Nieuws

LOKAAL: Oostende. Blij dat federale regering meerdere locaties voor helihaven Raversijde zal onderzoeken

Vooruit Oostende

Friday 21

July 2023 21:23

Vooruit Oostende is wel degelijk voor de komst van de helihaven (NH 90's) naar Oostende, maar de oorspronkelijk vooropgestelde locatie, vlak bij de huizen in Raversijde, is ondoenbaar. Buurtbewoners gaven dit ook aan op een wijkbubbel. We vroegen in de gemeenteraad van april 2023 aan de burgemeester om het dossier in handen te nemen en deze locatie bij te sturen. Zonder succes en daarom is John Crombez uiteindelijk zelf met het ministerie van Defensie in gesprek gegaan. Met succes: de federale regering besliste op 20 juli 2023 dat er meerdere locaties voor de helihaven moeten onderzocht worden.

De burgemeester verweet ons dat we onrust veroorzaakten in de wijk door dit aan te kaarten. Volgens hem konden wij als Vooruit Oostende het ook zelf uitzoeken, omdat ook wij vertegenwoordigers hebben in de federale regering. Wij hebben in de tussentijd dan ook meermaals met het ministerie van Defensie gesproken over de mogelijkheden. Onze grote dank voor hun bereidheid en beschikbaarheid. 

 

Tevens liet de burgemeester in april optekenen dat er nog lang geen beslissing zou genomen worden in de federale regering. Vandaag, op 20 juli 2023, heeft de ministerraad wel degelijk beslist en wel als volgt: er moeten meerdere locaties als mogelijke plaats voor de helihaven onderzocht worden op geluidshinder. 

 

Deze beslissing om meerdere locaties op te nemen in het onderzoek maakt een groot verschil. Oorspronkelijk zou men namelijk beslissen om maar één locatie (A3-parking), nabij de huizen in Raversijde, te onderzoeken. Dit zou betekent hebben dat de locatie eigenlijk vast lag en er enkel nog zou gesproken worden over geluidswerende maatregelen (dit is wat men noemt sluipende besluitvorming). Voor Vooruit Oostende was het onderzoek van slechts één locatie geen optie, meteen de reden waarom John Crombez in gesprek is gegaan met het ministerie van Defensie.  

 

Nu deze beslissing op het federale niveau genomen is, vragen we aan het Stadsbestuur om eindelijk ook zelf dit dossier op te volgen. Dit in het belang van veel Oostendenaars, hun leefbaarheid en de waarde van hun huizen. We vragen ook aan de luchthaven van Oostende om een constructieve houding aan te nemen in de zoektocht naar een andere locatie. De Oostendse luchthaven is belangrijk, maar de redenering dat "mensen wisten waar ze aan toe waren toen ze naast een luchthaven gingen wonen", gaat hier niet op als er een helihaven naast de huizen wordt neergepoot. 


Ga naar Vooruit Oostende
Over de Auteur

Vooruit Oostende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant