenvriendelijke realisaties in Vlaanderen.

“De buurtbewoners wilden graag een sfeervolle en toegankelijke tuin om mekaar te ontmoeten, een avontuurlijke speelplek voor kinderen én ruimte om kermissen en feesten te organiseren. Wel: ze kregen dat allemaal. Na de vele positieve reacties sterkt nu ook deze erkenning ons om op de ingeslagen weg verder te gaan.”

Het vernieuwde Oostakkerdorp kreeg ook het VMM-label 'Waterproof'. Het regenwater van het dak van de kerk is deels afgekoppeld naar een wadi waardoor het kan indringen in de bodem. Er zijn ook twee 'regenwaterfietsen' voorzien: wie daarmee fietst, zet spuitfonteinen op regenwater in werking.

Het Vogelenzangpark (aan ziekenhuis AZ Sint-Lucas) werd tweede laureaat in de categorie ‘wijkpark’. Bij de heraanleg werd het asfalt vervangen door een wandelpad en door een buffer van planten is het park losgekoppeld van de drukke straat naar het parkeergebouw.

“We kregen ook opnieuw drie bijensymbolen voor ons bijen- en insectenvriendelijk beleid. Al enkele jaren maait de Stad de meeste graszones en bermen op openbaar domein maximaal drie keer per jaar. Zo kunnen er het hele jaar bloemen en planten in het gras groeien, wat uiteraard goed is voor de beestjes.”

Een doctoraatsstudente van de Universiteit Gent zal in het voorjaar van 2023 de ingezaaide bloemstroken onderzoeken om de aanpak in de toekomst nog te kunnen verbeteren.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant