Nieuws

Help mensen in armoede vooruit met een menswaardig inkomen

Team Vooruit

Sunday 17

October 2021 00:00

 Opinie 
17 oktober is de Werelddag van het Verzet tegen Armoede. “Hoe is het mogelijk dat mensen warme kledij, gezond eten en hun verwarming niet kunnen betalen? Dat zijn de basics”, stelt Vicky Reynaert in dit opiniestuk.

Mensen die iedere dag werken belanden in armoede

1 kind op 7 wordt geboren in armoede. Dat is een harde realiteit in Vlaanderen. Wie opgroeit in armoede, komt maar al te vaak in een vicieuze cirkel terecht waar je de rest van je leven niet meer uitgeraakt. We moeten echt serieus werk maken van armoedebestrijding. 

Een groot deel van mensen die in armoede belanden zijn mensen die werken, soms zelfs twee jobs hebben, maar op het einde van de maand niet rondkomen. Dat is gewoon absurd.

De federale regering helpt mensen vooruit via het verhogen van hun minimumlonen of pensioenen. Dat is een eerste stap, maar het volstaat nog lang niet voor alle gezinnen in armoede. 

 Ontdek The Big Shift >

Iedereen heeft recht op een menswaardig inkomen

Armoede is niet alleen een verhaal van inkomsten, het is er ook een van uitgaven. Hoge huurprijzen, verhoogde voedingsprijzen en stijgende energiefacturen liggen aan de basis. Het zijn grote, noodzakelijke uitgaven die de laatste tijd alsmaar stijgen.

Hoe is het mogelijk dat mensen uitgaven zoals warme kledij, gezond eten en hun verwarming niet kunnen betalen? Dat zijn toch echt de basics. Elk gezin heeft daar recht op. 

We moeten bepalen welk bedrag een gezin nodig heeft om alle noodzakelijke kosten te betalen. Een OCMW kan dat doen dankzij een referentiebudget. De federale regering moet, zoals afgesproken in het regeerakkoord, onze OCMW’s daarin ondersteunen.

Wat is een referentiebudget? 

Vooruit pleit ervoor om te werken met referentiebudgetten. Referentiebudgetten bevatten alle noodzakelijke uitgaven die een gezin moet maken om goed te kunnen leven. Dit gaat van afwasmiddel over een regenjas tot tandpasta. Op basis van dit pakket aan producten, bepaalt een OCMW per gezin een menswaardig inkomen. 

Vandaag de dag zijn er tools op de markt, zoals de REMI-tool, om zo’n budget per gezin te berekenen. Ligt het maandelijks inkomen van een gezin onder het menswaardig inkomen? Dan past het OCMW dit bij met eigen financiële middelen.

Met een referentiebudget helpt een OCMW zo gezinnen op basis van hun individuele noden. Een menswaardig inkomen op maat dus, waardoor ieder gezin zo goed mogelijk kan deelnemen aan de samenleving. 

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Voor alle gezinnen

In Kortrijk, Gent, Antwerpen, Brugge en Beernem werkt het OCMW nu al met de REMI-tool. Helaas is die armoedebestrijding op maat nog niet uitgerold over het hele land. 

Het ontvangen van een menswaardig inkomen is nu afhankelijk van OCMW tot OCMW, en vaak ook van maatschappelijk assistent tot maatschappelijk assistent. 

Of je nu in Aarlen of in de Panne woont: elke Belg heeft recht op een menswaardig inkomen. De federale regering moet onze OCMW’s helpen om dit uit te rollen over het hele land. 

Enkel wanneer gezinnen hun facturen kunnen betalen, spreken we van een menswaardig inkomen. De federale regering moet hier snel werk van maken. Alleen zo gaat iedereen vooruit.
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.